Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

19 saker du kan göra med Apple Watch

Letar du efter en förevändning att köpa Apple Watch när den kommer? Här presenterar 99mac en lista på 19 saker den smarta klockan kommer att kunna hjälpa dig med.

Nu är det bara drygt en månad kvar innan #Apples smarta klocka börjar säljas i USA och åtta andra länder. Även om Sverige inte får klockan från början är det säkert många som planerar en utlandsresa för att lägga vantarna på ett exemplar.

För andra är en stor fråga vad #Apple Watch egentligen ska användas till, även om det finns många fiffiga funktioner. För de som letar efter skäl att skaffa en ny Apple-produkt presenterar 99mac en lista på 19 saker du kan göra med en Apple Watch redan från början.

1. Träna.

Apple Watch har marknadsförts som ett hälsoredskap, vilket visats inte minst av Tim Cook, som säger att han använder sin klocka på gymmet varje dag. Apple kör också inför lanseringen en kampanj på sin webbplats där modellen Christy Turlington Burns använder en Apple Watch för att träna inför ett maraton i London.

Apple Watch kommer med en inbyggd Aktivitetsapp, som visar användare hur många kalorier som bränts under dagen och hur många minuter som ägnats åt aktiv träning. Dessutom påminner appen om att stå upp minst en gång i timmen, och det går att skapa personliga mål med sin träning.

Med en inbyggd pulsmätare och accelerometer har Apple Watch potential att bli ditt bästa träningsredskap sedan gymnastikskorna.

2. Styra Apple TV

En annan app som Apple byggt in i klockan är Remote, som agerar fjärrkontroll för #Apple TV och Itunes. Med en Apple Watch behöver du inte leta efter vare sig fjärrkontrollen eller din Iphone för att påbörja ett House of Cards-maraton från soffan.

3. Ta emot meddelanden

Många av de inledande funktionerna i Apple Watch är samma saker som går att göra på en Iphone, men på ett smidigare sätt eftersom telefonen inte måste plockas fram ur fickan. Ett sådant exempel är möjligheten att se textmeddelanden och e-post.

Det går snabbt att svara på ett sms direkt från klockan genom förvalda svarsalternativ, eller genom att skicka en animerad emoji. Det går också att skicka ett ljudklipp istället, eller diktera ett svar för #Siri, som översätter det till text.

4. Betala

Mobila betalningar är något som Apple satsar stort på genom #Apple Pay för Iphone. Betalsystemet kommer att finnas i Apple Watch trots att den inte har någon Touch ID-sensor. Användare låser upp möjligheten att betala när de sätter på sig klockan och så länge den inte tas av är det enkelt och smidigt att betala.

Apple Pay för Iphone är bara tillgängligt på de nyaste modellerna Iphone 6 och 6 Plus. Med en Apple Watch däremot går det att använda betalsystemet även när klockan är parkopplad med en Iphone 5, 5C eller 5S.

5. Hänga med i flödet

Både Instagram och Twitter har redan presenterat appar för Apple Watch, och rimligtvis förbereder även Facebook något liknande. En Apple Watch kommer därmed bli den nya skärmen för att bläddra igenom vännernas bilder och textinlägg. I många situationer är det inte socialt accepterat att gömma sig bakom en Iphone-skärm, men en klocka på handleden är mer diskret för den som vill fly nuet.

6. Gå vilse

Apple Watch pratar med Iphone i din ficka, och vet var du är. Lägg upp rutten på din telefon, och låt därefter klockan guida dig rätt genom en diskret vibration när det är dags att svänga höger eller vänster. Du kan också tillkalla hjälp från Siri som gärna berättar var närmaste Starbucks ligger.

7. Ta bättre självporträtt

Apple Watch har ingen egen kamera, men fungerar bra som fjärravtryckare till din Iphone. Klockans bildskärm kan agera både sökare och avtryckare vilket underlättar fotograferingen. Ett måste för alla hemliga agenter som vill titta runt hörn utan att synas, och fotografer som själva vill vara med på gruppbilden.

8. Borda flygplanet

Appen #Passbook finns inbyggd i Apple Watch från början, så både biljetter, klubbkort och rabattkuponger kan samlas på din handled redo att scannas. Många flygbolag erbjuder även sina boarding-pass via Passbook, och både American Airlines och Expedia har gjort egna appar som hjälper flygresenären med tidtabeller, terminalinformation och incheckning.

9. Checka in på hotellet

Hotell som ligger i framkanten kommer snart erbjuda incheckning och andra tjänster via Apple Watch. En app som kommer att finnas från början är Starwood Hotels and Resorts, som är en av världens största hotellbolag, och äger bland annat kedjan Sheraton. Genom appen går det att låsa upp dörren till ditt hotellrum, och även checka in och ut.

