snabbtest

Trivia Crack sätter allmänbildningen på prov

Trivia Crack är ett populärt frågesportspel som nyligen uppdaterats och som nu lyfts fram i App Store. 99mac:s Ida Lindkvist testar och möter starkt motstånd i kampen om vem som vet mest.

På förstasidan av svenska #App Store ger Apple åtråvärt utrymme åt utvalda appar. En av raderna bär rubriken "Bästa nya speluppdateringar" och listar just nu Trivia Crack. Jag hörde talas om appen i samband med #Mobile World Congress där det anordnades tävlingar för besökarna. Där och då hade jag inte möjlighet eller tid att kika närmare på spelet, men som den besserwisser jag är letar jag ständigt efter möjligheten att vinna över så väl vänner som främlingar och snabbtestar det därför nu lagom till helgen.

Trivia Crack har laddats ned över 130 miljoner gånger redan och har nyligen uppdaterats till version 2.0. Appen finns i två versioner, en med annonser och en utan som kostar 29 kronor. Jag testade först några omgångar med gratisversionen och det är inte värre än vanligt. Det visas annonser längst upp och ibland dyker det upp en annons över skärmen som kan tryckas bort. Men för att fokusera helt på att försöka slå min sambo som utklassade mig hårt redan i första omgången blev det ett köp av den annonsfria varianten ändå.

En dum grej med att det inte är ett köp inuti-appen som tar bort annonserna är att jag efter köpet hittade två identiska ikoner med samma namn på min hemskärm. Men då de lagts till i samma ordning som jag laddat ner dem var det ändå lätt att lista ut att det var den första som ska slängas.

Allmänbildningen sätts på prov

Trivia Crack använder ditt Facebook-konto för att logga in och hitta motståndare. Upplägget påminner om det populära brädspelet Trivial Pursuit, men istället för tårtbitar samlar man på animerade figurer, en för varje ämneskategori behövs för att vinna. Varje figur representerar någon av följande kategorier: sport, historia, underhållning, konst, vetenskap och geografi.

Ett snurrhjul slumpar fram ämnet och du får sedan en fråga att svara på med flera alternativ. För att ha chansen att vinna en figur måste du först svara rätt på tre frågor i rad och sedan klara ytterligare en fråga inom kategorin som figuren representerar. Först med de sex karaktärerna vinner.

Ett fält på snurrhjulet visar en krona och stannar pilen på det fältet kan du antingen svara på frågor för en chans att vinna en figur direkt, eller utmana din motståndare för chansen att ta en av dennes figurer. För att kunna utmana motståndaren måste ni redan ha minst en figur var att tävla om.

Hitta på egna frågor

En sektion i appen heter "Question Factory" och låter användare föreslå, översätta eller betygsätta frågor. Det är här vi alla borde lägga lite tid på att få in fler frågor på svenska. Än så länge kör jag på engelska.

Summering

Trivia Crack är ett charmigt spel fullt av kluriga frågor som är enkelt att dra fram när du har några minuter över. För den som gillar att hitta på kluriga frågor åt andra finns det också att göra. Används frågorna i spelet sedan syns ditt namn under. Utmana vännerna på Facebook eller för den delen främlingar, det viktiga är ju att vinna! Om ni ursäktar måste jag ge mig i kast med den outhärdligt överlägsna sambon igen. Det är min tur.

Namn
Trivia Crack (Ad Free)
Plattform
IOS
Utvecklare
Etermax
Version
2.0
Pris
29,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Arabiska, engelska, franska, italienska, japanska, katalanska, koreanska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Gratisversionen av appen innehåller annonser och hittas också i App Store.

Kommentarer
3 svar

Nu går det att förbeställa iPhone 13 och vi har samlat de bästa erbjudandena och kampanjerna för årets modeller.

HomeKit är bland det bästa sedan skivat bröd och har du HomeKit-kameror från Arlo och en Apple TV så blir det hela ännu bättre nu.

Apple har presenterat höstens iPhone-modeller och vi har försökt plocka ut lite vad som skiljer modellerna åt.

ZAGG lanserar idag flera olika skärmskydd för Apples nya modeller samt tio olika mobilskal för iPhone 13-serien

Det är sällan Apple pratar om AirPods på sitt event utan oftast skickar de ut ett pressmeddelande och sedan går de att beställa.

iPhone 13-serien ser ut att bli riktigt lovande med nya filmlägen och förbättrad optik och även sensorpanelen har krympt.