Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ifixit: Mac Pro lätt att skruva med

Nu har Ifixit plockat isär Apples nya Mac Pro. Datorn får bra betyg för hur enkelt det är att uppgradera och reparera den, något sajten inte kan säga om Apples övriga sortiment.

Apple visade upp sin nya Mac Pro under utvecklarkonferensen WWDC 2013. Det är en helt omgjord modell som har väldigt lite gemensamt med föregångaren som senast uppdaterades under mitten av 2012. Apple började sälja datorn den 19 december och leveranstiden ökade snabbt till samma besked som nu: februari.

Ifixit specialiserar sig på att plocka isär hårdvara och ger ett omdöme baserat på hur enkelt det är att uppgradera eller reparera produkten. Apples prylar har en egen sektion på sajten och det senaste tillägget är just nya #Mac Pro.

Redan från start är Ifixit glatt överraskade eftersom det inte krävs någon skruvmejsel för att få av chassit, utan en enkel knapp löser problemet. Det behövdes ingen skruvmejsel för att komma in i den äldre Mac Pro:n heller, på den modellen kunde sidan av chassit lossas på ett liknande sätt.

Internminnet är lätt att komma åt och byta ut eller uppgradera. Apple säger att det går att montera upp till 64 gigabyte i datorn med fyra stickor med 16 gigabyte vardera.

SSD-enheten är lätt att ta loss, en torx-skruv håller fast den. Ifixit noterar att det hela påminner väldigt mycket om SSD-enheterna som sitter i nya Macbook Pro med Retinaskärm och Macbook Air.

Grafikkorten är specialdesignade vilket gör det det mindre troligt att de kommer att gå att byt ut mot uppgraderingskort i framtiden. Nästan längst in i maskinen finns processorn och Ifixit rapporterar att den går att byta ut vilket kan spara händiga köpare en del pengar.

Totalt får Mac Pro 8 av 10 poäng av sajten som noterar att trots datorns kompakta form är den enkel att ta isär. Det är vanliga torx-skruvar som gäller och många delar kan bytas ut oberoende av varandra. Det enda Ifixit saknar är möjligheten att ansluta mer lagringsutrymme internt, eller åtminstone via SATA hellre än Thunderbolt. De varnar också för att det kan vara riskabelt att arbeta med Mac Pro:n utan en reparationsmanual.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.