Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Album i Itunes tillgängligt i "24 bitar"

Musikalbumet Knives to the Future säljs i Itunes Store i en version mastrat i 24 bitar, vilket kan vara ett tecken på att Apple förbereder musik i högre kvalitet.

Det har tidigare cirkulerat rykten om att Apple planerar att börja erbjuda musikfiler i så kallat högupplöst ljud i Itunes Store. Enligt uppgifter i april blir det troligtvis filer i Apples eget lossless-format ALAC kodat i 24 bitar jämfört med dagens 16 bitar.

Det nya albumet Knives to the Future av gruppen Project 86 tycks dock redan idag erbjuda en version i 24 bitar. Albumet säljs i tre olika versioner – en normal, en specialutgåva med extra låtar samt en något dyrare som går under namnet 24-bit Master. Enligt bandets egen hemsida är den versionen avsedd för "audiofiler".

Detta kan vid första anblicken verka vara början på en från många efterfrågad uppgradering av Apples musikbutik. En närmare granskning av musikfilerna som säljs visar dock att det fortfarande handlar om en komprimerad AAC-fil med en bithastighet på 256 kilobit per sekund och en samplingsfrekvens på 44,1 kilohertz.

Slutresultatet skiljer sig åt

Det tycks alltså inte vara fråga om något HD-ljud. Apple har sedan länge uppmanat skivbolag att skicka in musik till Itunes i 24 bitar. Enligt riktlinjerna för programmet "Mastered for Itunes" är den idealiska versionen att skicka in en okomprimerad masterfil i 24 bitar med en samplingsfrekvens på 96 kilohertz. Därefter tar Apple hand om själva omkodningen där filerna komprimeras ned till 16 bitars AAC-filer.

Det troligaste är alltså att albumet Knives to the Future inte är först att erbjuda äkta så kallat högupplöst ljud, utan att albumet helt enkelt levererats i två versioner till Itunes, varav den ena har originalfiler mastrade i 24 bitar under programmet "Mastered for Itunes".

Däremot är det fortfarande troligt att "24-bitarsversionen" låter bättre. En ovetenskaplig jämförelse mellan en låt från albumet i båda versonerna inlagda i Garageband visar att versionen som mastrats för Itunes har ett mer lämpligt omfång och inte "klipper av" topparna på den version som inte är komprimerad från samma högkvalitativa originalfil. Om någon musikälskare skulle kunna höra någon skillnad i Apples vanliga vita hörlurar är däremot oklart.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.