Apple börjar meddela kunder om informationsutlämning
Flera stora teknikföretag ändrar nu sitt förhållningssätt till begäran om informationsutlämning från NSA och andra myndigheter. Nu tänker man börja meddela drabbade användare om detta.
Efter förra årets debatt om PRISM-avtalet och avslöjade övervakningsskandaler har frågan väckts om hur företag ska svara på begäran att lämna ut uppgifter.
Bland annat Apple, Facebook och Google anklagades för att ha lämnat ut uppgifter om sina kunder till NSA, FBI och brittiska underrättelsetjänsten GCHQ genom PRISM. Apple har förnekat samarbete med NSA, och även skrivit ett öppet brev där man säger sig värna om sina kunders integriter, och släppt utlämningsstatistik.
Nu rapporterar The Washington Post att Apple kommer att börja meddela kunder om företaget får en hemlig begäran att lämna ut information. Även Microsoft, Facebook och Google har uppdaterat sina villkor på liknande sätt. Detta innebär alltså en skarp kontrast mot tidigare praxis att i tysthet lämna ut till exempel e-post och annan data på begäran.
Kan ge brottslingar chans att fly
Detta kan nu ge drabbade medborgare större möjligheter att bemöta informationsutlämning genom rättegång. Det amerikanska justitiedepartementet har dock kritiserat de nya besluten och sagt att det kan bidra till att uppmärksamma brottslingar på att de befinner sig under utredning, samt utsätta potentiella brottsoffer för fara. Departementets talesman Peter Carr sade i ett uttalande:
– Risken att liv sätts i fara och risken att bevismaterial förstörs, eller att misstänkta brottslingar hinner fly eller utpressa vittnen är inte bara hypotetisk, den är tyvärr rutinartad.
Enligt de nya förhållningssätten skulle begäran om utlämning av information endast ske i tysthet om företagen specifikt förbjöds att meddela det av en domare eller annan rättsinstans. Begäran som sker från domstolen FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) kommer det heller inte kunna meddelas om, då dessa är hemligstämplade enligt lag.