Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

EU granskar Apple för skattefusk

UPPDATERAD. Europeiska kommissionen inleder nu en utredning om hur Apple betalar skatt på Irland. Det här kommer ett år efter att USA anklagat landet för att ge företaget specialbehandling.

I dag inleder Europeiska kommissionen en utredning gällande Apples skattehantering på Irland. Bolaget anklagas för att ha undvikit stora skatteutbetalningar tack vare ett särskilt avtal med irländska staten, rapporterar RTÉ, Irlands motsvarighet till Sveriges Television och Sveriges Radio. EU-kommissionen förväntas göra ett formellt uttalande under dagen.

Förra året började kommissionen att samla information om skatteavtal som flera multinationella företag gjort med olika länder, bland annat Irland. Detta skedde efter att den amerikanska senaten anklagat Irland för att ge Apple särskilda skattevillkor som låter de undvika stora summor i skatt.

I praktiken ska Apple genom sina bolag registrerade i staden Cork på Irland ha betalat endast 3,7 procent i skatt på sina inkomster utanför USA förra året, vilket är betydligt lägre än de lokala skattesatserna på de berörda marknaderna, rapporterar Reuters.

Irland nekar till regelbrott

EU:s regelverk ska vara konstruerat för att förhindra särbehandling i företagsbeskattning, men det är inte fastställt att länder som erbjuder gynnsamma skattevillkor till företag och industrier kan sägas bryta mot dessa regler. Irländska finansdepartementet förnekar att man överträtt reglerna och säger att Irlands skattesystem är "öppet, transparent och lagstadgat" .

Irlands regeringschef Enda Kenny uppger till RTÉ att Irland samarbetar med OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling), vars uppgift det är att utvärdera och jämföra sina medlemsländers ekonomiska politik och riktlinjer. OECD väntas avlägga en rapport i frågan, och Enda Kenny hoppas att denna kommer erbjuda en internationell lösning.

Kenny sade också att om EU-kommissionen yttrar sig i frågan kommer det inte att handla om Irlands regler för företagsbeskattning, eller ändringar i dessa regler.

Apple har inte kommenterat uppgifterna om att EU-kommissionen inleder en utredning, men har tidigare uppgett att man följer lagen. När Apples vd Tim Cook vittnade inför den amerikanska senatens kommitté förra året sade han: "Vi betalar alla skatter vi är skyldiga – varenda dollar".

UPPDATERING: Joaquín Almunia, EU-kommissionens ansvarige för konkurrensfrågor, har bekräftat att man påbörjat utredningen, som förutom Apples beskattning i Irland också gäller bolagen Starbucks och Fiat Finance and Trade i Nederländerna respektive Luxemburg. Almunia sade i ett uttalande:

"I dagens budgetklimat är det extra viktigt att stora multinationella företag betalar sin beskärda del av skatter. Under EU:s regler kan inte enskilda staters myndigheter låta vissa företag betala mindre i skatt än de skulle om landets skatteregler tillämpades på ett rättvist och icke-diskriminerande sätt."

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.