Så kan Iphone förbättra ditt liv
99mac träffar entreprenören och coachen Oskar Andermo, som håller kurser ute i öknen och ser Iphone som ett verktyg för att förbättra människors liv.
Oskar Andermo blev intresserad av personlig utveckling när han som 18–åring gick gymnasiet. Han visste inte vad han ville göra med sitt liv, och en lärare kom med förslaget att han skulle göra upp en lista med mål för hur hans liv skulle se ut om fem år.
Oskar tyckte idén var lite löjlig, men han gick ändå hem och skrev ner ungefär tio stycken långsiktiga mål. Fem år senare hittade han listan, och upptäckte att åtta eller nio av de tio målen redan var uppnådda.
– Det var en viktig upptäckt. Där blev jag intresserad av hur det funkar med personlig utveckling. Jag började läsa massor av böcker, berättar Oskar.
Han insåg ganska snabbt att det fanns väldigt många böcker om personlig utveckling. Det var lätt att bli inspirerad i stunden, men svårigheten låg i att hålla kvar det i vardagen. Ur detta började Oskar Andermo utveckla det som han kallas Smartphone Coaching – att använda mobiltelefonen som ett redskap i att förbättra sitt liv. Han säger:
– Du kan vara på en jätteintressant föreläsning en dag, eller läsa en fantastisk bok. Men när du sedan kommer tillbaka till jobbet, och börjar kolla igenom e-posten, då försvinner det. Det var därför jag började para ihop det här med teknologi. Du kan välja ut de bästa strategierna, och lägga in allting i mobiltelefonen för att på så sätt implementera och leva efter det.
Entrepenörskap lockade
Oskar Andermo har arbetat många år i hotellbranschen. Han hade studerat utomlands, och vid tjugonio års ålder började han åter längta ut i världen. Han bytte då hotell Sheraton i Stockholm mot Sheraton i Dubai, Förenade Arabemiraten. Efter ett tag fick dock längtan efter nya mål honom att sluta för att istället bli egen företagare.
– 2009 slutade jag med hotellbranschen. Jag insåg mer och mer att jag ville syssla med entrepenörskap. Nu har jag ett företag som som hjälper besökande grupper med hotellbokningar och liknade. Vi hjälper grupper och företag som kommer ner till Dubai och fixar allt på plats.
Parallellt med detta driver Oskar inspirerande seminarier kring sin idé att kombinera mål- och strategier för ett bättre liv med den mobila tekniken. Detta har också resulterat i boken The Smartphone Coaching System, där tankarna sammanfattas. Det handlar inte om några komplicerade metoder, och jämfört med många andra självhjälpsböcker är Andermos föredömligt kort. Just det överväldigande utbudet av dylika böcker är en sak han reagerat mot. Oskar säger:
– Det finns 189 000 självhjälpsböcker på Amazon, men i själva verket är det bara mellan sex och åtta grejor du behöver göra varje dag. Du behöver inte läsa allting. Jag viker ett kapitel i min bok åt att gå igenom alla de sakerna – resten av boken handlar om hur du kan använda en smart mobiltelefon för att leva det du lärt varje dag.
I Dubai samlar Oskar Andermo sina kursdeltagare och tar med dem ut i öknen. Där, i en dalsänka mellan sanddynerna, skapas de rätta förutsättningarna för att reflektera över livet och skapa långsiktiga mål. Enligt Oskar kommer mobiltelefonerna in i bilden när det handlar om att komma ihåg det som lärts ut, och påminna sig själv om det.
– Ta tacksamhet till exempel. Det är ett centralt koncept både inom de stora religionerna och många riktningar inom personlig utveckling. Oftast finns det redan väldigt mycket i våra liv som vi är tacksamma över, men vi glömmer lätt bort det. Så det kan vara en sån enkel grej som att göra en mapp i telefonen med bilder på det som du är tacksam över.
Så det handlar om att ha de grejorna nära till hands?
– Javisst, telefonen har du ju med dig i fickan för det mesta. Du kan använda den till så mycket, det är inte bara ett verktyg för att ringa med. Du har tillgång till all världens kurser, och hur många mp3-filer och bilder som helst, och massor av appar. Det finns otroligt mycket du kan göra med telefonen.
