Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple Watch blev en sak till för Tim Cook

UPPDATERAD. Apples vd Tim Cook avrundar kvällens presskonferens med Steve Jobs-frasen "One more thing" och det är mycket riktigt en klocka, Apple Watch.

Efter en lång tid av rykten har Apple äntligen lanserat sin nya kroppsburna enhet. Det visade sig vara en klocka, och den heter Apple Watch. Apples vd Tim Cook kallar #Apple Watch för den "mest personliga produkt" som Apple har tillverkat, och säger att den "omfamnar individualitet". Att Apple ser det här som en storsatsning gjordes uppenbart när Tim Cook väckte liv i Steve Jobs gamla fras om att det fanns "en sak till" att visa.

Någon helt självständig produkt är det dock inte fråga om då Apple Watch kräver tillgång till en Iphone, och användningen bygger till stor del på funktionen Handoff i IOS 8, så att Apple Watch kan ta emot information från en IOS-enhet och visa notiser, meddelanden och exempelvis bilder. På det sätter är den nya klockan ett komplement till telefonen som ska ta hand om de viktigaste sakerna utan att enheten i fickan måste plockas upp. Klockan kommer i två olika storlekar och i tre utgåvor, alla med lite olika material och med delvis olika funktioner.

Kanske den mest unika funktionen är att klockan styrs genom ett klassiskt reglage som på analoga klockor kallas krona och används för att ställa in datum och tid. Apple kallar den för digital krona och den låter användaren skruva sig mellan appar på klockan samt scrolla och zooma in utan att täcka den lilla bildskärmen med fingrarna. Det går också att trycka på kronan som en vanlig knapp, vilket fungerar precis som hemknappen på en Iphone.

Under den digitala kronan finns också en vanlig knapp som kan användas för att exempelvis utföra köp med det nya betalsystemet Apple Pay eller för att få upp favoriter ur kontaktlistan. Apple Watch har en egen inbyggd högtalare, men ringer upp genom en Iphone.

Just kommunikation är enligt Apple en av huvudfunktionerna med klockan. Apple Watch kan sända och diktera meddelanden, eller välja från ett antal förvalda fraser. Det går också att undvika text helt och hållet genom att skicka en animerad emoji - ett tecknad ansikte som användaren själv kan animera för att förmedla rätt sinesstämning. Andra kommunikativa funktioner är möjligheten att rita en snabb bild och skicka eller använda klockan som en form av Walkie Talkie för att skicka korta ljudsnuttar. De flesta av dessa funktioner har tidigare visats i IOS 8 men de kommer troligtvis att få en mer uppenbar användning med Apple Watch. Den inbyggda sensorn kan också mäta pulsen och skicka information om detta till en Iphone eller annan Apple Watch i form av ett animerat hjärta.

Teknik i litet format

Apple Watch har en tryckkänslig Retina-bildskärm som av Apple uppges vara väldigt energisnål. På de flesta varianter av Apple Watch skyddas bildskärmen av ett tunt lager safirglas som är laminerat på bildskärmen. Sport-versionen av Apple Watch skyddas istället av förstärkt jon-dopat glas.

Tryckskärmen kan känna av med vilken kraft användaren trycker, till skillnad från Apples andra produkter. Genom ett hårdare tryck på skärmen aktiveras vad som i praktiken är motsvarande ett högerklick på klockan. Ett hårdare tryck använts till exempel för att byta utseende på den virtuella klockan som pryder Apple Watch, och där det finns ett flertal att välja mellan - allt från Musse Pigg till mer allvarliga varianter. Genom att svepa uppåt på bildskärmen går det att få en snabb överblick över information från vissa appar, exempelvis en väderprognos eller info från kalendern. Funktionen kallas Glances (ungefär "snabbtitt").

Apple Watch innehåller också gyroskop och accelerometer men har inget eget Wifi eller GPS, utan förlitar sig då på en ansluten Iphone. Föga förvånande finns Apples digitala assistent Siri representerad och kan användas för att diktera meddelanden och vid navigering med hjälp av kartor. Klockan har stöd för trådlös laddning genom en induktiv sensor på baksidan där laddaren kan fästas med hjälp av magnet.

Apple Watch drivs av en specialdesignad processor som kallas S1. Inte många detaljer är kända i dagsläget, men räkna med att mer information snart kommer att bli tillgänglig.

Mode och hälsa

Apple Watch kommer i tre modeller - Apple Watch, Apple Watch Sport och Apple Watch Edition. Alla tre varianter har olika storlekar och unika funktioner. Sport-varianten är exempelvis gjord i stöttåligare material medan lyxvarianten Apple Watch Edition har detaljer i 18 karats guld. Klockorna kommer också gå att variera till olika utseenden med sex olika armband som går lätt att fästa och ta loss. Det är inte känt om tredjepartstillverkare kommer att ha möjlighet att tillverka egna klock-armband.

Annars är det som väntat hälsa som är en av de viktigaste användningsområdena för Apple Watch. Med hjälp av de inbyggda sensorerna och i samarbete med en Iphone kan Apple Watch mäta och kartlägga ett flertal olika aspekter av användarens hälsa. Med den inbyggda Aktivitetsappen går det att hålla koll på aktiviteter som cykling, gång och löpning, och givetvis mäta kaloriförbränning och hur mycket användaren har tränat under dagen. Det går att ställa in olika mål och resultaten visas grafisk med hjälp av en cirkel som fylls i takt med att dagens träningsmål uppnås.

Mycket ännu okänt

Trots en bejublad introduktion är det fortfarande mycket som är oklart när det gäller Apple Watch, framförallt vad gäller prestanda som batteritid. Apple Watch lanseras i början av 2015 och kommer att kosta från 349 dollar, vilket är motsvanare 2484 kronor. Men det svenska priset blir troligtvis högre då moms ska räknas in.

Kommentarer
438 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.