Apples laddare jämförs med kopior
Bloggaren Ken Shirriff undersöker Apples Ipad-laddare på insidan, och jämför med en betydligt billigare kopia som visar sig ha flera allvarliga säkerhetsbrister.
Apple tillverkar egna laddare och sladdar till sina IOS-enheter, men det finns också en stor marknad med betydligt billigare kopior som riktar in sig på prismedvetna konsumenter. Det låga priset kan dock vara förenat med allvarliga säkerhetsbrister.
Bloggaren Ken Shirriff går på sin blogg igenom skillnaderna mellan Apples Ipad-laddare och en betydligt billigare kopia. Trots att de båda produkterna är extremt lika varandra på utsidan visar Shirriff att man ibland faktiskt får det man betalar för. Kopian uppvisade betydligt sämre kvalitet. Många av komponenterna på insidan var böjda eller satt snett. I sin artikel skriver Shirriff:
Den riktiga laddaren är fylld till bredden med komponenter för att få plats med så mycket som möjligt inuti. Kopian är mycket enklare med färre komponenter och mycket tomt utrymme. Apple-laddaren använder större komponenter av högre kvalitet - särskilt kondensatorn och transformatorn.
Apples laddare är säkrare
Inuti en laddare av den här typen leds 170 volt, så om den inte konstrueras ordentligt eller isolerar strömmen finns risken att enheten eller användaren skadas allvarligt. Precis som all utrustning som leder ström finns det strikta bestämmelser och certifieringar som produkten måste leva upp till.
För den nordamerikanska marknaden krävs ett certifikat från UL - Underwriters Laboratories. Motsvarande regelverk finns i Europa med det så kallade CB-systemet. Bland annat krävs att produkten säkert separerar hög spänning och låg spänning, för att förebygga kortslutning och skydda människor från att komma i kontakt med farligt höga spänningar. Som regel ska det vara minst fyra millimeter mellan kretsar med hög spänning och låg spänning. Shirriff skriver:
Kopian visar en bunt certifieringar, till exempel UL, som den faktiskt inte har. Som ni kommer att märka nedan finns det ingen chans att den skulle passera ett säkerhetstest.
Apples laddare har en god säkerhetsmarginal med ett avstånd på 5,6 millimeter. Kopian däremot har bara ett utrymme på 0,6 millimeter mellan hög- och låg spänning. Det betyder att om laddaren skulle användas i en fuktig mijö, till exempel ett badrum finns en överhängande risk att en vattendroppe kan leda samman de två spänningarna. I somras rapporterade 99mac om en en kinesisk kvinna som dog av en elstöt sedan hon klivit upp ur badet för att svara i sin Iphone som låg på laddning med vad som troligen var en piratladdare.
En viktig skillnad i säkerheten är också att Apples originalladdare har mycket mer isolering. Den övre delen av laddaren, som leder ström med hög spänning, är inlindad i gul isoleringstejp. Några kompontenter är inkapslade, och och det sitter plastskydd mellan olika komponenter för att skydda. Kopian har bara minimal isolering.
Kopian ger endast 5 watt
Vid mätning hittade Ken Shirriff en annan viktig skillnad mellan de två laddarna. En Ipad-laddare ska generera 10 watt, och fastän det står så på kopian genererade den som mest 5,9 watt. Det betyder att kopian laddar en Ipad hälften så snabbt som ett original.
I sin sammanfattning konstaterar Shirriff att märkeslösa kopior av Apples laddare inte rekommenderas då de är av dålig kvalitet och även kan vara farliga. Trots att Apples laddare är dyra är de av god kvalitet och byggda på ett säkert sätt. Shirriffs artikel tar även upp flera andra aspekter, som skillnader i transformatorn och hur kopians ger mer smutsig el med fler så kallade spikar. Den är väl värd att läsa i sin helhet. Shirriff skriver avslutningsvis:
Ipad-laddaren är av imponerande design med en massa intressanta kretsar på insidan. Kopian är också imponerande på sitt eget sätt – det är otroligt att en laddare kan tillverkas och säljas till ett så lågt pris (om du inte bryr dig om säkerhet och kvalitet). På det hela taget får du vad du betalar för, även om det inte syns på utsidan är det stora skillnader på insidan.
I mars förra året rapporterade 99mac att flera USB-laddare fått försäljningsförbud i Sverige av elsäkerhetsverket just för att de uppvisade den här typen av säkerhetsbrister som Shirriff skriver om.