Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Håll koll på vädret med Swackett X

Swackett X ger Mac-användare koll på vädret och rekommenderar lämplig klädsel därefter. 99mac har laddat ned programmet för ett snabbtest.

Vädret är ett populärt samtalsämne och det är inte så konstigt. Det är ofta klädseln blir fel för att vädret plötsligt slagit om. Kanske ligger paraplyet ligger kvar på jobbet när himlen plötsligt öppnar sig och regnet öser ner, eller så svettas du i vinterjackan när det blir ovanligt varmt mitt i vintern.

Väderappar för IOS finns det gott om, men hur är det för OS X? 99mac snabbtestar Swackett X. Programmet bjuder på smått och gott. Direkt i menyraden ges en snabb överblick, medan programmet bjuder på mer matnyttig väderinformation. En sak kan vara bra att känna till redan nu: Swackett X finns bara på engelska.

Programmet finns i två versioner i Mac App Store. Swackett heter gratisversionen som innehåller annonser. För sju kronor får du istället Swackett X som är fritt från reklam och bjuder på några extra funktioner. För den som vill ha samma väderinformation också i mobilen finns det några varianter i App Store (bland annat med och utan reklam).

Funktioner

Programmet domineras av fyra flikar, nuvarande väderförhållanden, dagens prognos, kvällens prognos och vädret för imorgon. Det finns olika karaktärer som illustrerar vädret. En man och en kvinna tipsar om lämplig klädsel. Behöver du ett paraply, är en mössa bra eller är det dags för shorts?

På fliken dagens prognos går det också att klicka fram en överblick över dagen som ger massor av information om vädret. Det finns också exempel på olika aktiviteter och hur lämpligt det är att göra dem med tanke på vädret. Det är inte särskilt varmt just nu och alla utomhusaktiviteter får därför låga betyg. Sammanfattningen innehåller också information om pollen och luftkvalitet.

Det finns också en hund och ett index för hur hundpromenaden kommer att upplevas. När 99mac kollade vädret i skrivande stund vägrade hunden att gå ut överhuvudtaget (om det bara vore så väl på riktigt!). Det går att köpa till andra paket med figurer, varje "edition" kostar sju kronor.

Under flikarna finns en rad med vädret timme för timme och en rad med den närmaste veckans väder. Längst ner finns kartor över väntad nederbörd, vindstyrkor, uv-index och en regional satellitkarta.

Det går att visa vädret på flera platser genom att söka efter orter och det går att spara sina favoriter. Det går sedan att snabbt kolla hur vädret är exempelvis hemma, vid kontoret eller på den kommande semesterorten.

Uppe i menyraden syns den nuvarande temperaturen på en vald plats och vid ett klick visas vädret för de kommande sju dagarna. Också här går det att byta mellan olika platser.

En sak tycker jag mindre om. De tre sista alternativen i menyraden längst ner skickar mig till webbplatsen för Swackett-apparna. Det skulle inte vara ett problem om det inte vore för det att jag inte hamnar på rätt ställe, både "info" och "shop" leder bara till startsidan. Efter en kort stund där är jag vilse, blir irriterad och stänger ner sidan igen. Support-knappen leder dock till ett supportforum.

Summering och omdöme

Swackett X bjuder på massor av väderinformation där hundpromenadindexet är min favorit. Programmet kommer inte att hjälpa mig att hålla koll på mitt paraply, men jag blir åtminstone förvarnad om att jag kommer att behöva det. De nästan övertydliga figurerna kommer förhoppningsvis kunna guida mig till lämplig klädsel för dagen.

Det stör mig inte det minsta att programmet bara är på engelska, men med det sagt vore det ju roligt om det uppdaterades med stöd för fler språk. En av grundtankarna bakom Swackett är att det ska vara lätt att förstå oavsett vem man är. Regnar det ute så har figurerna som visas ett paraply i händerna, är det soligt har de solglasögon på sig. Därför är det inga större bekymmer att ta till sig det viktigaste, men detaljerna kanske man går miste om när programmet inte har stöd för ens modersmål.

Jag undrar lite över varför det finns två versioner i App Store, det tar dessutom en liten stund innan jag hittar vad som skiljer dem åt. Det hade varit enklare att via köp inuti-appen sälja de extra funktioner som finns i Swackett X. Jag lägger gärna ner sju kronor för att slippa reklamen.

Swackett X är en trevlig bekantskap från Mac App Store som bjuder på allt och lite till man kan tänkas vilja veta om vädret – nästan gratis.

Fördelar
+ snabb överblick i menyraden
+ matig info i programmet
+ prisvärt

Nackdelar
- bara på engelska
- en del knappar skickar mig till en svårnavigerad webbplats

Namn
swackett X — weather, fashion and fun
Plattform
OS X
Utvecklare
AGLogic, LLC
Version
1.7.1
Pris
7,00 kronor
Krav
OS X 10.6 eller senare
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.