Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rykte: Iphone 6 får högre upplösning

Enligt nya uppgifter kommer Iphone 6 att få en högre pixeltäthet än de nuvarande Iphone-modellerna, upp till 416 pixel per tum.

Apples nästa version av Iphone har länge ryktats komma i två versioner, båda med större skärmstorlek än de nuvarande modellerna. Detta rapporterades av 99mac i januari, och skulle även stämma med information som framkom under rättegången mot Samsung att Apple var medvetna om den stora efterfrågan på mobiler med större bildskärm.

Hittills har dock de flesta uppgifter gjort gällande, eller utgått ifrån, att upplösningen på telefonerna kommer att förbli detsamma som på Iphone 5S, nämligen 1136 x 640 pixel. En större bildskärm skulle därmed innebära att en lägre upplösning då samma antal pixlar fördelas över ett större område. När Steve Jobs annonserade Iphone 4 år 2010, vilket var den första Apple-produkten med Retinaskärm, angav han gränsen för att en skärm skulle kallas Retina till 300 pixel per tum.

Om uppgifterna om Iphone 6 stämmer kommer den att släppas i storlekarna 4,7 och 5,5 tum. Utan att ändra upplösningen skulle det innebära att skärmarna hamnar under "Retinagränsen" på 300 pixel per tum. Fördelen skulle dock vara att alla nuvarande appar skulle fortsätta fungera utan att behöva skrivas om eller uppdateras med ny grafik. Mark Gurman på 9to5mac har nu presenterat uppgifter om att nya Iphone ändå får en högre upplösning.

3X pixel

När Iphone 4 kom dubblade Apple upplösningen jämfört med de äldre versionerna av Iphone som hade 320 x 480 pixel. Iphone 4 fick då en upplösning på 640 x 960 pixel med samma skärmyta på 3,5 tum, vilket gav en Retinaupplösning på 326 pixel per tum. Fördelen med att dubbla upplösningen var att alla appar som inte uppdaterats för Retina ändå behöll samma dimensioner. Text och systemresurser uppdaterades automatiskt till den nya 2x-upplösningen, medan andra grafikelement i appar behövde uppdateras, eller så uppförstorades de till dubbla storleken med resultatet att de såg oskarpa ut.

När Iphone 5 släpptes 2012 ändrades skärmstorleken något på höjden, vilket innebar att upplösningen ändrades till 640 x 1136 pixel. Återigen kunde appar uppdateras för att använda det nya utrymmet på höjden, men appar som inte uppdaterades visade helt enkelt en svart rand på båda sidorna, så att dimensionerna bibehölls.

Enligt Gurman kommer Apple denna gång inte att dubbla upplösningen igen, utan istället öka den med 50 procent, så att de nya skärmarna får en 3X-upplösning. Det betyder att upplösningen i sidled skulle gå från 320 pixel i originalet till 640 pixel i Iphone 4 till 960 pixel i Iphone 6. På höjdled skulle upplösningen bli 1704 pixel, då Iphone 6 behåller samma bildförhållande på 16:9 som Iphone 5, 5S och 5C.

Resultatet skulle bli att Iphone 6 med en bildskärm på 4,7 tum skulle på en täthet på 416 pixel per tum, och modellen med 5,5 tums bildskärm får 356 pixel per tum. I båda fallen blir det en betydligt skarpare skärm än de nuvarande Iphone-modellerna. Appar skulle precis som när Retinaskärmarna kom behöva uppdateras för att se riktigt bra ut, men skulle kunna uppförstoras med bibehållna dimensioner.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.