Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac smartar till hemmet med Mydlink Home

UPPDATERAD. D-Link har släppt en serie produkter under namnet Mydlink som kan användas för att styra och övervaka exempelvis hemmet. 99mac testar vad systemet kan göra med hjälp av en kamera, en rörelsesensor och ett smart uttag.

Den jättestora teknikmässan CES i januari varje år brukar ge en tydlig fingervisning om vilka trender som kommer gälla för det kommande året. I år fanns många tillverkare på plats och visade upp prylar till det smarta hemmet. Smarta dörrlås, uttag, kameror, rörelsesensorer, termostater, brandvarnare och tvättmaskiner är bara några exempel på vad vi kan utrusta våra hem med.

D-Link har en serie produkter under namnet Mydlink Home och 99mac har fått in några till testlabbet, den här gången temporärt flyttat till en lägenhet. Testpaketet innehåller en kamera som heter Home Monitor HD, en rörelsesensor som heter Home Wifi Motion Sensor och ett smart uttag som enkelt nog heter Home Smart Plug.

Installation

Hur enkel installationen är beror på vilken router som finns i det snart smarta hemmet. I vår testlägenhet finns en Time Capsule som inte har någon WPS-knapp (Wifi Protected Setup), ett sätt för att snabbt koppla samman enheter på ett nätverk, och vi får därför göra lite annorlunda än vad installationsguiden säger.

Allt sköts via D-Links Mydlink Home-app och är man en ny användare får man först skapa ett konto. Varje produkt kommer med en QR-kod som skannas av med hjälp av appen. Efter det ska enheten anslutas till ett eluttag och konfigureras med rätt nätverksinställningar. Det är den biten som vi får göra lite annorlunda än vad guiden säger. Istället för att trycka på WPS-knappen på routern (som alltså inte finns i vårt fall) får vi logga in via Airport-verktyget i IOS och välja "Lägg till WPS-skrivare" och välja "På första försöket".

Det går också att lägga in nätverksinställningarna manuellt via Mydlink Home-appen som ger tydliga instruktioner för alla stegen. Appen finns än så länge inte på svenska, men det ska komma i en uppdatering längre fram.

Sist men inte minst ska enheten döpas innan installationen är klar. Det går också att välja en ikon eller ta ett foto för att hålla reda på vilken enhet som är vilken.

Appen

När alla enheter är uppkopplade och utplacerade i hemmet går det att göra ett antal saker med dem i appen. Uppe till vänster hittar du inställningar, där kan du lägga till fler enheter och se över dina scheman som kan användas för att styra när enheterna är aktiva. Det går också att logga ut om du skulle vilja det.

Mydlink Home har några olika vyer som du byter mellan uppe i högra hörnet. En vy listar alla dina enheter, i nästa ser du dina händelser och den sista visar grupper av enheter.

Med bara tre enheter är det inte så svårt att hålla ordning, men grupper är annars ett bra sätt att gruppera enheterna efter exempelvis vilket rum de sitter i, eller varför inte samla alla kontakter som styr lampor i en grupp.

Händelser används för att få notiser till mobilen när exempelvis kameran eller rörelsesensorn upptäcker rörelse i hemmet, men kan också användas för att koppla ihop enheterna. Det går att sätta på en eller flera lampor när rörelsesensorn känner av aktivitet i hallen exempelvis så att lyset tänds när man kommer hem. Här är de olika sakerna som du kan få notiser om:

Home Smart Plug:

  • Få notis efter en viss elförbrukning

  • Få notis efter en viss temperatur uppmätts

Home Monitor HD:

  • Få notis vid rörelse

  • Få notis vid viss ljudnivå

Home Wifi Motion Sensor:

  • Få notis vid rörelse

Namn
mydlink Home
Plattform
IOS
Utvecklare
D-Link Corporation
Version
2.0.3
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Användningsområden

Med Mydlink Home-serien får användare lite mer kontroll på vad som händer hemma, vilket kan erbjuda sinnesfrid när man inte själv är där. Det går att sätta på lampor automatiskt när man kommer hem, eller få en notis till mobilen när barnen kommer hem från skolan. Glömde du att stänga av kaffebryggaren imorse? Inga problem, med det smarta uttaget går det att stänga av kaffebryggaren via appen. Seriens kameror kan användas för att kolla vad katterna har för sig när du är på jobbet eller kolla om det är en inbrottstjuv som rör sig i garaget.

Det smarta eluttaget kan användas för att stänga av och sätta på grejer och hålla koll på elförbrukningen. Kanske vill man hålla koll på värmeelementet i stugan så att inte elkostnaderna drar iväg eller varför inte se hur mycket el som går åt till alla prylarna i tv-bänken. Genom att kombinera uttaget med rörelsesensorn går det att ställa in så att exempelvis lamporna hemma tänds när du öppnar dörren hemma.

Summering och omdöme

Det var inte svårt alls att komma igång med våra testprylar och de gav definitivt mersmak. Med bara tre enheter kom vi inte långt utan började snabbt drömma om att ha smarta uttag och kameror överallt i lägenheten. Just uttagen är dock rätt stora och skulle inte fungera så bra att i praktiken använda till alla uttag, men det hade helt klart varit kul att kunna styra några utvalda lampor och kanske kaffebryggaren via appen.

D-Link har lite att jobba på med Mydlink Home-appen för IOS som tyvärr inte finns på svenska och vid något tillfälle kraschade. Det verkar också saknas funktioner relaterade till kameran. Vi kunde skapa händelser som skulle kunna använda kamerans "kamera-modul", men när vi sedan tryckte på nästa hände inget mer. Förhoppningsvis löser de allt det här med kommande uppdateringar.

Mydlink Home är ett bra ställe att börja på om man vill undersöka vad det där smarta hemmet som alla pratar om är för något. Tröskeln för att komma igång är inte så hög och funktionerna som finns må vara enkla, men kan varieras för att passa flera behov. Dels kan systemet användas som ett enkelt inbrottslarm och dels kan man underlätta för sig i vardagen. Med rörelsesensorn och kameran har användaren koll på om någon rör sig vid hemmets ingångar och med uttagen kan man stänga av och sätta på grejor via appen även på distans.

Fördelar
+ Sinnesfrid – få reda på vem som kommer och går hemma
+ Fjärrstyr delar av hemmet

Nackdelar
- Det smarta uttaget är rätt klumpigt
- Appen är inte på svenska och vissa funktioner saknas.

Namn
Home Monitor HD (DCS-935L)
Funktioner
720p video, mörkerseende (upp till fem meter), rörelsedetektor, inbyggd mikrofon, ansluts till det trådlösa nätverket
Pris
Namn
Home Wifi Motion Sensor (DCH-S150)
Funktioner
Rörelsesensor (upp till 8 meter)
Pris
399 kronor
Namn
Home Smart Plug (DSP-W215)
Funktioner
Smart fjärrstyrning, Push-notiser, statistik över elförbrukning, schemaläggning, överhettningsskydd
Pris
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.