Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rapport om Apples satsning på ren energi

Apple har byggt två stora anläggningar med solcellspaneler och en anläggning med bränsleceller i North Carolina, USA. Tekniksajten Gigaom gör en genomgång av satsningen på förnyelsebar energi, som sägs vara utan motstycke i branschen.

Fler och fler tjänster flyttar till molnet och i Apples fall krävs gigantiska datacenter för att driva exempelvis Icloud, Itunes och App Store. Ett datacenter ligger i Maiden, North Carolina, USA och runt omkring har Apple byggt tre egna anläggningar som drivs med förnyelsebar energi, något som är unikt för branschen. Det är fler som satsar på förnyelsebar energi, men hittills har inga andra företag byggt egna anläggningar. Tekniksajten Gigaom skickade nyligen dit Katie Fehrenbacher som kikar närmare på Apples anläggningar och hur de påverkar branschen och andra företag i sin artikel.

I North Carolina heter det största energiföretaget Duke Energy, de får den största delen av sin energi från kol och kärnkraftverk. Nyligen sökte de tillstånd för att kunna sälja förnyelsebar energi till sina kunder, något som varit förbjudet tidigare. Sökjätten Google har också ett datacenter i delstaten och har satsat mycket pengar på att kunna få ren energi till sina center. I ett blogginlägg skriver företagets chef över global infrastruktur att Googles långsiktiga mål är att driva sina center till 100 procent med förnyelsebar energi och att den inlämnade ansökan från Duke Energy är ett bra steg på vägen.

Apple har valt en helt annan väg, istället för att vänta på Duke Energy har de helt enkelt byggt egna anläggningar för förnyelsebar energi. Satsningen saknar på så vis motstycke i branschen, Apple har spenderat miljontals dollar på två stora anläggningar med solcellspaneler och en stor anläggning med bränsleceller nära sitt datacenter i Maiden, North Carolina. Anläggningarna är nu i fullt bruk och gör Apple till det största privatägda företaget med den här typen av anläggningar i USA.

Katie Fehrenbacher från Gigaom reste nyligen till anläggningarna och beskriver Apples unika satsning på djupet. Ena anläggningen ligger över vägen från datacentret och blev färdigt 2012. I närheten ligger en anläggning med bränsleceller, det är enheter som via en kemisk reaktion skapar elektricitet från bränsle som exempelvis naturgas (men Apple använder biogas) och syre. Den andra anläggningen med solceller ligger en bit bort, närmare staden Conover i North Carolina. Tillsammans genererar anläggningarna omkring 50 MW ström, vilket är 10 MW mer än Apples egna datacenter använder.

Elektriciteten som anläggningarna genererar pumpas ut i elnätet och Apple hämtar sedan vad de behöver därifrån, vilket betyder att de inte behöver några batterier eller annat för att lagra elektricitet att använda när exempelvis solen går ner.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.