Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Virtuella assistenter

Siri får konkurrens från Viv

Skaparna av IOS-assistenten Siri har lämnat Apple och arbetar nu med med den virtuella assistenten Viv som själv kan lära sig göra nya saker.

Tillsammans med Iphone 4S introducerade Apple den virtuella assistenten #Siri för världen. I och med lanseringen av IOS 7 försvann beta-märkningen av tjänsten som hjälper användarna att skapa påminnelser, kalenderbokningar eller kollar upp saker som sportresultat eller biografscheman från internet.

Apple köpte i april 2010 upp företaget som tagit fram Siri och teamet bakom arbetade ett tag vidare med de nya ägarna, men nu har några av de ursprungliga skaparna gått vidare och startat ett nytt företag, Viv Labs.

De arbetar på nästa generation av virtuella assistenter och kallar också sin teknik för Viv, det kommer från latin och betyder levande. I ett långt reportage beskriver tidningen Wired företagets ambitiösa planer. Medan Siri och tjänster som Google Now och Microsofts Cortana bara kan göra saker som de programmerats för att göra, ska Viv kunna lära sig att göra nya saker på egen hand.

För att åstadkomma en assistent med riktig artificiell intelligens behövs tillgång så många datakällor som möjligt och förmågan att utifrån förfrågningar med naturligt språk kunna kombinera lämplig data och utföra det efterfrågade.

"Viv ... genererar snabbt sin egen kod, inga programmerare behövs. Ta ett komplicerat kommando som "Ge mig ett flyg till Dallas med en plats som Shaq skulle rymmas i." Viv kommer analysera meningen och sedan utföra sitt bästa trick: automatiskt generera ett snabbt, effektivt program som länkar datakällor från tredjepart – säg Kayak, SeatGuru och NBA:s mediaguide – så att den kan identifiera tillgängliga flyg med massor av benutrymme."

Viv Labs tänker sig en annorlunda framtid för sin assistent, mer som en global hjärna än en tjänst som blir inbakad i ett mobilt operativsystem. Tekniken kan licensieras till exempelvis webbplatser, bilföretag eller tv-tillverkare och möjligen skulle företaget kunna leva på provisioner snarare än licensavgifter.

En av grundarna Dag Kittlaus berättar för Wired att dejtingsajten Match.com arrangerar 50 000 dejter på en dag. Men sajten kan inte hjälpa användarna att boka biljetter eller skicka en Uber för att hämta upp en person till en dejt. "Viv skulle kunna erbjuda sådana tjänster – i utbyte mot en del av intäkterna för de transaktionerna."

Viv Labs är ännu tidigt i utvecklingsfasen och kan inte säga när de kommer att vara redo för lansering.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.