Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Q2 2014

Apples andra kvartal: Nya rekord för Iphone

Apples andra kvartal 2014 slår nya rekord både när det gäller intäkter och antalet sålda Iphone, meddelar företaget via ett konferenssamtal.

Apple presenterade under onsdagskvällen svensk tid siffrorna för andra #kvartalet 2014, vilket innefattar månaderna januari, februari och mars 2014. Under det förra kvartalet som innefattar julhandeln slog Apple försäljningsrekord för Iphone och Ipad.

Apples vd Tim Cook presenterade tillsammans med blivande ekonomichefen Luca Maestri och snart pensionerade ekonomichefen Peter Oppenheimer siffrorna under ett konferenssamtal.

Cook berättade under introduktionen att det här är det bästa mars-kvartalet för Apple någonsin och att Iphone-försäljningen har varit en viktig del av det. Cook berättade också att Apple under de senaste 18 månaderna köpt 24 företag.

Apple hade en omsättning på 45,6 miljarder dollar, motsvarande omkring 300 miljarder kronor. Företagets nettovinst blev 10,2 miljarder dollar, motsvarande omkring 67 miljarder kronor. Båda mätvärdena har ökat jämfört med samma kvartal förra året. Merparten av försäljningen sker utanför USA, Apple berättade att den internationella försäljningen står för 66 procent av det här kvartalets intäkter.

Q2 2014

Q2 2013

Omsättning

45,6 miljarder dollar

43,6 miljarder dollar

Nettovinst

10,2 miljarder dollar

9,5 miljarder dollar

Bruttomarginal

39,3 procent

37,5 procent

Antal sålda enheter

Apple sålde fler Iphone under det här kvartalet än under något motsvarande kvartal tidigare år. Totalt såldes 43,7 miljoner enheter. Under det här kvartalet har Iphone 5S, 5C och 4S funnits till försäljning.

Ipad-försäljningen har minskat med 16 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året och stannade vid 16,35 miljoner enheter. Företaget ger två anledningar till minskningen som ändå är i linje med vad de räknat med internt.

Under samma kvartal förra året ökade antalet enheter på lager hos säljkanalerna vilket artificiellt ökade det rapporterade försäljningsantalet för perioden. I år minskades lagret betydligt. Apple sa också att december-kvartalet 2012 slutade med en rejäl eftersläpning på Ipad Mini-leveranser som inte skedde förrän 2013.

Tim Cook sa att Microsofts lansering av Office-paketet har hjälpt försäljningen något, men att Microsoft borde ha lanserat paketet tidigare då andra (inklusive Apple själva) redan lanserat motsvarande program. Han berättade också att Ipad är den snabbast växande produktkategorin Apple lanserat någonsin. Under samma tidsperiod efter lanseringen har Ipad sålt dubbelt så många enheter som Iphone och sju gånger så många enheter som Ipod. Totalt har företaget sålt 210 miljoner Ipad.

Cook sa också att 98 procent av Fortune 500-företagen har infört Ipad i sina verksamheter och att Apple nått liknande framgångar inom skolvärlden.

Mac-försäljningen går fortsatt uppåt trots den negativa trenden på datormarknaden. Apple sålde 4,14 miljoner enheter, en ökning med fem procent jämfört med samma period förra året.

Apple berättade att de så här långt sålt 20 miljoner enheter av Apple TV, och signalerade återigen att det inte längre är någon hobby.

I diagrammet nedan visas Apples intäkter för det här kvartalet fördelat på de olika produktkategorierna. Ipod fortsätter att dala och försäljnings har minskat med 51 procent jämfört med samma period förra året.

I slutet av konferenssamtalet gav företaget också riktlinjer inför nästa kvartal som innefattar månaderna april, maj och juni 2014. Några produktlanseringar väntas inte och siffrorna är något svagare än för det här kvartalet.

Riktlinjer inför Q3 2014
Omsättning på mellan 36 miljarder och 38 miljarder dollar
Bruttomarginal mellan 37 procent och 38 procent
Rörelsekostnader mellan 4,4 miljarder och 4,5 miljarder dollar
Övriga inkomster/(utgifter) 200 miljarder dollar
Skattesats på 26,1 procent

Lyssna själv

Det går att lyssna på Apples telefonkonferens via deras webbplats för investerare.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.