Apples nya styrplatta öppnar möjligheter
Apples nya Force Touch-styrplatta visades upp vid lanseringen av den nya supertunna Macbook, men först ut i butik är Macbook Pro som uppdaterats med den nya plattan. 99mac låter den passera testlabbet för att prova hårda och mjuka klick.
Apples uppdatering av Macbook Pro Retina 13 tum lanseras med den nya #Force Touch-styrplattan. Samma styrplatta finns också på nya Macbook och även den kommande Apple Watch använder Force Touch på sin skärm, men detta är den första produkten med den nya tekniken som når handeln. När datorn passerar 99mac:s testlabb är det alltså styrplattan som ägnas mest uppmärksamhet.
Styrplattan ser på ytan ut precis som på äldre modeller, men är en helt ny konstruktion. Traditionella styrplattor registrerar trycket genom en liten anordning som liknar en trampolin, vilken trycks ner under själva plattan. Detta kräver utrymme, och är även en relativt känslig konstruktion.
Den som besöker en Apple-butik eller återförsäljare för att testa den nya plattan kan också till en början svårligen uppleva någon skillnad, då det känns precis som ett vanligt klick. Men Force Touch-plattan använder sig istället av tryckkänsliga sensorer och en liten motor som skapar vibrationer för att ge en känsla av ett "klick".
Det bästa sättet att uppleva skillnaden är att stänga av datorn, för utan ström känns styrplattan helt fast och orörlig som tryckskärmen på en Ipad. Så fort strömmen slås på uppstår dock klickeffekten – det är nästan som magi.
Det är alltså två delar som tillsammans skapar den nya tryckplattan. Dels Force Touch, där sensorer känner av hur hårt trycket mot plattan är, och dels det som översätts till svenska som haptisk återkoppling, där vibrationer skapar en känsla av att något trycks ned. Den haptiska återkopplingen återfinns ju även den i Apple Watch, men där används den inte i kombination med tryckskärmen, utan för att diskret pocka på användarens uppmärksamhet genom en lätt vibration mot handleden. Den ska även kunna användas i samband med navigering för att uppmana användaren att ta åt vänster eller höger.
Men på Macbook och Macbook Pro används alltså den haptiska återkopplingen i första hand för att bekräfta klick och hårda klick. Inte bara dock, för på en del ställen använder Apple de nya vibrationerna. Ett exempel är i appen Förhandsvisning för att signalera att två objekt ligger i linje med varandra, exempelvis en anteckning i förhållande till brödtexten. Detta visas också sedan tidigare visuellt med gula streck, men nu kompletteras det med en väldigt diskret vibration på styrplattan.
Jag utgår från att den här funktionen också kommer i appar som Pages, Keynote och Numbers, men för tillfället finns den inte där när två objekt läggs i linje, vilket är lite förvirrande för den som växlar mellan Förhandsvisning och exempelvis Pages. Utöver det är jag tacksam att Apple inte verkar ha överanvänt den haptiska återkopplingen, utan den används bara i situationer där det känns relevant.
Hårda klick
Vid första anblicken kan hårt klick tyckas vara enbart ett alternativ för högerklick, men det nya kommandot ger fler val än så. Det hårda klicket öppnar upp en hel del möjligheter, varav de flesta kräver lite inövning men som ganska snart känns väldigt naturliga. Exempelvis går det att trycka hårt i Kartor-appen för att släppa en kartnål, eller använda det för att få upp snabbvisning av ett dokument i Finder – det som tidigare krävde ett tryck på mellanslagstangenten.
Vid mediauppspelning går det också att trycka på framåtknappen för att spola, men också hårdare för att få en snabbare framspolning av en film. Det är väldigt intuitivt, och jag hoppas den nya funktionen får stort genomslag i appar från tredje part.
Kanske ännu mer intressant är vilken skillnad den nya styrplattan gör vid ritande. De enda medföljande apparna som har stöd för detta är Mail och Förhandsvisning, där det går att skriva sin egen signatur på styrplattan. Genom att trycka lätt ritas ett tunt streck, och ett hårdare tryck ger ett tjockare streck, precis som om en normal penna användes.
Bara för att underteckna ett PDF-dokument med sin signatur gör det här enorm skillnad, men jag ser ännu mer fram emot att appar som Pixelmator och Photoshop bygger in stöd för den nya tryckkänsliga styrplattan. Det kommer att göra enorm skillnad för alla form av målande och tecknande på datorn.
Framtiden är tryckkänslig
Redan idag är alltså den nya Force Touch-styrplattan ett imponerande tillskott som ger Apple ytterligare en unik funktion hos sina bärbara datorer. Ännu mer spännande är det att tänka på vilka löften den här plattan ger om framtiden. Dels i form av Mac-appar med stöd för den, och dels i form av nya funktioner i OS X.
Men det är på Apples IOS-enheter som den nya Force Touch-tekniken verkligen skulle kunna göra underverk. Det framstår exempelvis plötsligt som väldigt sannolikt att den länge ryktade större Ipad-modellen får en tryckskärm med Force Touch, något som skulle göra den till en överlägsen ritplatta och en garanterad investering för alla grafikbyråer världen över. Det ryktas också att höstens Iphone-modeller kan få stöd för Force Touch, så de kan mycket väl förvandlas till ett mer uppskattat digitalt anteckningsblock än de är idag.
Kan Apple framöver även bygga in haptisk återkoppling i skärmarna på Ipad och Iphone öppnas en helt ny värld. Tanken på att känna knapparna på IOS-tangentbordet tryckas ner, eller få en vibrerande bekräftelse på att ett textmeddelande skickas, kittlar fantasin. Frågan är om vi inom några år kommer att tänka tillbaka på dagens kapacitiva tryckskärmar som ytterst begränsade.