Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple: "Vi betalar varje euro skatt som vi är skyldiga"

Apple kommenterar nu EU:s utredning kring företagets beskattning på Irland med att säga att de inte blir särbehandlade och betalar varje euro de är skyldiga.

EU-kommissionen berättade under gårdagen att de startar en formell utredning kring hur Apple betalar skatt på Irland. Förutom Apple kommer utredningen också att undersöka Starbucks och Fiat Finance and Trade beskattning för att "se huruvida skatteavtalen på Irland, i Nederländerna och Luxemburg utgör ett olagligt statligt stöd", rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

EU-kommissionären Joaquín Almunia ansvarar för konkurrensfrågor och höll presskonferens i Bryssel under gårdagen. Bland annat sa Almunia att det är extra viktigt att stora multinationella företag betalar sin beskärda del av skatter med de nuvarande strama offentliga budgetarna.

Almunia sa också att aggressiv skatteplanering måste bekämpas, men att det ännu är för tidigt att räkna på vilken möjlig återhämtning som kan göras ifall skatteavtalen bedöms som olagliga.

EU-kommissionen säger att de nuvarande arrangemangen kan underskatta den beskattningsbara vinsten och ge respektive företag fördelar genom att låta dem betala mindre i skatt.

Apple kommenterar utredningen i ett mejl med orden "Apple betalar varje euro skatt som vi är skyldiga. Vi har inte fått någon särbehandling av irländska myndigheter. Apple omfattas av samma skattelagar som alla andra internationella företag som gör affärer på Irland."

Också det irländska finansdepartementet säger att de är säkra på att det inte förekommer något olagligt statligt stöd.

USA funderar på undantag

Enligt amerikansk lag behöver företag inte betala inkomstskatten på 35 procent på tillgångar utomlands förrän pengarna tas in i landet. Apple har idag omkring 100 miljarder dollar i utländska tillgångar och har tidigare valt att låna pengar i USA hellre än att ta hem delar av sina tillgångar.

Under utfrågningen i den amerikanska senaten förra året ville Apples vd Tim Cook se enklare skatteregler för företag och lägre skatt för att hämta hem utländska tillgångar. Han sa att 35 procent är ett "väldigt högt nummer".

Den amerikanska senaten funderar nu på att göra ett skatteundantag där företag får hämta hem sina tillgångar mot en lägre inkomstskatt. De extra inkomsterna som det här skulle generera skulle kunna användas till olika federala transportprojekt, skriver nyhetsbyrån Reuters.

För tio år sedan gjorde amerikanska myndigheter ett liknande skatteundantag som innebar att företag kunde ta hem tillgångar från utlandet och betala 5,25 procent skatt.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.