10. Öppna garaget

Kevin Lynch demonstrerade den här funktionen under Apples event den 9 mars. Appar som styr det smarta hemmet lär bli en vanlig syn i klockans App Store. Redan nu finns exempelvis Honeywell Lyric för att styra termostaten, och Lutron Caséta för att sköta belysningen.

11. Låsa upp bilen

Redan idag har billtillverkare egna appar för smarta mobiler som kan hjälpa bilägare att hitta sitt parkerade fordon i ett parkeringshus, eller låsa upp dörrarna. Många av dessa appar kommer att flytta till handleden, och först ut är BMW Remote.

I bilar som har #Carplay kommer troligtvis den som har en Apple Watch också bestämma vilken musik som spelas under långfärden.

12. Få restips

Appar som Tridadvisor och Citymapper har länge varit turistens bästa vän i telefonen, och nu kan de fortsätta ge resenären assistans i Apple Watch. Det är helt klart smidigare att kolla när tunnelbanan går genom att bara lyfta armen än att fiska fram telefonen för den som är på språng.

13. Stämpla in

Imponera på dina kunder genom att tidsrapportera och fakturera med hjälp av Apple Watch och appen Invoice2go. Nitiske egenföretagare kan också få en notis när en faktura blivit betald, och tack vare platsdata kan Apple Watch själv hålla reda på när du anländer till kunden och konsulteringen börjar.

14. Buda

Önskar du att du hade satsat på guldklockan? Buda in en för under 10 000 dollar med hjälp av Ebay-appen. Följ pågående budgivningar och lägg vinnarbudet i sista sekunden tack vare ögonblicklig åtkomst. Eller köp ett hus i ett attraktivt område med hjälp av mäklarappen Redfin.

15. Dominera i köket

En gång i tiden använde vi gammaldags kokböcker, och upplevde problem med att glasyr och hollandaisesås spilldes över den och fick sidorna att klibba igen. Numera har vi recepten i våra IOS-enheter, och kämpar mot utmaningar som att bildskärmen slocknar medan vi rör runt i risottoriset, och att en Iphone faktiskt inte är mer vätsketålig än en bok.

Snart är dessa problem ett minne blott. Med appar som Green Kitchen kan du dubbelkolla recepten bara genom att höja armen, och inbyggda timer-funktioner gör att du kan bli påmind precis när det är dags att röra om i tomatsåsen eller plocka ut lasagnen.

16. Spela spel

Apple Watch kan mycket väl bli nästa stora arena för enkla pusselspel och andra tidsfördriv. Räkna inte med att Angry Birds och Monument Valley kommer att göra sig särskilt bra på den lilla skärmen, men speltillverkare är uppfinningsrika så vem vet vad som kommer att distrahera oss på handleden framöver.

En spännande tanke är också att använda Apple Watch som fjärrkontroll till spel på Iphone, Ipad eller en eventuell framtida Apple TV.

17. Spisa musik och radio

Apple Watch kan lagra upp till två gigabyte musik, vilket borde vara fullt tillräckligt för löprundan eller besöket i träningslokalen. Full tillgång till all musik i Itunes-biblioteket och IOS-enheten ligger däremot bara en Bluetooth-räckvidd bort.

Riktigt intressant kommer det däremot bli den dagen Spotify släpper en kontroll-app som låter oss komma åt hela världens musik från klockan. Appen Pacemaker DJ är dessutom redan på gång, och kommer göra dig till hemmets egen diskjockey, oavsett vad andra i hushållet tycker.

Även radio och poddradio kommer fungera fint tillsammans med Apple Watch. Radiokanalen NPR har förberett en app som ger tillgång till stationens utbud via en Iphone, och omtyckta podd-appen Overcast uppges också snart kunna styras via en Apple Watch.

18. Måla på din Iphone

Med en Apple Watch och appen Procreate Pocket kan hela Iphone-skärmen bli en målarduk utan några ikoner och verktyg som skymmer. Dessa finns nämligen på klockan, och kommer förmodligen också fungera fint tillsammans med en framtida Ipad Pro på ett staffli.

19. Hålla koll på tiden

Sist men inte minst kan du använda Apple Watch som ett mycket exakt redskap för att mäta tiden. Klockan kommer med ett stort antal olika urtavlor, som gör att den kan skräddarsys efter eget tycke och smak.

Precis som många andra klockor innehåller Apple Watch också funktioner för tidtagning och extra komplikationer som kan visas på urtavlan, så som månfaser, alarm och en världsklocka.

Självklart har Apple Watch också tillgång till din kalender, och kan visa påminnelser direkt på handleden. Med en Apple Watch har du kommit försent till ditt sista möte.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.