Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google investerar i satelliter

Google planerar ett världstäckande system av små satelliter i låg omloppsbana som kan ge trådlös internetuppkopling åt eftersatta områden på jorden.

Google driver flera projekt med syftet att ge fler människor på jorden tillgång till internet. Enligt en rapport från Wall Street Journal planerar nu sökjätten att investera en miljard dollar, motsvarande 6,7 miljarder kronor, för att bygga satelliter som kan ge trådlös uppkoppling till regioner som saknar kabelanslutning till internet.

Det finns få detaljer om projektet, men enligt uppgifter handlar projektet inledningsvis om ungefär 180 stycken små satelliter med kraftiga antenner som väger 250 pund eller cirka 113 kilo. De kommer att gå i omloppsbana runt jorden på en lägre höjd än normala satelliter. En talesperson från Google kommenterade projektet med följande uttalande:

"Internetuppkoppling förbättrar människors liv avsevärt. Ändå saknar två tredjedelar av världens befolknining helt tillgång till internet."

Googles satellitprojekt leds av Greg Wyler, som tidigare grundat företaget O3b Networks som också arbetat med internet via satellit och som Google investerat i. Wyler började nyligen arbeta för Google, och rapporterar direkt till Larry Page.

Skenande kostnader befaras

Jämsides med satelliter driver Google projektet Loon, som går ut på att sprida internetanslutning genom en flotta av ballonger på hög höjd. Google köpte i mars upp företaget Titan Aerospace som tillverkar soldrivna obemannade luftfarkoster, så kallade drönare eller "drones". Med tiden förväntas ballonger ersättas av drönare.

Enligt Tim Farrar på TMF Associates som konsulterar i satellitfrågor, är ballonger och drönare ett bra komplement till ett system av små, billiga satelliter. Drönare kan ge högre kapacitet i mindre områden, medan satelliter som regel kan täcka ett större område där krav på snabb uppkoppling och hög kapacitet är lägre.

Tidigare liknande projekt har visat sig bli mycket dyrare än vad som först beräknats, och enligt Roger Rusch på konsultbolaget Telastra kommer även Google att erfara detta. Enligt honom kan den slutliga kostnaden för projektet bli upp till 20 miljarder dollar eller 133 miljarder kronor.

Andra hinder som Google kommer att behöva övervinna är det snåriga regelverket för att skicka upp föremål i omloppsbana, inklusive koordinering med andra satellitoperatörer.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.