Krönika: När det händer
99mac:s redaktör Jakob Nilsson råkar ut för datahaveri, och tackar sin lyckliga stjärna för automatisk säkerhetskopiering.
Jag brukar vanligtvis nästan aldrig stänga av min Mac, utan nöjer mig med att låta den vila. Men nu skulle jag vara bortrest en hel vecka, så för en gångs skull stängde jag av den och reste utomlands. När jag kom hem igen tryckte jag på startknappen och förväntade mig att snart kunna ladda över foton, kolla mailen och surfa in på Facebook som vanligt. Apples klassiska startsignal ljöd, och den grå skärmen med äpplet kom upp.
Men det hände inget mer.
Jag provade att göra om processen två gånger, men utfallet blev detsamma. Jag testade säker uppstart men utan framgång. Jag bootade då upp från återställningspartitionen för att undersöka hårddisken. Resultatet visade sig på några ögonblick. "Den här skivan behöver repareras", meddelade Skivverktyg. Jag klickade på "Reparera skiva" och höll tummarna. Till ingen nytta, för efter några minuter kom det ödesdigra meddelandet upp:
"Skivverktyg kan inte reparera den här skivan. Säkerhetskopiera så många filer som möjligt, formatera om skivan och återskapa dina säkerhetskopierade filer."
Paniken i huvudet, oron i bröstet. Jag säkerhetskopierar min dator regelbundet, både via Time Machine och med hjälp av Backblaze. Det fanns alltså i teorin ingen anledning till panik, men det är svårt att inte svettas lite inför möjligheten att något ändå skulle vara fel, att tidsmaskinen skulle ha gått sönder just idag och att servrarna hos Backblaze blivit formaterade av ett tidigare okänt virus.
Safari finns i återställningspartitionen, så jag kunde surfa in på Backblaze och glädjande konstatera att allt mitt material fanns där och mådde bra. Härifrån kunde jag välja att återställa vissa filer, eller alltihopa. Då jag har ganska många terabyte data skulle dock nedladdningen ta flera dagar. Det går också att skicka en hårddisk till Backblaze och få sin data tillbaka på det viset, men jag ville använda min dator direkt.
Alltså klickade jag på "Återställ från Time Machine" och såg att den senaste säkerhetskopieringen gjordes endast någon timme innan jag stängde av datorn för en vecka sedan. En snabb kontroll visade att hårddisken inte var fysiskt skadad, så jag formaterade den och påbörjade återställningen från Time Machine. Nio timmar senare var det hela klart och det var som om ingenting hänt.
När, inte om
Sensmoralen i den här berättelsen är att ingen vet när ens dator plötsligt inte vill starta längre. Det finns massor av saker som kan gå fel - rent fysiskt kan hårddisken gå sönder och filstrukturen eller partitionskartan kan bli korrupta och hindra att det som finns på disken går att komma åt. Både vanliga diskar och SSD-diskar har en begränsad livslängd - det är inte en fråga om huruvida de kommer att sluta fungera, det är en fråga om när.
Time Machine gör det fantastiskt enkelt och smidigt att automatiskt och regelbundet säkerhetskopiera datorn, och varje Mac-användare borde ha åtminstone en dedikerad hårddisk inkopplad till datorn för detta ändamål. Numera går det dessutom att använda två diskar för Time Machine, vilket ytterligare sprider ut riskerna.
Time Machine skyddar däremot inte filerna mot villainbrott eller om lägenheten drabbas av eldsvåda. Där kommer Backblaze in och erbjuder billig och trygg förvaring av filer i molnet. Om min Time Machine av någon anledning inte fungerat hade Backblaze varit min räddning, och detta för endast fem dollar per månad (motsvarande 34 kronor).
Det finns givetvis också andra alternativ för säkerhetskopiering och moln-backup. 99mac kommer under hösten att dra igång en artikelserie med fokus på #säkerhet, där vi planerar att skriva bland annat om hur data skyddas på bästa sätt. Alla bör ha backup, för en dag är det din dator som inte startar. Väl mött!