Vad finns i din Mac, Jakob?
Denna vecka tittar vi närmare på hur det ser ut inuti redaktör Jakob Nilssons Mac.
Med serien #Vad finns i din tittar 99mac närmare på hur olika personer använder sina Macar eller IOS-prylar. Nu har turen kommit till 99mac-redaktören Jakob Nilsson.
Vem är du?
– Jag heter Jakob och är redaktör här på 99mac. När jag inte är på kontoret och producerar artiklar bor jag i Solna nära Brunnsviken, där det går att bada på sommaren och ibland åka skridskor på vintern. Oavsett väder sitter jag dock klistrad framför bildskärmar av olika storlekar. Jag tycker om tv-serier, spel av olika slag och musik. Gärna gammal musik med stämsång eller ålderdomliga syntar.
Vilken Mac använder du?
– Jag har faktiskt både en Imac och en Macbook Pro hemma, och ännu en Imac på jobbet. Jag använder mest min Macbook Pro på resa eller i soffan för att skriva eller surfa. Min Imac fungerar mer som en hubb i hemmet, då jag har massor av hårddiskar kopplade till den. Jag använder den också när jag vill spela något spel eller om jag skriver på något hemma.
Hur ser en typisk dag med din Mac ut?
– När jag är ute på språng använder jag faktiskt mest min Ipad Mini nuförtiden, så det blir allt oftare så att Macbook Pro får stanna hemma. Men när jag kommer hem är nästan alltid det första jag gör att väcka datorn och kolla det senaste på Facebook, Twitter och internet i allmänhet.
Vilka program använder du mest och varför?
– Jag tror surfning tar upp den största delen av tiden framför datorn, och då föredrar jag Safari. Jag har inte Flash installerat i systemet, så jag har även Chrome om jag måste besöka någon webbsida som kräver Flash.
Jag använder Skype, Twitter och Meddelanden intensivt för att hålla kontakten med omvärlden.
Jag har visserligen Launchpad i docken, men jag använder den aldrig. Jag tycker bara att ikonen med raketen är fin att titta på.
Jag har en ständig dröm om att städa upp och sortera biblioteket ordentligt i Itunes, och katalogisera de 22 464 låtar jag har liggande där. Trots små framsteg är målet med ett perfekt bibliotek fortfarande långt borta, och sedan jag skaffade Itunes Match har det blivit ännu krångligare. Jag vet knappt var min musik ligger längre.
För att glömma kaoset i Itunes använder jag oftare och oftare Spotify, där jag förlitar mig på spellistor från vänner och bekanta för att lyssna på musik.
Jag kollar en hel del på tv-serier, och då strömmas det som regel från Itunes till min Apple TV. För att konvertera avsnitten och lägga till rätt metadata använder jag mig av Iflicks.
– För att sortera alla de foton jag tar, men aldrig tittar på förlitar jag mig på Iphoto. När jag behöver få saker gjorda använder jag det fantastiska Photoshop-alternativet Pixelmator för bildredigering. Det kostar bara 109 kronor och kan göra det mesta en lekman behöver.
För text använder jag det lika fantastiska Scrivener, som rekommenderas för alla som vill skapa längre texter så som romaner eller doktorsavhandlingar. Det är lite komplext att lära sig, men otroligt kraftfullt med massor av bra funktioner.
För enklare och kortare texter använder jag det snygga och busenkla Byword. Det synkar mot Icloud, så jag har även texterna tillgängliga på Ipad och Iphone om jag skulle vilja fortsätta skriva där.
Spel
– Jag tycker om att spela datorspel ibland, och då gärna gamla klassiker, eller nya spel som påminner om de gamla. Jag köper ofta gamla spel för en spottstyver på Gog.com som är anpassade för Mac. På listan står just nu klassikerna Little Big Adventure 2 och Legend of Kyrandia 2: Hand of Fate, samt det lite nyare Blackwell Deception. Förra årets bästa upplevelse var annars indiespelet Gone Home.
Vilken program kan du inte leva utan?
– Tack vare IOS skulle jag nog faktiskt kunna leva utan de flesta av mina Mac-program. Men Scrivener känns oumbärligt. Itunes förvarar all min musik och tv-serier så jag kan tyvärr inte leva utan det. Jag hör annars till de som längtar efter en rejäl uppdatering av Itunes – idag tycker jag det är ett slött och krångligt program att använda.