Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Q3 2014

Höjdpunkter från kvartalsapporten

Apples tredje kvartal räkenskapsåret 2014 innebar nytt försäljningsrekord för ett juni-kvartal, och många andra positiva siffror presenterades. Som brukligt är svarade också Tim Cook och Luca Maestri på frågor från investerare efter rapporten. Här följer rapportens mest intressanta höjdpunkter.

Allt pekar mot rekordår

  • Med de första tre kvartalen nu till ända har Apple hitills genererat 140,6 miljarder dollar i intäkter för räkenskapsåret 2014. Det motsvarar 960 miljarder kronor, och är mer än 7 miljarder dollar (47,8 miljarder kronor) mer än samma tid föregående år. I princip garanterar detta att året innebär ett nytt omsättningsrekord för Apple, med en beräknad omsättning på mellan 177 miljarder och 180 miljarder dollar (mellan 1208 miljarder och 1229 miljarder kronor).

Iphone

Luca Meastri.

  • Iphone-försäljningen går fortsatt bra. De 35,2 miljoner Iphone som såldes under kvartalet innebär ett nytt rekord för ett tredje kvartal och är en ökning från 31,2 miljoner motsvarande period förra året. Särskilt bra har Iphone sålt i de så kallade BRIC-länderna, det vill säga Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Där har Iphone-försäljningen ökat med 55 procent mot samma period förra året.

  • Kundnöjdheten för Iphone ligger på 97 procent, och enligt en undersökning planerar hälften av de konsumenter som ska köpa en ny smart telefon att köpa en Iphone.

Ipad

  • Försäljningen av Ipad växte i marknader som Kina, mellanöstern och Indien. Tillväxten försämrades något på grund av lägre försäljning i mognare marknader. 13,2 miljoner Ipad såldes under perioden.

  • Kundnöjdheten för Ipad ligger på 98 procent, och enligt en undersökning planerar 63 procent av de kunder som ska köpa en ny surfplatta att köpa en Ipad. Hälften av Ipad-kunderna köper sin första Ipad.

  • Tim Cook tror att det nya samarbetet med IBM kommer att vara bra för Ipad, med en stark väntad tillväxt bland företag.

  • Sverige lyfts fram som exempel på ett brett användande av Ipad. 100 000 statligt anställda använder Ipad i arbetet i Sverige, enligt Luca Maestri.

Övrigt

  • Stark efterfrågan på bärbara datorer, särskilt Macbook Air. Apple redovisade dock inte hur stor del av de 4,4 miljoner sålda Mac som var bärbara.

  • Tack vare App Store står Itunes-divisionen för den snabbaste tillväxten hos Apple de senaste nio månaderna. Försäljningen har ökat med 25 procent på ett år, och det aktuella kvartalet innebar ett nytt försäljningsrekord.

  • Apple har sedan de senaste nio månaderna köpt 29 stycken företag, av vilka inte alla är kända. Det uppmärksammade köpet av Beats räknades inte in bland dessa, eftersom affären inte slutförs förrän detta kvartal.

Framtiden

  • Utan att gå in på detaljer uttryckte både Tim Cook och Luca Maestri entusiasm inför nästa kvartal. Maestri sade att Apple förväntar sig en stressig höst, och att han var väldigt spänd på de produkter som Apple förbereder.

  • Tim Cook sade apropå den svala försäljningen av Ipad i vissa marknader att marknaden för surfplattor fortfarande är i sin linda, och att Apple planerar "avsevärd innovation" för Ipad.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.