Vad finns i din Ipad, Scandic Victoria Tower?
På hotellet Scandic Victoria Tower i Kista är pappersmenyer historia. Istället används ett 30-tal Ipad bland gästerna i restaurangen och med det finns det nästan bara fördelar.
Med serien #Vad finns i din tittar 99mac närmare på hur olika personer använder sina Macar eller IOS-prylar. Men det är inte bara personer som använder Apples produkter utan också företag. 99mac besöker denna vecka Kista, strax norr om Stockholm. Där ligger Scandic Victoria Tower, som med sina 120 meter över marken räknas som Nordeuropas högsta hotell.
Den T-formade skyskrapan invigdes i september 2011 och ligger i Stockholms motsvarighet till Silicon Valley. Det här är ett modernt hotell där pappersmenyerna i restaurangen bytts ut mot ett 30-tal Ipad.
– Det är mycket arbete med pappersmenyer. De är jobbiga att hålla uppdaterade, måste bytas ut då och då för att hållas fräscha och papper av bra kvalitet och inbindning kostar, berättar Helena Söderberg som är hotelldirektör för Scandic Victoria Tower.
Gästerna får en Ipad till bordet som är låst till att bara köra en app. Det går inte att trycka på hemknappen och tappa bort sig bland andra app-ikoner och andra gäster riskerar inte att bli utan meny medan någon spelar spel eller surfar genom sin middag.
Appen bjuder på information om hotellet, kan visa erbjudanden och har förstås menyer med både mat och dryck. Över natten ligger enheterna på laddning i dockningsstationer och kan snabbt och enkelt uppdateras vid behov. Det går lätt att byta ut bilder, ändra priser eller byta ut hela menyn när det är dags för det.
– Jag och restaurangchefen är överens, aldrig mer kör vi pappersmenyer! Det här är väldigt smidigt och vi har fått positiv respons från gästerna. Det är så många som har egna surfplattor nu för tiden så de flesta förstår hur det fungerar direkt.
Restaurangen har 180 platser och det finns omkring 30 Ipad med den större 9,7-tums skärmen för gästerna att dela på. Ipad Mini kändes för liten, men Helena Söderberg funderar på om den ändå skulle passa längst upp i hotellets Skybar för att visa drinklistan.
Bytet från papper är det alltså ingen som verkar sörja, men det finns en nackdel med de nya menyerna och det är att de är mer stöldbegärliga än sina motsvarigheter av papper.
– Ja, några Ipad har tyvärr försvunnit, men överlag har vi mycket positiva erfarenheter så här långt och vi kommer att utveckla det mer framöver, säger Helena Söderberg.
Tänkbara framtida funktioner är att låta gästerna lägga beställningar som skickas direkt till köket och betala för notan, allt i samma Ipad.