Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

En vecka med Windows Phone

Dag 3 – Hårdvaran och kameran

Veckan med Lumia 930 går vidare, och idag testar 99mac:s redaktör hur väl telefonen ligger i handen, hur lätta knapparna är att trycka på, och vad kameran går för.

Igår testade vi mjukvaran på Lumia 930 i form av operativsystemet Windows Mobile 8.1. Idag vill jag fokusera mer på hårdvaran, det vill säga hur telefonen ser ut, känns och ligger i handen. Nokia är kända för sina mobilkameror, så den ska också undersökas.

Det finns egentligen inte jättemycket att säga om utseendet på Lumia 930. Den har en något kantig design som för tankarna till Iphone 5S, med en metallram runt telefonen som gör att den ligger i ett stadigt grepp och (antar jag) även tjänstgör som antenn. I jämförelse med de lite rundare formerna som Iphone 6 och 6 Plus har ser Lumia 930 ut lite som en kloss. Mindre smäcker än de nya Iphone-modellerna, men ger ett sken av att vara mer robust och tåla tuffare tag.

Bildskärmen är 5 tum, och ligger därmed någonstans mittemellan Iphone 6 som har en skärm på 4,7 tum och Iphone 6 Plus som har 5,5 tum. Lumia-telefonen har dock lika hög upplösning som Iphone 6 Plus, nämligen 1 920 x 1 080 pixel. Därmed är också pixeltätheten högre, hela 441 pixlar per tum. Enkelt uttryck är bildskärmen väldigt bra. Text är skarp och fin, bilder är färglada och mörka fält är svarta som en midnatt utan måne. Glaset för bildskärmen är också något upphöjt så att det böjs en aning ner mot kanten, återigen som på en Iphone 6 men inte lika mycket.

Jag tycker däremot att telefonen är något för tjock, och känns därför både tyngre och lite klumpigare än jag tror att den egentligen är. Med sina 9,8 millimeter är den en bra bit tjockare än Iphone 6 Plus som ligger på 7,1 millimeter och det märks tydligt när jag håller telefonen i handen. De som tycker att Apple borde sluta göra sina enheter tunnare och istället lägga in större batterier kan här få en uppfattning om vad det skulle innebära. Även små skillnader kan göra ganska mycket för känslan.

På tal om batteritid så ska Lumia 930 klara en standby-tid på 432 timmar, vilket jag inte har testat. Det är bra, men däremot är samtalstiden på upp till 15,5 timmar via 3G lägre än Iphone 6 Plus som stoltserar med upp till 24 timmar, och bara 1,5 timme bättre än Iphone 6 som lovar upp till 14 timmar. Ljuduppspelning däremot uppges vara upp till 75 timmar på Lumia 930, vilket är nästan i klass med Iphone 6 Plus som ger upp till 80 timmar. I ett praktiskt test klarar jag mig ungefär en dag utan att behöva ladda telefonen, vilket får anses vara normalt och helt okej även om jag fortfarande längtar efter den telefon som kan vara med mig flera dagar utan att jag behöver spana efter närmaste el-uttag.

Lumia 930 har inga knappar alls på sin vänstra sida, och tre knappar så sin högra. Dessa styr volymen, slår av och på telefonen och är en genväg till kameran. Jag tycker inte om de här knapparna. De är tröga, och det tar ett bra tag innan jag ens förstår att det går att trycka på kameraknappen från en låst telefon, och komma direkt till kamera-appen. Jag testade detta flera gånger första dagen, men behövde bara trycka hårdare på knappen.

Även när jag lärt mig knepet upplever jag att det är svårt att ta spontana bilder eftersom knapparna kräver ett så hårt tryck.

Bra kamera

Bortsett från själva hårdvaruknappen har Lumia 930 en mycket trevlig kamera på 20 megapixel. Under en ovetenskaplig fotorunda med Lumia i ena handen och Iphone 6 i den andra tycker jag att Lumia tar lite varmare bilder medan resultatet i Iphone blir något kyligare med mattare färger.

Till båda telefonerna finns det gott om tredjepartsalternativ för de som vill ha riktigt avancerade fotoprogram. Om vi bara jämför standardapplikationerna så har Lumia Camera som appen heter fler reglage och inställningar. Den som inte vill köra helautomatiskt läge kan ställa in det mesta manuellt, som fokus, slutartid och ISO-värde. Det tycker jag om, särskilt slutartid då det kan göra bilder tagna i mörker betydligt bättre, förutsatt att telefonen står stabilt.

Allt finns i molnet

Molnlagring är standard idag, och här blir jag glad och imponerad. Synkroniseringen med Onedrive går ögonblickligen, och efter några sekunder när jag sätter mig framför min dator ligger bilderna där. Här får Microsoft fina betyg, sämre står det till med Apples alternativ.

För det första visas bilder jag tar med min Iphone vid samma tillfälle som Lumia inte alls i Finder på min Mac. Klickar jag på Icloud Drive-ikonen syns mina bilder inte där, utan jag måste öppna Iphoto för att se mina bilder i Icloud. Det är väl okej, även om jag hade föredragit att kunna välja att synkronisera bildfilerna till en mapp som Dropbox och Onedrive gör. Värre är dock att bilderna inte dyker upp. Först efter tio minuter börjar de första fotografierna från min lilla fotoutflykt att trilla ner i Iphoto och på Icloud.com. Vid det laget har jag redan börjat granska och efterbehandla bilderna från Lumia 930 i Pixelmator.

Här får Apple definitivt bakläxa, och Microsoft bör ta åt sig av mitt beröm. Även om synkroniseringen över Icloud blivit mycket bättre det senaste året, och framförallt mer pålitlig tar det fortfarande alldeles för lång tid att få en bild från en enhet till en annan.

Selfie-testet

Varje smart telefon som säljs idag måste klara att ta selfie-bilder riktigt snabbt och enkelt. Det går aldrig att veta när någon ovanligt tjusig maträtt, vackert landmärke eller oväntad kändis dyker upp i ens omedelbara närhet, och då måste telefonen snabbt gå att ta fram och dokumentera det anmärkningsvärda.

I brist på levande kändisar under min fotorunda gjorde jag en simulering av ett möte med en celebritet, och testade hur snabbt och enkelt det gick att ta en selfie-bild med både en Iphone 6 och min Lumia 930. Båda telefonerna fick godkänt, men här begränsades Lumia verkligen av den sega kameraknappen. Det är dessutom tydligt att placeringen i nedre högra delen av telefonen framförallt är anpassad för fotografering med telefonen i landskapsläge och framåt. Det är svårt att navigera telefonen med den främre kameran riktad mot mig själv, och trycka av med tummen.

Det är mycket enklare med Iphone, där volymknappen på vänstra sidan kan användas för att trycka av med pekfingret. Därmed kan jag enklare justera telefonen så att jag själv framstår ur en bättre vinkel. Båda telefonerna får dock godkänt genom att det snabbt går att komma in i kameraläget, och förhoppningsvis trycka av innan det önskade fotomotivet hinner undan.

Fortsättningen

I morgon handlar det om appar, appar och appar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.