Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Kameran skyddas av safirglas på Iphone 5S och Iphone 5.

Bild: Apple

Corning-chef dissar safirglas som skärmskydd

Apple sägs använda safirglas till en kommande Iphone, men materialet har många nackdelar enligt en Gorilla Glass-chef som jämförde de två materialen under en konferens.

Det amerikanska företaget Corning tillverkar det tåliga materialet Gorilla Glass som används för att skydda exempelvis skärmar på mobiltelefoner och surfplattor. Företaget listar inte Apple som en av sina kunder, men det finns uppgifter som pekar på att de två företagen gör affärer med varandra och att Gorilla Glass bland annat skyddar skärmpanelerna i flera Iphone-modeller.

Apple investerar nu i en anläggning i USA som ska börja tillverka stora mängder #safirglas, ett material som det ryktas kommer att skydda kommande generationer Iphone-skärmar och möjligen också till den omtalade Iwatch. Safirglas används redan för att skydda den bakre kameran på Iphone 5 och 5S samt hemknappen på den senare.

Tony Tripeny, en av cheferna på Corning fick frågor om skillnaderna mellan safirglas och Gorilla Glass under en konferens under tisdagen och är mycket kritisk mot materialet. Enligt chefen är safirglas dyrare att producera, tyngre och dessutom miljöovänligt att tillverka.

"Det går åt ungefär 100 gånger mer energi för att generera safirglas än det gör att tillverka Gorilla Glass. Materialet överför mindre ljus som ... innebär antingen mörkare enheter eller kortare batteritid [...] Jag tror att samtidigt som det är en reptålig produkt går det fortfarande sönder och våra tester säger att Gorilla Glass [kan ta] ungefär 2,5 gånger mer tryck än vad safirglas kan."

Tripeny fick också frågan om det inte bara handlar om att komma upp i tillräckligt stora tillverkningsvolymer för att priset ska gå ner. Enligt Corning-chefen tar det omkring 4 000 gånger längre tid att forma safirglas än Gorilla Glass och det krävs "betydligt högre" temperaturer för att smälta; att maskinbearbeta materialet är svårt och kostsamt på grund av hårdheten; och kostnaderna ökar "exponentiellt" när defekter uppstår eftersom de måste skäras bort. "Om det här vore en god affär att ge sig in i skulle vi göra det."

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.