Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ponoplayer får inget gehör

Neil Youngs musikspelare Ponoplayer ska erbjuda musik i betydligt högre kvalitet än vanliga komprimerade ljudfiler, men i ett lyssningstest får spelaren ingen uppskattning.

Pono är ett av de mest framgångsrika projekten på Kickstarter, och drog in över 6 miljoner dollar eller 49 miljoner kronor i april 2014. Den trekantiga spelaren Ponoplayer erbjuder uppspelning av musikfiler kodade i formatet FLAC, vilket till skillnad från vanligare format som MP3 och AAC inte komprimerar bort ljudinformation utan är så kallad lossless.

Frontfigur för projektet var musikern Neil Young som bland annat marknadsförde Ponoplayer i amerikansk tv. Musik säljs genom en egen digital musikbutik, och filerna uppges innehålla 20 gånger mer ljuddata än normala MP3-filer. I en video för Kickstarter-projektet fick också flera kända musiker lyssna på musik i en Ponoplayer, och reagerade starkt på den fantastiska ljudkvalitén.

Den här månaden börjar Ponoplayer att säljas till allmänheten – än så länge bara i USA – till ett pris av 399 dollar, motsvarande 3 300 kronor plus moms. Till detta kommer priset för själva musiken, som säljs genom direktnedladdning och kostar i 1,99 dollar per låt (cirka 16 kronor).

Föredrar Iphone

Journalisten David Pogue på Yahoo Tech har utfört ett test där femton stycken inbjudna människor fått lyssna på samma låtar på både en Ponoplayer och en Iphone. Därefter fick de välja vilken version av låten de föredrar. Testet gjorde två gånger, både med ett par normala Apple-hörlurar och med ett par dyrare Sony-hörlurar. Resultatet blev något förvånande att de flesta föredrog musiken som spelades upp genom en Iphone.

De flesta som hörde skillnad tyckte heller inte att den var påtaglig. Deltagarna tyckte i snitt att skillnaden i ljudkvalitét var ungefär tio procent.

Pogue, som själv har ett förflutet som musiker, förklarar skillnaden med att Pono framförallt jämfört sig med MP3-filer i låg kvalitet och inte med AAC-filer från Itunes. De flesta vanliga musiklyssnare idag är vana vid en betydligt bättre kvalitet än de MP3-låtar som Pono jämför sig med.

En av de som deltar i David Pogues test uppger sig arbeta professionellt med ljud, och säger att hur bra det låter handlar mer om vilken typ av hörlurar som används:

"I slutändan handlar det för det första om vilken typ av musik du köper och lyssnar på, och för det andra i vilken miljö du lyssnar. Om du använder ett par öronsnäckor för tio dollar är det inte rimligt att lägga så mycket pengar på en ny spelare och ännu mer på att köpa nya musikfiler."

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.