Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

OS X blir fjortis

Idag är det fjorton år sedan den första versionen av OS X släpptes som ersättare till Mac OS. Grattis önskar 99mac.

Den 24 mars 2001 lanserade Apple OS X 10.0. Systemet kallades också för Cheetah även om det inte marknadsfördes med sitt kodnamn så som vid senare lanseringar. Apple klippte med det här operativsystemet alla band med tidigare Mac OS och införde ny kodbas och ett nytt gränssnitt som kallas för Aqua.

Cheetah fick inte ett rakt igenom varmt mottagande då det saknades funktioner och hade prestandaproblem, men fick ändå beröm för att vara en bra start till något nytt. En av de som testade det nya systemet var 99mac:s redaktör Jakob Nilsson. Så här skriver han om användarupplevelsen:

"Jag installerade Cheetah på min dåvarande dator, en blå Imac G3 och det var tur att jag på den tiden inte använde burken till något viktigt eller produktivt. OS X var inte en färdig produkt, och det var dessutom segt som kolasås. Jag ogillade från första stund de kritstrecksrandiga menyerna, men älskade transparensen som fanns här och där och det faktum att ikonerna gick att göra enorma. Anden i flaskan-effekten när ett fönster minimerades var bland det häftigaste jag sett. Det var uppenbart för alla att det här inte gick att använda, men det pekade tydligt ut den riktning som Apple gick mot, och för varje ny utgåva blev OS X mer moget och användbart."

Systemkraven var också något hårda mot dåtidens Mac-användare. Då var 64 megabyte primärminne standard i Macar, men OS X 10.0 ville ha hela 128 megabyte.

Har du några minnen av födelsedagsbarnet? Berätta i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.