Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fjärde kvartalsrapporten 2013

Apple slog rekord i antal sålda Iphone

UPPDATERAD. Under måndagskvällen presenterade Apple siffrorna för det sista kvartalet för räkenskapsåret 2013. Försäljningssiffrorna för Iphone fick sig ett lyft när försäljningen av de två nya modellerna kom igång i slutet av kvartalet.

Då Apple har ett brutet räkenskapsår var det under måndagskvällen svensk tid dags för företaget att summera det sista kvartalet 2013 som innefattar juli, augusti och september 2013. De två nya Iphone-modellerna som började säljas i slutet av perioden lyfte siffrorna. Apple meddelar att under den här perioden står den internationella försäljningen för 60 procent av omsättningen.

Apples omsatte 37,5 miljarder dollar, omkring 237 miljarder kronor, under räkenskapsårets sista kvartal. Det är något högre än riktlinjerna företaget gav ut i samband med förra #kvartalsrapporten. Omsättningen är också 1,5 miljarder dollar högre än under motsvarande kvartal 2012.

Apples vinst blev 7,5 miljarder dollar, omkring 47,4 miljarder kronor. Det är något lägre än under samma kvartal 2012 då vinsten blev 8,2 miljarder dollar, omkring 52 miljarder kronor. Bruttomarginalen under kvartalet i år är 37 procent jämfört med 40 procent för motsvarande kvartal 2012.

Under hela räkenskapsåret har Apple köpt femton företag, i maj rapporterade Tim Cook att de köpt nio, så sex nya har tillkommit sedan dess. Det blir ungefär ett företag var tredje till fjärde vecka. Bland uppköpen finns det svenska företaget Algotrim.

Antal sålda enheter

Apple sålde 33,8 miljoner Iphone, vilket företaget noterar är ett rekord. Under motsvarande kvartal 2012 såldes 26,9 miljoner enheter. Apples nya modeller, Iphone 5C och 5S började säljas under slutet av kvartalet vilket troligtvis är en bidragande orsak till rekordet.

När det kommer till Ipad sålde Apple 14,1 miljoner enheter under kvartalet, som kan jämföras med 14 miljoner enheter under samma kvartal 2012. Det såldes 4,6 miljoner Mac, jämfört med 4,9 miljoner enheter under samma kvartal för ett år sedan. Under det kommande kvartalet kommer Apple börja sälja två nya Ipad-modeller och nya Mac-modeller.

Hela rapporten finns att läsa via Apples webbplats. Nästa kvartal innefattar julhandeln och flera nya produkter, som nya Ipad- och Mac-modeller, kommer att börja säljas. Apple ger följande riktlinjer:

  • Omsättning på mellan 55 miljarder och 58 miljarder dollar (mellan 349 miljarder och 369 miljarder kronor)

  • Bruttomarginal mellan 36,5 procent och 37,5 procent

  • Rörelsekostnader mellan 4,4 miljarder och 4,5 miljarder dollar (mellan 28 miljarder och 28,6 miljarder kronor)

  • Övriga inkomster/(utgifter) 200 miljarder dollar (motsvarande 12,7 miljoner kronor)

  • Skattesats på 26,25 procent

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.