Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Digitala biljetter

SJ och SAS etablerar Passbook i Sverige

Användningen av Passbook i Sverige för digitala biljetter har tagit ett stort steg framåt i och med att SJ nu lanserar det för alla sina resenärer. SAS använder redan sig av Passbook och 99mac har testat att resa med det.

I september 2012 släpptes #IOS 6 och därmed även #Passbook, Apples satsning på digitala biljetter. Sedan dess har det gått relativt trögt för Passbook att få in foten på marknaden. Företag i USA var först ut med stöd som till exempel cafékedjan Starbucks där det gick att köpa kaffe med mera från ett digitalt kort i Passbook. Sedan dess har flygbolag, biografer och andra sakta men säkert tagit till sig tekniken.

Här i Sverige har det däremot varit sällsynt att se Passbook i praktiken. Första större lanseringen var när SAS i somras lanserade Passbook-integration i sin IOS-app som digitalt boardingcard. Det har även varit möjligt att använda en tredjepartstjänst dit SMS-biljetter för tåg i vissa delar av Sverige gått att skicka, men det har varit långt ifrån en heltäckande lösning.

Nu tar Passbook ett stort steg framåt i Sverige i och med att SJ lanserar sitt samarbete med Apple som gör att alla resenärer med Iphone kan samla sina tågbiljetter i Passbook. Varje dag reser 100 000 resenärer med SJ och gissningsvis har en stor del av dessa redan Iphone som telefon.

Passbook i praktiken

Både SAS och SJ:s användning av Passbook fungerar på samma sätt. Genom respektive företags egna appar för IOS kan biljettinformation hämtas och sedan läggas till i Passbook. När en biljett eller ett boardingpass finns i Passbook ligger det redo för användning och när avgång närmare sig dyker det upp på hemmaskärmen som en notis. Genom att dra notisen åt sidan öppnas biljetten utan att skärmen behöver låsas upp (detta går att stänga av för varje enskild biljett om så önskas) och kan visas upp för konduktör eller boarding-kontrollant som läser av streckkoden.

99mac har testa att använda Passbook vid flyg med SAS och slutsatsen är att det en en väl fungerande lösning som gör livet som resenär lite enklare. Just integrationen med IOS som gör att rätt biljett dyker upp på skärmen utan någon annan åtgärd från användare och sedan kan visas utan att skärmen låses upp gör att användaren slipper känna teknikstressen av att inte ha letat fram och gjort sin telefon redo för avläsning.

Passbook via Airdrop

En annan bonus med att Passbook är integrerat med IOS är att det går att skicka biljetter mellan telefoner med Airdrop i IOS 7. Om en person till exempel bokat en resa för sig själv och några andra räcker det med att denne fyller i bokningsuppgifterna i SJ:s app, lägger till biljetterna i Passbook och sedan skickar över biljetterna till de andra som inte ens behöver ha SJ:s app installerad.

Namn
Min resa
Plattform
IOS
Utvecklare
SJ AB
Version
3.4
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 4.3 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska
Namn
SAS Scandinavian Airlines
Plattform
IOS
Utvecklare
SAS AB
Version
1.5
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 5.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.