99mac testar Belkin Qode Thin Type för Ipad Air
Med ett externt tangentbord blir Ipad mer lik en bärbar dator och det går lättare att skriva längre textstycken. 99mac har tagit hem en av de senaste modellerna för Ipad Air till testlabbet, Belkin Qode Thin Type.
99mac kunde i maj rapportera att Belkins tangentbord för Ipad Air, Qode Thin Type, blivit tillgängligt att köpa världen över. För att bilda oss en egen uppfattning har tangentbordet nu fått visa vad det går för i testlabbet.
Design och specifikationer
I Belkins förpackning finns ett tangentbord i vitt och silver tillsammans med en usb-kabel för att ladda det inbyggda batteriet. Tangentbordet påminner en hel del om Apples trådlösa tangentbord och består också av aluminium med plasttangenter.
Det känns gediget och välbyggt trots att det på sina ställen inte är mer än fyra millimeter tjockt. Vågen stannar på 374 gram, vilket är nästan 100 gram mindre än vikten på Ipad Air, Wifi-modellen väger 469 gram och modellen med 4G/LTE väger 478 gram. En av anledningarna till vikten är det inbyggda batteriet som enligt Belkin räcker i upp till 79 timmar.
Lite grovt finns det tre typer av tangentbord till Ipad, sådana som sitter inbyggda i fodral man har på enheten hela tiden, tangentbord med en magnetlist som fästs på Ipad och läggs över skärmen när de inte används samt helt fristående Bluetooth-tangentbord. Det här är den andra typen och har en magnetlist på ena långsidan som fäster mot Ipad Air.
Fördelen med det här är att det i praktiken blir en enhet att bära runt på eller packa ned i väskan och tangentbordet kan enkelt lämnas hemma när det inte behövs.
Funktioner
Ipad ställs i en skåra som har en sensor som automatiskt startar tangentbordet när surfplattan är på plats, och omvänt stänger av det när den tas bort. Det går att ha surfplattan i både stående och liggande läge, men vinkeln går inte att ändra. Kopplingen till Ipad sker via Bluetooth.
Den översta raden består av specialtangenter som exempelvis låser skärmen, går till hemskärmen, spelar upp musik eller byter spår. De flesta är smarta och kommer till användning, men Itunes Radio har några dedikerade knappar som inte fungerar här eftersom tjänsten inte lanserats i Sverige än.
Tangentbordet har en nordisk layout, det vill säga ö och ä har fått sällskap av norska och danska motsvarigheter. För att spara plats ligger enter-knappen under ö och ä istället för bredvid som på ett fullstort tangentbord, vilket i alla fall i början får oss att skriva fel.
Längst ned finns en fn-tangent och en knapp för att starta Siri tillsammans med alternativ- och kommando-tangenter. Det finns bara en av varje istället för på båda sidor av mellanslagstangenten som på fullstora tangentbord.
Tangenterna känns något sträva, men är platta precis som Apples egna tangentbord. Slaglängden är kort, men när man väl vant sig vid tangenternas placering är det inte så tokigt att skriva på.
Belkin vill ha 90 brittiska pund, motsvarande 1 058 kronor för Qode Thin Type. Hos de svenska återförsäljarna varierar priserna mellan 700–1 000 kronor. Det här går att jämföra med att köpa exempelvis Apples trådlösa tangentbord för 629 kronor som förvisso inte går att koppla ihop med Ipad, men som har en mer normal tangentbordslayout.
Användning
Tangentbordet vaknar automatiskt när redaktionens Ipad Air ställs i skåran och genom att trycka på Bluetooth-knappen uppe till höger börjar det leta efter en enhet att kopplas till. Via Inställningar i IOS kan vi enkelt lägga till tangentbordet.
En hel del går nu att göra direkt från tangentbordet. Det går att låsa upp Ipad och skriva in lösenkoden med siffertangenterna och enter istället för att trycka på skärmen, men vissa saker, som att öppna en app, kräver att man trycker direkt på skärmen.
Att byta direkt från ett fullstort tangentbord till det här är ingen lätt sak då tangenterna är mindre, sitter tätare ihop och inte har samma placering. Ord med å, ä och ö är svårast då fingrarna automatiskt letar efter dem innanför enter-tangenten. På Qode Thin Type är de placerade ovanför. Men med tid och övning går det bättre. Det viktiga är att – när man fått ordning på åäö – det går snabbare att skriva med det här tangentbordet än med det inbyggda i IOS.
Omdöme och summering
Av naturliga skäl är de flesta tangentbord till Ipad mindre och mer kompakta än tangentbord till bärbara datorer eller fullstora externa varianter och många tillverkare har satsat på en tangentbordslayout för Norden.
Att se norska och danska tecken stör oss inte, det är det lilla mellanrummet mellan tangenterna och placeringen som vi upplever mest problem med när vi hoppar mellan det här lilla tangentbordet och de större varianter vi vanligtvis använder på jobbet. Muskelminnet i fingrarna tar tid att lära om.
Vill man inte lägga tiden på att lära sig skriva på den här typen av tangentbord är exempelvis Apples trådlösa dito ett bättre alternativ, men om den här formfaktorn lockar är Belkins tangentbord inte ett dumt val.
För den investerade tusenlappen får man ett tunt och smidigt tangentbord som inte känns plastigt, som levererar bra batteritid och kommer utrustat med specialtangenter som underlättar arbetet med Ipad. Men det krävs att användaren lägger lite tid på att öva in nya rörelser för att skriva rätt oftare än fel.
Fördelar
+ Tunt, gediget
+ Användbara specialtangenter
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Krånglig tangentbordslayout
- Dyrt