Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple förhandsvisar appen Bilder för OS X

Apple bjuder på en förhandstitt av den kommande appen Bilder för OS X, där funktioner och gränssnitt visas upp för den app som ska ersätta Iphoto och Aperture.

Under förra årets utvecklarkonferens WWDC visade Apple upp OS X-versionen av appen Bilder som sedan tidigare hanterat användares bilder i IOS. En tid därefter meddelades att både Iphoto och Aperture skulle läggas ner till förmån för #Bilder som blir den nya standardappen för fotografier i OS X.

Den nya appen ska släppas tidigt 2015, vilket enligt Apples sätt att räkna innebär årets fyra första månader. Nu har dock Apple skapat en sida på sin webbplats som förhandsvisar Bilder och en del av de funktioner som appen kommer att erbjuda.

Bilder tar en hel del inspiration från sin syskonapp i IOS genom att ha ett städat gränssnitt där bildbiblioteket är i fokus. Den mest grundläggande skillnaden jämfört med föregångarna Aperture och Iphoto är annars att bilderna i första hand lagras i molnet genom Icloud-bildbibliotek.

Molnlagringen innebär också att biblioteket ser likadant ut i alla enheter, både på Mac och i en Iphone, Ipad eller Ipod Touch. Redigeringar och märkningar på en bild syns genast på de andra enheterna, liksom på webbplatsen Icloud.com.

Spara och förvara

En ny funktion låter användaren optimera utrymmet på datorn genom att lagra orginalbilderna i full upplösning i molnet, och ha nedskalade versioner på varje enhet. När en bild ska redigeras laddas dock orginalversionen ner.

Liksom i IOS-appen går det att sortera biblioteket manuellt utifrån projekt och album, eller utifrån metadata som år eller på vilken plats bilden är tagen. Ögonblick och Samlingar finns också kvar, och grupperar automatiskt bilder som är tagna under samma tid och plats.

En obesvarad fråga när det gäller Bilder-appen har varit hur pass kraftiga redigeringsverktyg den kommer att innehålla. Apple visar nu upp dessa, och de verkar vid första anblicken vara något mer avancerade än verktygen i Iphoto, men mer simpla än Aperture. Det finns en rad parametrar som kan ställas in för att ändra en bilds vitbalans, färgmättnad, exponering, skuggor, kontrast och annat. Dessutom finns det, precis som i IOS-versionen, en serie filter som med ett klick kan få bilden att bli svartvit, kromad eller redo för Instagram.

En glädjande nyhet är också att möjligheten att beställa tryckta fotoböcker, papperskopior, vykort och kalendrar av bilderna ser ut att följa med från Iphoto och Aperture.

På webbplatsen uppges appen komma under våren, vilket alltså skulle kunna innebära att Bilder blir något försenad jämfört med vad som uppgavs under WWDC. Redan idag finns det dock möjlighet att testköra appen då den finns med i betaversionen av OS X 10.10.3 för utvecklare.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.