Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Korta nyheter vecka 23

Det händer mycket saker som 99mac inte hinner skriva om. Prylar släpps, appar uppdateras och nyheter flödar. Här kommer en bunt länkar, tips och annat anmärkningsvärt från veckan som varit.

Renderman blir gratis att använda

Renderman är verktyget som Pixar använder för att rendera sina datoranimerade långfilmer, och det har även använts i produktionen av i princip alla Hollywoodfilmer, så som Iron Man, Frozen, Harry Potter och The Dark Knight.

En ny version av Renderman är nu under utveckling, och Pixar meddelar att den kommer att finnas i en gratis version för icke-kommersiell användning. Det enda som behövs för att få tillgång till gratisversionen när den släpps är att registrera sig på Pixars webbplats.

En normal licens av Renderman kostar 495 dollar, motsvarande 3 294 kronor, och förutom användarvillkoren är det ingen skillnad i gratisversionen. Värt att veta är dock att Renderman i sig själv inte har något grafiskt användargränssnitt, utan bara fungerar tillsammans med program som Maya eller Cinema4D.

Komikern John Oliver förklarar nätneutralitet

Nätneutralitet är en komplex fråga som kanske inte den allra enklaste att få grepp om. I det satiriska nyhetsprogrammet Last Week Tonight gör komikern John Oliver vad han kan för att reda ut begreppen.

Razer Junglecat – ny IOS-kontroll för spel

Med lanseringen av IOS 7 kom också möjligheten att ansluta hårdvarukontroller till IOS-enheter. Flera varianter har släppts sedan dess från bland andra Logitech och Moga.

Speltillbehörstillverkaren Razer introducerar nu kontrollen Junglecat som skjuts ut från baksidan av Iphone, men istället för ett tangentbord kommer det fram kontroller som påminner om Super Nintendo-kontrollen med ett styrkors och några knappar.

Kontrollen är liten och nätt och det betyder att den inte har något batteri. Spelande kommer därmed att dränera batteriet i Iphone lika snabbt eller snabbare än vanligt.

Junglecat kommer med en tillhörande app där användaren kan ställa in knappfunktioner och skapa olika profiler att använda till sina spel.

Razer Junglecat kommer att finnas tillgänglig globalt från juli i år med ett rekommenderat pris på 99,99 euro, motsvarande 907 kronor.

Nya eller uppdaterade appar

Sleep Cycle når version 4.5

Sleep Cycle är en alarmapp som mäter rörelser under natten, för att väcka användaren på den optimala tidpunkten. Sleep Cycle har nu uppdaterats med buggfixar och förbättrade algoritmer för att räkna ut när det är dags att vakna. Nu med version 4.5 finns också stöd för Philips HUE-lampor, så att lamporna kan tonas upp på ett behagligt sätt under väckningen.

Namn
Sleep Cycle alarm clock
Plattform
IOS
Utvecklare
Northcube AB
Version
4.5
Pris
7,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska med flera

Leo´s Fortune blir billigare

Det svenskutvecklade spelet Leo´s Fortune fick under WWDC pris av Apple för bästa design, och detta firas nu genom en rea på App Store där det tjusiga spelet går att skaffa för endast 22 kronor under en begränsad tid.

Namn
Leo's Fortune
Plattform
IOS
Utvecklare
1337 & Senri LLC
Version
1.0.3
Pris
22,00 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.