Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Microsoft Surface Pro 3 på provtur

Idag börjar Microsoft att sälja Surface Pro 3, en hybriddator som ska kunna ersätta både en bärbar dator och surfplatta. 99mac fick för en dag låna en och funderar på hur den står sig mot Macbook Air.

När det kommer till portabla datorer finns det numera flera produktkategorier för att locka olika typer av användare, exempelvis bärbara datorer, ännu mindre och lättare enheter som kallas för ultrabooks och surfplattor. I Apples produktsortiment finns kategorierna representerade av Macbook Pro, Macbook Air och Ipad.

Det börjar också dyka upp allt fler produkter som kallas för hybriddatorer – enheter som fungerar både som bärbar dator och surfplatta. Tangentbordet kan enkelt sättas på och tas av – allt efter behov. I takt med den tekniska utvecklingen har prestandan ökat och priserna sänkts. Idag den 28 augusti börjar Microsoft att sälja nya #Surface Pro 3 i Sverige som är ett utmärkt exempel på kategorin.

Det har länge gått rykten om att Apple arbetar på en egen hybrid. Det har pratats om en större #Ipad Pro eller en utveckling av #Macbook Air, men än så länge har Apple inte tillkännagett några sådana planer.

En dag med Surface Pro 3

99mac fick nyligen chansen att låna en Surface Pro 3 för en dag och det passade bra dels eftersom vi är nyfikna på om det här med hybrider är något att ha och dels eftersom Microsoft i sin marknadsföring jämför enheten med Macbook Air i bland annat flera reklamfilmer.

Microsoft lyfter fram vikten, pekskärmen och det avtagbara tangentbordet som fördelar och skriver att det här är "surfplattan som kan ersätta din bärbara dator." Macbook Air-ägare bör alltså fundera på att ersätta både datorn och eventuell Ipad med Microsofts nya hybrid.

När låneexemplaret landar hos redaktionen gör vi det naturliga och vrider och vänder på den tillsammans med en 13-tums Macbook Air. Surface Pro 3 är mindre till ytan och viktfördelningen blir helt annorlunda. Som surfplatta väger Surface 800 gram och med tangentbord väger den drygt 1 000 gram. Det mesta av vikten är helt enkelt i "skärmen".

Macbook Air är lite tyngre och väger 1 350 gram, men där är mer av vikten i tangentbordsdelen och konstruktionen är stadig till och med om man behöver använda den i knät.

Surface har en högre skärmupplösning än Macbook Air och det ryms något mer på skärmen när man exempelvis surfar på nätet. Men här suckar vi mest åt Apple, en bättre skärm har funnits med på önskelistan länge nu. Gärna med Retina-upplösning, även om vi misstänker att Apple avvaktar för att kunna bibehålla batteritiden.

En annan skillnad är att Surface kommer med ett inbyggt ryggstöd för att steglöst ställa upp den i olika vinklar. När det inte används blir baksidan helt platt. Det här är praktiskt och sparar även in några kronor åt användarna som slipper köpa separata tillbehör för ändamålet.

Pekskärm och penna

Plattan kommer med Windows 8.1 Pro och en hel del av våra initiala problem med att använda enheten mest beror på att vi inte vet hur man gör. Vi är helt enkelt mer vana vid OS X. Andra skillnader är att Surface Pro har en pekskärm och kommer med en penna. Det finns svepgester att göra på skärmen som däremot inte tar lång stund att lära sig då det påminner om att navigera i IOS.

Microsofts applikation Onenote är djupt integrerad i Surface. När enheten är i vila kan man trycka på den översta knappen på pennan och komma direkt till en ny anteckning i programmet. Väldigt smidigt! Genom att trycka två gånger på samma knapp tas en skärmdump av innehållet på skärmen som hamnar i Onenote och användaren kan skissa direkt på. Vi tycker att det fungerar riktigt bra att både skriva och rita när man väl fått koll på alla kommandon och menyer. Plattan är också tryckkänslig så trycker man hårdare blir det tjockare streck.

I stående läge är Surface Pro 3 nästan exakt samma storlek som ett A4 och med pennan och Onenote känns det nästan som att antecka på ett pappersblock. Det finns pennor till Ipad, men inga som fungerar direkt på skärmen med Macbook Air, där får man istället använda separata ritplattor.

Eftersom enheten inte kör något mobilanpassat operativsystem går det utmärkt att installera samma applikationer som i en dator. Vi testade att redigera bilder med Lightroom 5 och där kommer pennan väl till pass. Dels för att hantera alla reglage och menyer, men också för att redigera i bilderna med olika penslar.

Vårt låneexemplar kommer med Core i5-processorn och fyra gigabyte internminne (se fullständiga specifikationer nedan). Då och då kämpar den lite med att genomföra vissa redigeringar i Lightroom, men för det mesta fungerar allt precis som vi förväntar oss.

Summering

Bärbara datorer lär inte försvinna och ersättas av hybrider inom en nära framtid, men den här typen av enheter har helt klart en målgrupp. Vi gillar pekskärmen och att kunna använda en penna vid exempelvis snabba skisser eller bildredigering. Det är också smidigt att kunna välja om man vill skriva på ett riktigt tangentbord eller om det på skärmen duger. Vårt enda bestående men är att vi vill ha OS X, vi är för bekväma för att lära om oss.

Med andra ord är vi potentiella köpare om Apple faktiskt väljer att göra en Ipad Pro eller Macbook Air-hybrid. Det vore inte fel att ha en enhet istället för att bära runt på en Macbook Air och en Ipad.

Tekniska specifikationer

Microsoft Surface Pro 3

Apple Macbook Air 13,3”

Operativsystem

Windows 8.1 Pro 64-bit

OS X 10.9.4

Bildskärm

12” pekskärm IPS-panel
2 160 x 1 440 pixlar
Blank

13,3” IPS-panel
1 440 x 900 pixlar
Blank

Plattform

1,5 GHz Dual Core Intel Core i3
1,9 GHz Dual Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 2,9 GHz)
1,7 GHz Dual Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,3 GHz)

1,4 GHz Dual Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 2,7 GHz)
1,7 GHz Dual Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,3 GHz)

Grafik

Intel HD Graphics 4200 (i3)
Intel HD Graphics 4400 (i5)
Intel HD Graphics 5000 (i7)

Intel HD Graphics 5000

Minne

4, 8 GB LPDDR3

4, 8 GB LPDDR3

Lagring

64, 128, 256, 512 GB SSD

128, 256, 512 GB SSD

Kamera

5 MP fram respektive bak

720p Facetime HD-kamera

Trådlöst

802.11ac
Bluetooth 4.0

802.11ac
Bluetooth 4.0

Anslutningar

1 x USB 3.0
1 x Mini Displayport
1 x kortläsare (Micro SD)
1 x 3,5mm hörlursuttag
Dubbla mikrofoner

2 x USB 3.0
1 x Thunderbolt
1 x kortläsare (SDXC)
1 x 3,5mm hörlursport
Dubbla mikrofoner

Exteriör

292,1 x 201,4 x 9,1 mm
800 gram
Magnesiumskal (ljusgrå)

325 x 227 x 3–17 mm
1 350gram
Aluminiumskal (silver)

Batteri

Upp till 9h vid surfning

Upp till 12h vid surfning

Pris

7 615 kr (i3, 4GB, 64GB)
9 495 kr (i5, 4GB, 128GB)
12 395 kr (i5, 8GB, 256GB)
14 695 kr (i7, 8GB, 256GB)
18 575 kr (i7, 8GB, 512GB)

9 495 kr (126 GB)
11 295 kr (256 GB)

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.