Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

speltest

Ticket to Ride räcker hela resan

I semestertider rekommenderas brädspelet Ticket to Ride, som gör sig osedvanligt bra på Ipad. Trots det höga priset är det ett snabbspelat taktiskt nöje att lägga räls och samla vagnar.

Ticket to Ride är ett brädspel som fått uppmärksamhet och vunnit många priser för sina enkla regler, goda design och lagom långa speltid. Den ursprungliga versionen kom 2004 och utspelade sig i USA. Därefter har det följt flera varianter och expansioner som utspelar sig i bland annat Europa och Asien. Redan 2011 kom en version av spelet för Ipad.

I Ticket to Ride handlar det om att förbinda städer på en karta med järnväg. Varje sträcka kan endast innehas av en spelare, och ju fler och längre sträckor destor fler poäng delas ut. Spelare får också extra poäng genom att uppfylla uppdragskort med särskilda sträckor som ska läggas. Det uppstår snabbt en vänskaplig rivalitet mellan spelarna kring populära knutpunkter på kartan.

IOS-versionen tar med sig de flesta positiva aspekterna från brädspelet till det digitala formatet. Ipad-skärmen simulerar spelplanen och behåller den fina atmosfären från järnvägens guldålder. Atmosfären förstärks ytterligare genom fina ljudeffekter av ånglok och stånkande vagnar, samt spelkort som dras.

Ticket to Ride går att spela mot datorstyrda motståndare, vilka ger en okej men lite förutsägbar utmaning. Roligare är att spela tillsammans med en riktig människa, och här finns flera olika alternativ. Det går att hitta motspelare på nätet genom att skaffa ett konto hos tillverkaren Days of Wonder, eller genom antingen Facebook eller Game Center. Vill man spela mot personer i samma rum går det utmärkt att trådlöst bjuda in andra Ipad-enheter i närheten till ett spel, eller genom att en och samma Ipad skickas mellan de olika spelarna.

Ticket to Ride för IOS kostar 49 kronor, och då följer originalspelets USA-karta med. Varianten med Europa-kartan kan köpas inuti appen för 38 kronor, och specialkartor över Asien och Schweiz kostar 28 kronor styck. Man kommer ganska långt med orginalkartan, men expansionerna innehåller några nya regler som gör det hela lite roligare, som tågstationer för att tjuvåka på en av motspelarnas sträckor och järnvägslinjer genom tunnlar och över vatten.

Ticket to Ride finns också i samma utgåva för OS X för 75 kronor. Det är dock ett spel som med fördel spelas på Ipad och lämpar sig lika bra i glada vänners lag som för ett snabbt solo-parti på bussen eller tunnelbanan. Trots att priset är lite i högsta laget är detta en rik spelupplevelse som räcker både tur och retur.

Namn
Ticket to Ride
Plattform
IOS
Utvecklare
Days of Wonder
Version
1.4.4
Pris
49,00 kronor
Krav
Kräver IOS 5.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Namn
Ticket to Ride
Plattform
OS X
Utvecklare
Days of Wonder
Version
1.01
Pris
75,00 kronor
Krav
OS X 10.6 eller senare
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Visste du?

Vagnar på spår har använts sedan antiken, men självgående rälsfordon började användas i England under början av 1800-talet. Den första järnvägen för persontrafik öppnade 1825 mellan Stockton-on-Tees och Darlington. Sverige fick sin första ångloksdrivna järnväg 1856 mellan Köping och Hult.
Källa: Wikipedia

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.