Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Uppdatera till IOS 8

Två dagar före den officiella säljstarten av de nya Iphone-modellerna släpper Apple IOS 8, en uppgradering av deras mobila operativsystem med flera nyheter. 99mac går igenom hur du uppgraderar på ett säkert sätt.

Apple börjar sälja Iphone 6 och Iphone 6 Plus på fredag den 19 september i nio länder. Företaget har tillsammans med återförsäljare och telefonoperatörer tagit emot förhandsbeställningar sedan den 12 september och det råder redan brist på den större enheten. Apple har också meddelat att de tagit emot rekordmånga beställningar bara under den första helgen.

De nya modellerna kommer med IOS 8 förinstallerat, men även ett antal av Apples äldre IOS-enheter kommer att kunna uppgraderas med den nya versionen av företagets mobila operativsystem och det några dagar innan säljstarten. Apple har meddelat att IOS 8 släpps som en uppdatering via App Store den 17 september.

Gissningsvis kommer svenska användare att kunna ladda ned uppdateringen på kvällen, även om det brukar vara stort tryck och krångla en del. Allra smidigast blir det om man klarar av att vänta något dygn.

99mac går igenom uppgraderingsalternativen och steg som är bra att följa för att inte riskera att förlora exempelvis bilder eller annan viktig information. Först måste du välja mellan att göra allt helt i IOS-enheten eller om du hellre vill koppla in den till Itunes i din dator.

IOS 8 går att installera på följande enheter:

 • Iphone 4S

 • Iphone 5

 • Iphone 5C

 • Iphone 5S

 • Ipad 2

 • Ipad (tredje generationen)

 • Ipad (fjärde generationen)

 • Ipad Air

 • Ipad Mini

 • Ipad Mini med Retina

 • Ipod Touch (femte generationen)

Säkerhetskopiera din enhet

Oavsett om du vill börja om helt från början eller bara uppgradera din enhet är det smart att ta sig tiden att göra en ordentlig säkerhetskopia av all din data. Det går att göra via Icloud eller via Itunes i din dator, för extra säkerhet kan du använda båda alternativen. Läs mer om hur du gör via Apples supportsida.

Vad är det som säkerhetskopieras till Icloud? All data och inställningar som lagras lokalt i enheten ingår i säkerhetskopian, men data som redan ligger i molnet, så som exempelvis kontakter, kalendrar eller e-postmeddelanden säkerhetskopieras inte.

Musik, filmer och tv-program som inte har köpts från Itunes Store säkerhetskopieras inte och samma sak gäller poddradio, ljudböcker och bilder som ursprungligen synkroniserats från en dator.

När säkerhetskopian ska återskapas på en enhet kommer alla köp som gjorts via App Store, Itunes Store eller Ibooks Store att återskapas på enheten om inköpen fortfarande finns tillgängliga i de digitala butikerna.

Om du väljer att säkerhetskopiera via Itunes i datorn görs ingen extra säkerhetskopia av musik, filmer, poddradio eller appar, men all data och inställningar som lagras i enheten sparas i en säkerhetskopia.

Börja om från början

Ibland kan det vara skönt att börja om från början och rensa bland alla filer som finns i enheten. Det är allra lättast att göra detta via Itunes i datorn som vi går igenom nedan. Det går att göra det direkt i enheten också, men det blir mer omständigt. Först och främst behöver du som sagt säkerhetskopiera enheten.

 • Kontrollera att du använder senaste versionen av Itunes

 • Koppla in enheten

 • Välj Arkiv > Enheter > Säkerhetskopiera

Kontrollera att allt gick bra genom att öppna inställningar för Itunes och gå till fliken enheter. Där listas dina enheter och en tid för senaste säkerhetskopering, det ska stå exempelvis "Idag 13:37". Enheten säkerhetskopieras också om du väljer att synkronisera den med Itunes och då flyttas också appar och annat över från din enhet till datorn.

Efter att du säkerhetskopierat din enhet kontrollerar du att din enhet har en uppdatering att hämta hem. Det syns på sammanfattningssidan för enheten i Itunes. Men välj inte att uppdatera utan tryck istället på knappen Återställ Iphone (Ipad/Ipod).... I rutan som dyker upp väljer du Återställ och uppdatera.

När det är klart kan du välja att återskapa din säkerhetskopia för att få tillbaka exempelvis appar, meddelanden och kontakter.

Uppdatera direkt

Om du bara är ute efter att uppdatera på snabbast möjliga vis, gör du först en säkerhetskopia på valfritt sätt och navigerar sedan Inställningar > Allmänt > Programuppdatering direkt i din enhet och väljer att uppdatera.

Har du väldigt fullt i din enhet kommer det här dock inte att fungera då det krävs en hel del utrymme för att kunna ladda ned uppdateringen. Det behövdes omkring tre gigabyte ledigt utrymme för att uppdatera från IOS 6 till IOS 7. Är det fullt så kan du se över exempelvis bilder och appar och rensa bort sådant som du inte behöver. Bilder kan sparas över till datorn via programmet Bildinsamling eller Iphoto och gamla appar som du inte längre använder kan raderas.

Iphone 6 och Iphone 6 Plus

Sverige får vänta ytterligare en vecka innan Iphone 6 och Iphone 6 Plus finns i butikerna den 26 september, men sugna köpare kommer troligen att kunna lägga förhandsbeställningar redan nu på fredag.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.