Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac bygger robot

Lego Mindstorms EV3 – kul för både stora och små

Med Lego Mindstorms EV3 kan Mac- och IOS-användare bygga egna robotar att styra och ställa över. 99mac tar med sig en låda med lego in i testlabbet och kommer ut flera timmar senare med en ny vän.

Vi är många som har en kär relation till de små färgade plastbitarna från #Lego. Förutom de vanliga bitarna finns olika specialbyggsatser som exempelvis serien Technic eller Star Wars-lego. Den 1 september i år lanserade #Lego Mindstorms EV3, den senaste generationen av deras robotlego.

Robotsystemet har sina rötter i en programmeringsbar enhet som utvecklades vid MIT Media Lab. Efter ett par generationer släpper Lego Mindstorms EV3 som riktar in sig lite mer på mobil utveckling med stöd för både #IOS och #Android. Det går precis som tidigare att istället använda en Mac eller pc för att programmera sin robot.

Hjärtat i systemet är en kontrollenhet som baseras på Linux. Enheten har en Arm9-processor, 16 megabyte flashbaserad lagring och 64 megabyte ram-minne. Det finns en expansionsplats för sd-kort. För att alls komma igång krävs sex stycken AA-batterier, det följer inte med några batterier vid köpet. Det ska också finnas ett uppladdningsbart batteri att köpa extra.

I lådan man köper finns fem ritningar på olika robotar och ledsnar man på dem finns tolv nya ritningar från användare på Mindstorms webbplats.

99mac har tagit med sig en låda med Mindstorms EV3 in i testlabbet för att se vad det hela går ut på. Den första upptäckten är att man aldrig verkar bli för gammal för att uppskatta lego.

3D-ritningar

När jag själv var liten och byggde med lego var det pappersritningar som gällde. Det var inte alltid lätt att se hur de olika bitarna satt ihop, med följden att det ibland blev fel som jag upptäckte långt senare i bygget när något var helt snett. Lego har tursamt nog löst det här nu med en app de gjort i samarbete med Autodesk. I appen finns 3D-ritningar i olika steg där jag kan rotera och zooma för att vara säker på att jag gör rätt.

Jag väljer att bygga modellen EV3RSTORM, för att den ser häftigast ut. Byggandet är uppdelat i olika steg följt av lite programmering och praktiskt test, innan nästa steg som blir lite mer avancerat.

När jag byggt klart den första delen med hjälp av min Ipad skickas jag till en programvara i OS X för att skapa ett program för att se min robot gå. Det är enkelt, men det ska nämnas att det är på engelska (det finns däremot en svensk manual att ladda ned från deras webbplats). Jag drar små klossar som fäster i varandra där jag kan kan ställa in saker som hur många grader min robot ska snurra. När jag är klar kan jag skicka över programmet till min robot via en USB-kabel. Det går också att ansluta via Bluetooth. Med en separat wifi-dongel till roboten (som inte ingår) kan den istället ansluta till datorn via wifi.

Steg för steg utvecklas både jag och roboten. Jag önskar att jag inte hade en tidsgräns på lånet för det gör ont i hjärtat när jag måste montera isär min nya kompis och packa ner honom i lådan igen. Vi hann i alla fall spela in en liten demonstrationsvideo i 99mac-studion (han föll av bordet en gång och skadade sig lite, men fick inga permanenta skador):

Omdöme

Lego Mindstorms EV3 är kul och vi hade inga problem med att glömma bort tiden under byggandet. Det här paketet bjuder alldeles säkert på många underhållande timmar för föräldrar med barn, lite äldre barn på egen hand eller bara för er vuxna som bejakar era inre barn.

Det här kommer att kosta dig omkring 3 000 kronor och det är en betydande summa, men för vad du får för pengarna känns det prisvärt. Istället för att jämföra det med andra leksaker till barn, är det kanske mer rätt att jämföra det med någon hobby som exempelvis att bygga modeller eller radiostyrda flygplan. Mindstorms EV3 är en "leksak" som kommer att hålla länge och som bjuder in till kreativitet och lärande nästan oavsett ålder.

Fördelar
+ Enkelt att komma igång
+ Smidigt med 3D-ritningar
+ Stora variationsmöjligheter

Nackdelar
- Stöd för svenska hade varit kul
- Ingår inget uppladdningsbart batteri

Fakta om Lego Mindstorms EV3

Namn
Lego Mindstorms EV3
Tillverkare
Lego
Pris
3 999 kronor (hos Lego)
Lämplig ålder
från 10 år och uppåt
Kräver
Mac: OS X 10.6 eller senare. Minst 2 GB internminne och lika mycket utrymme på hårddisken. Systemkrav för apparna, se nedan.
Namn
LEGO® MINDSTORMS® Robot Commander
Plattform
IOS
Utvecklare
LEGO Systems, Inc
Version
1.0.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 5.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Namn
LEGO® MINDSTORMS® 3D Builder
Plattform
IOS
Utvecklare
LEGO Systems, Inc
Version
1.01
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Engelska
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.