Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Grattis på 25-årsdagen Photoshop!

Den första versionen av Adobe Photohop kom den 19 februari 1990 och är numera ett välkänt och vanligt verktyg, inte bara bland fotografer och kreatörer.

Idag är det 25 år sedan den första versionen av Photoshop släpptes. Det numera välkända bildbehandlingsprogrammet uppfanns av Thomas Knoll som än idag bidrar till utvecklingen. De två första upplagorna av programmet fanns bara för Mac, men under hösten 1992 kom det även en version för Windows och idag finns programmet också i app-versioner för smarta mobiler och surfplattor.

Trots att de flesta kanske inte använder programmet själva så är det mycket i vår vardag som passerat igenom programmet och programnamnet används numera som ett verb.

– Photohop är främst ett verktyg för fotografer, grafiker och andra kreativa personer som vill få ut det mesta av sina bilder. Men resultaten av den kreativa användningen av programmet innebär att vi ser Photohop-möjligheter överallt i vår vardag. Vi använder till och med programnamnet som ett verb. Idag talar vi alla om att photoshoppa en bild när du vill förändra och förbättra den, säger Jes Schyum, nordisk kommunikationschef på Adobe.

När Photoshop släpptes 1990 var målsättningen att sälja 500 program i månaden. Idag har programmet tiotals miljoner användare över hela världen. Programmet har gett upphov till en hel familj av Adobe-program så som Photoshop Elements, Photoshop Lightroom och flera appar för smarta mobiler och surfplattor. Den senaste versionen kallas Adobe Photoshop CC och är en del av Adobe Creative Cloud.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.