Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Irland stänger möjligheterna till kreativ skatteplanering

Idag presenterar Irland en ny budget och i samband med det förväntas de också presentera nya skatteregler som täpper till det kryphål som bland andra Apple använt för att betala minimalt med skatt.

Irlands förmånliga skattevillkor för internationella företag är snart över. Samtidigt som EU-kommissionen bedriver en utredning om huruvida Irland brutit mot EU:s regelverk med sin gynnsamma skattepolitik, kommer landet snart att ändra sina skatteregler, rapporterar Irish Times.

Irländska regeringen kommer att tillkännage förändringarna i dag i samband med att landets budget läggs fram. Företag som redan bedriver verksamhet på Irland kommer att få tid att anpassa sig efter de nya reglerna, som kommer att täppa igen det kryphål som låtit bland andra Apple bedriva verksamhet och betala minimalt med skatt.

Irland har tidigare under året utsatts för kritik från USA som menade att landet gett Apple särskilda villkort för att behålla verksamheten på Irland. EU-kommissionen lade fram sin första rapport från utredningen den 30 september.

Irländsk dubbel

Kryphålet i skattereglerna har blivit känt som en "Double irish" med tillägget "with a dutch sandwich" och går i korthet ut på att ett internationellt företag som Apple registrerar lokala dotterbolag på Irland och i Holland för att undvika skatt.

Enligt det nuvarande irländska regelverket räknas ett företag som skattepliktigt i det land verksamheten styrs från, och inte där företaget är registrerat. För Apples del innebär det att den irländska verksamheten styrs från skatteparadis så som Caymanöarna eller Karibien. Vinst från Apples irländska bolag slussas till dessa länder där skatten är i det närmaste obefintlig.

Apples produkter tillverkas mestadels i Asien, och vinsten från de varor som skickas direkt till kunder i Europa går till ett andra irländskt dotterbolag, som i sin tur överför pengarna till ett tredje bolag i Holland. Dessa två länder har ett avtal som tillåter att överföringar kan ske utan skatt. Pengarna förs därefter tillbaka till Irland, men in i Apples första dotterbolag, och därifrån vidare till skatteparadiset.

Mycket vanligt

Apple är inte ensamt om att utnyttja skattereglerna på det här viset. Bland internationella företag är det snarare regel än undantag, och både Microsoft, Google, Facebook, Adobe och många andra kan nu se vägen till skatteparadisen täppas till.

Detaljer kring exakt hur systemet kommer att se ut är ännu inte kända, men de nya reglerna uppges träda i kraft redan i januari 2015. Bolag som för tillfället bedriver verksamhet på Irland kommer att kunna fortsätta som vanligt fram till slutet av 2020.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.