Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Osmo – blandar digital och verklig lek

Osmo är en serie av tillbehör till Ipad som låter barn från sex år att leka både i den verkliga världen och den digitala. Tillgänglig för förhandsbeställningar nu.

Familjens Ipad hamnar gärna i barnens händer. I lagom dos uppskattas det säkert av många föräldrar då det finns appar för det mesta, allt från pedagogiskt lärande till ren och skär underhållning. För föräldrar som också vill uppmuntra sina barn att leka och lära i den verkliga världen finns nu ett intressant tillbehör till Ipad.

Två ingenjörer i USA har tagit fram Osmo som är ett Ipad-tillbehör som blandar digital och verklig lek. Osmo fästs över Ipad:ens främre kamera och använder sedan en inbyggd spegel och artificiell intelligens för att känna igen och reagera på vad som händer i den verkliga världen. Inga batterier eller internetuppkoppling krävs.

Det fiffiga är att Osmo fungerar lika bra ensam som i grupp och kan till och med tänkas locka med föräldrarna i leken. Osmo kan också passa in i skolmiljö. Företaget har visat upp sin produkt för skolor som sägs vara "lyriska över Osmos naturliga förmåga att uppmuntra kreativt, socialt och emotionellt lärande." Se mer i filmklippet nedan om hur det hela fungerar.

Osmo består av ett tillbehör som fästs på Ipad samt en hållare som ser till att Ipad inte är i vägen under leken. Det finns till att börja med tre olika appar med egna tillbehör som följer med vid köpet. Tangram är ett kinesiskt pussel som består av sju bitar och användaren ska bygga figurer från appen med hjälp av riktiga tangram-bitar som alltså medföljer.

Appen Newton går istället ut på att rita på ett papper, eller lägga riktiga fysiska objekt framför användarens Ipad för att bygga banor och leda fallande prickar på skärmen till målet.

Sist men inte minst kan användare spela ordspel med appen Words. Till det behövs ett kit med bokstäver som också följer med vid köpet av Osmo. Gissningsvis är det inte baserat på ett svenskt alfabet dock.

Osmo-paketet fungerar från Ipad 2 och framåt och för Ipad Mini-modellerna. Fram till och med den 22 juni går det att förhandsbeställa Osmo med 50 procents rabatt. Med frakt utanför USA kostar ett exemplar 75 dollar, motsvarande 500 kronor. Leveranserna påbörjas under hösten 2014.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.