Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples rymdskeppsdesigner om bygget och Steve Jobs

Arkitekten Norman Foster från byrån Foster+Partners intervjuades nyligen av Architectural Record. Mest intressant är han kanske i rollen som chefsdesigner för Apples nya rymskeppsliknande högkvarter.

Lord Norman Foster har designat skyskrapor som huvudkontoret för Hongkong Shanghai Bank samt Hearst Tower och The Gherkin i London. För Apple-entusiaster är han dock troligtvis mest känd som designern bakom företagets nya högkvarter, det rymskeppsliknande Campus 2.

I en intervju med Architectural Record berättar Foster hur projektet växte i skala. Ursprungligen skulle det nya högkvarteret placeras på en mindre yta, men när marken som Hewlet-Packard tidigare ägde blev tillgänglig ändrades planerna. Lord Foster har tidigare byggt ut flygplatser med nya terminaler, exempelvis i Beijing och Hongkong. Där har han gjort sig känd för att förena flera terminaler under ett och samma tak, något som han menar är bättre och effektivare än att sprida ut terminalerna som olika byggnader. Samma tankesätt har han applicerat på Apples nya campus:

"Du kan jämföra byggnaden med ett universitet för lika många människor. Det hade traditionellt bestått av åtminstone 16 eller 17 byggnader. Apples kontor kommer att byggas mycket tätare än vad som tidigare fanns på platsen. [..] En idé vi fick var att det går att bygga väldigt tätt genom att bygga i en cirkel runt en plats, liknande de runda torgen i London."

Influerat av Stanfords campus

Projektet är alltså influerat av London, med runda torg och byggnader runt omkring. Men Norman Foster berättar också om andra inspirationskällor som Steve Jobs bidrog med:

Steve Jobs referenspunkt var redan från början den stora öppna ytan på Stanfords campus, som han kände väl till. Han drog sig också till minnes Kalifornens alla fruktträdgårdar som fanns när han var yngre. [..] Ytan i mittan kommer att bli en park, gjord för att efterlikna Kaliforniens gamla landskap. Bilar kommer att gömmas under jord, och istället ska marken bestå av grönska, jogging- och cykelbanor. [..] Det kommer att finnas över tusen cyklar på området.

Apples nya högkvarter kommer att fungera som arbetsplats för 12 000 människor, men enligt Foster kommer byggnaden att serva många fler än så - Apple har cirka 20 000 anställda utspridda över hela Silicon Valley. För att möta ett sådant behov krävs en enorm skala, men enligt Foster är det också viktigt att bygga för att människor på ett smidigt sätt kan ta sig runt en sådan enorm byggnad. Foster säger:

"Ytterligare en fördel med att ha en enda byggnad är att du kan röra dig vertikalt, men också horisontellt. Konstruktionen är väldigt noga uttänkt för att ha ett så effektivt avstånd som möjligt mellan de flesta punkterna. Dessutom bryter vi av skalan med kaféer, foajéer och separata ingångar. Det finns också fyra våningar höga glasväggar som bokstavligt talat kan skjutas åt sidan för att öppna upp landskapet."

Apples nya campus fick slutgiltigt bygglov i höstas, och bygger är nu i gång. Invigning beräknas ske under 2016.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.