Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Säkerhetsforskare aktiverar Isight utan lysdiod

Forskare i USA visar att det går att spionera med den inbyggda kameran i äldre Macbook-modeller utan att den gröna lampan bredvid tänds.

Sedan många år tillbaka sitter det kameror på i princip varenda bärbar dator som säljs, på Apples produkter kallas kameran för #Isight. Det är smidigt att alltid ha en kamera till hands för videosamtal, men för att ingen ska kunna använda den i smyg är samtliga Isight-kameror försedda med en liten grön lysdiod intill kameran som alltid lyser när kameran används. Det har sagts att detta är låst i hårdvaran så att ingen hackare ska kunna slå av den gröna lampan och använda kameran i smyg. Nu har det visat sig att så är inte fallet.

Det är Washington Post som beskriver hur säkerhetsforskare vid Johns Hopkins-universitetet i USA nu för första gången offentligt demonstrerat hur de lyckats aktivera Isight-kameran utan att den gröna lampan tänds. Sedan tidigare finns det påstående om att det går, till exempel har Marcus Thomas som tidigare jobbade för FBI berättat om hur myndigheten kunnat göra använda inbyggda kameror i smyg utan att användaren märkt det genom att indikatorn inte tänds.

Stephen Checkoway är professor i datorvetenskap vid Johns Hopkins och en av medförfattarna till rapporten som ligger bakom avslöjandet. De har lyckats aktivera kameran på Macbook-modeller från 2008 och tidigare. Deras lösning fungerar inte på nyare modeller, men enligt Washington Post är det troligt att det finns andra liknande lösningar för att aktivera kameror även på dessa.

Kameran och dess chip som användes i studien.

Bild: Matthew Brocker and Stephen Checkoway/Washington Post

Checkoway beskriver hur Apple gjort ansträngningar för att förhindra att kameran används utan den gröna lampan, men hur han tillsammans med doktorand Matthew Brocker lyckats kringgå det genom att hacka kretsarna som kontrollerar kameran. De har även demonstrerat detta för tidningen.

Det finns även aktuella rättsfall i USA där kvinnor har varit med om att nakenbilder tagits i smyg och utan att de märkt något, troligen genom att förövaren just använd sig av datorns kamera för att smygfilma.

Enkel lösning

För användare som hittills litat på att den gröna lampan alltid går igång när kameran är aktiv är det med andra ord dags att tänka om. Det finns tacksamt nog ett mycket enkelt sätt att skydda sig, genom att placera en liten bit tejp eller till exempel en Post-It-lapp över kameralinsen när den inte används går det inte heller att spionera med kameran.

Vid sidan av kameran finns även mikrofoner på de flesta dator och för dessa finns det ingen lampa som tänds, något att tänka på för den som talar om känsliga saker i närheten av en dator, vare sig den är tillverkad av Apple eller något annat företag.

Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.