Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

guide

Skydda dig mot malware

Det är lätt att drabbas av, men kan vara ett gissel att bli av med. Malware i olika former kan vara allt från lätt irriterande till direkt skadligt för dina data. I den här artikeln hjälper 99mac dig att reda ut begreppen, men framför allt får du veta hur du skyddar dig.

Malware är förkortning för "Malicious software" – det vill säga illvillig mjukvara. Det är ett ganska brett begrepp som innefattar alla slags program vars huvudsyfte är att göra något för datoranvändaren oönskat.

Ofta hamnar de i datorn genom en så kallad Trojan, det vill säga ett program som utger sig för att göra något annat än dess egentliga syfte. Malware kan också ta sig in i en dator genom att utnyttja säkerhetshål i befintlig mjukvara, till exempel webbläsare eller i själva operativsystemet.

Malware lägger sig ibland dolt och djupt inrotat i systemet för att försvåra upptäckt och borttagning.

Virus

Ett datorvirus är ett illasinnat program som är konstruerat för att sprida sig själv till andra filer på måldatorn, i syfte att öka chansen till vidare spridning till andra datorer.

Virus i dess rätta bemärkelse är väldigt sällsynt på Mac, mycket tack vare att inbyggda säkerhetsmekanismer i operativsystemet gör det svårare att konstruera virus för den plattformen. Men det kan även delvis bero på att relativt få datoranvändare har Mac, vilket minskar incitamentet att skapa sådana virus.

Om du mot förmodan drabbas av virus kan du märka det genom att filer blir korrupta och program slutar fungera, men det är svårt att hävda generella symptom eftersom alla virus har olika syften och effekter.

Åsikterna brukar gå isär om huruvida Mac-användare behöver ha ett antivirusprogram installerat. Argumenten för är att man slipper bli en "smittbärare" som oavsiktligt sprider vidare smittade filer till Windows-användare utan att själv drabbas. Argumenten emot är att det slösar systemresurser och kan göra datorn onödigt slö.

Adware

Den absolut vanligaste formen av malware på Mac är adware. Syftet är, som namnet antyder, att visa reklam (”ads” på engelska) för användaren i tid och otid. Oftast lägger sig adware som ett tillägg eller en insticksmodul i webbläsaren, och lägger in reklam på olika ställen i webbsidor. Adware är oftast harmlöst, men uppfattas lätt som påträngande och irriterande.

Med tanke på hur mycket reklam vi exponeras för på internet kanske det är svårt att veta vad som är adware och vad som är legitim reklam. En stark varningsklocka är om det till exempel plötsligt dyker upp reklamlänkar i vanlig text på sidor som inte har haft det förr. Ett annat möjligt symptom är att din webbläsare plötsligt byter startsida till någon du inte brukar besöka.

Botnät

Ordet "bot" härstammar från "robot" och betecknar ett automatiserat program som utför uppgifter i bakgrunden, ofta utan att datoranvändaren märker det. Malware-botar ingår oftast i stora så kallade botnät med tusentals infekterade datorer, som en angripare kan fjärrstyra genom att skicka kommandon via internet. Botnät används ofta för riktade överbelastningsattacker (Så kallade DDoS – Distributed denial of service attack) mot enskilda sajter.

Att upptäcka en malware-bot kan vara svårt, beroende på vad den gör. En diskret bot kanske du aldrig märker av. Andra kanske använder mycket processorkraft till exempel, vilket gör din dator bli omotiverat seg och får fläktarna att gå igång.

Ransomware

Ett ransomware-program som smittar din dator tar vissa av dina filer som "gisslan" genom att kryptera dem så att de blir oläsliga för dig. Därefter låter programmet dig veta att du bara kan få tillbaka dina filer genom att betala en lösensumma ("ransom" på engelska) till angriparen.

Själva skadeprogrammet är ofta lätt att bli av med, men dina filer är fortfarande krypterade. Enda sättet att få tillbaka filerna är att återställa dem från en säkerhetskopia. En del användare väljer att betala, men det är ingen garanti för att få sina filer upplåsta.

Det går att skydda sig

Det bästa skyddet mot malware är förebyggande skydd i form av uppmärksamhet, omdöme och försiktighet. Här är några tips för att undvika att drabbas:

  • Undvik att klicka på reklam om det inte är på en seriös och trovärdig sajt. Undvik i synnerhet reklamrutor som hävdar att du har virus eller att din dator behöver "städas".

  • Öppna aldrig bilagor i mejl från okända avsändare! Även kända avsändare kan skicka skadlig kod om deras dator har blivit infekterad, så verifiera med avsändaren att det är legitimt.

  • Installera helst bara appar via App Store. Om det du vill ha inte finns där, se till att bara ladda ner det från tillverkarens egen sajt.

  • Se upp för program som ber om lösenordet till datorns administratörskonto! Om du anger det får programmet full tillgång till hela din dator.

  • Avaktivera stöd för Java och Flash i din webbläsare om du inte behöver dem. Annars, se till att alltid ha senaste versionen installerad.

  • Säkerhetsluckor i vanliga program upptäcks och täpps till löpande. Se till att hålla OS X, Safari och andra vardagsprogram uppdaterade.

Åtgärder

Om olyckan ändå är framme och ett skadeprogram slinker in så går det oftast att ta bort. Adware är lättast att bli av med. Programmet Adwaremedic säger sig kunna ta bort alla sorters adware från din Mac, och kan köras utan att installeras permanent. Adwaremedic är gratis att använda.

För andra typer av malware finns det inga generella lösningar. Ett uppdaterat antivirusprogram kan ta hand om en hel del, men i värsta fall är det manuell metod som gäller. Då måste man veta vad man har drabbats av och hitta en specifik lösning för just det programmet.

En sak som dock fungerar mot alla typer av malware är #säkerhetskopiering. Med en automatisk och regelbunden backuplösning kan du alltid återställa din dator eller enskilda filer till en tidpunkt innan du drabbades. Läs vår Time Machine-guide om du inte redan gjort det!

Skriven av Markus Wiik
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.