På engelska pratar man om accountability. Jag vet inte riktigt vad vi ska översätta det till på svenska – ansvarsutkrävande kanske, men det låter lite negativt. Till exempel om du skaffar en personlig tränare och bokar en tid, då måste du gå dit. Du har upprättat en förbindelse.
Det kan bli samma sak med teknologi. Dagens enheter kan användas för att upprätta förbindelser med dig själv. Det fungerar så klart mot andra också – du kan bestämma med en kompis över Whatsapp om ett mål som ska uppfyllas sex dagar i rad. Så kan ni skicka meddelanden till varandra och kolla så att målen uppfylls.
Vad kan det vara för slags mål vi förbinder oss att sträva mot?
– Första steget om du vill förändra någonting är i princip alltid att du vill veta nuläget, och så dit du vill komma, alltså målbilden. I Dubai kör jag seminarier med deltagarna ute i öknen. Där sätter vi oss ned och gör upp målbilder för fem eller tio år fram i tiden.
Jag jobbar själv mycket med det som kallas mental träning, som från början kommer från sportvärlden där det är väldigt målfokuserat. Det finns två bitar – dels att ha en större vision, ett slutmål, och sedan att bryta ner det till flera mindre delmål. Utifrån det kan du sedan sätta ihop en handlingsplan.
Om du till exempel är idrottare och har som mål att vara med i ett OS så är ju det en väldigt tydlig och konkret målbild. Men sedan behöver du en lika konkret handlingsplan – det räcker inte att bara visualisera målbilden. Planen måste innefatta delmål med stenhård träning för att komma till OS. Så börja med den större målbilden, som gärna ska vara motiverande och attraktiv. Det är ju någonting du vill.
Jag brukar själv jobba i den ordningen, att först hitta en målbild och därefter rätt strategi. Det här med teknologin kommer in i sista steget, som en hjälp att utföra själva strategin.
Vad är ett bra liv? Finns det några grundförutsättningar?
– Inom mental träning pratar man om att ett bra liv kommer från bra hälsa, bra relationer och en meningsfull uppgift. Det är grunderna, det vill säga fysisk och mental hälsa, och att du har någon eller några att dela livet med. En meningsfull uppgift är idag väldigt ofta kopplat till ens arbete, alltså att du har ett jobb som du tycker om.
Uppfylls detta har du ett bra liv, det tror jag är en definition som de flesta kan hålla med om. Därifrån får vi sedan bryta ner det till mindre delar – exempelvis vad en meningsfull uppgift innebär för mig själv. Om jag inte är nöjd med mitt jobb exempelvis, hur går jag vidare därifrån
Jag läste en undersökning som sade att bara 13 procent av världens befolkning upplever att de har ett meningsfullt jobb.
– Är det sant? Det är väldigt intressant! Där finns det massor av utrymme att fundera då, och skapa sig en mening. Personligen tycker jag ju att detta med entrepenörskap är väldigt intressant. Att starta eget är väldigt påfrestande och stressigt i början, men när du väl kommit igenom stressen så kan du bygga upp verksamheten så att du jobbar med dina styrkor och dina egna ambitioner.
Idealet vore ju att det skulle vara så i hela arbetslivet. Att du bara jobbar med det du är bra på och passionerad över. Tyvärr blir det ju ofta andra grejor som kommer emellan. I Dubai till exempel upplever jag som regel att de flesta inte alls tycker om sina jobb. De hatar dem. Det är synd att det är så, eftersom människor ägnar så mycket tid på jobbet.
När vi sitter i öknen handlar det väldigt mycket om reflektion. Vi tänker på det gångna året till exempel – vad var bra och vad var inte så bra. Många lever väldigt stressigt, och det kan vara svårt att hitta den där tiden att bara sitta och reflektera. Det kan vara sådana grejor som att fundera över vilka fem eller sex aktiviteter du mår riktigt bra av att göra. Vad gör dig lycklig? Sedan kan du lägga in bilder på det i telefonen, och påminna dig själv om det regelbundet. Många glömmer bort att reflektera.
Sedan är själva målbilderna olika för varje person givetvis, men de uppstår ur en reflektion över sitt förflutna och att därefter blicka framåt. Vad vill du ha om fem år, och vad vill du ha om tio år? Ofta överskattar en person vad som går att åstadkomma på ett år, men underskattar vad som går att åstadkomma på fem år. Det kan alltså vara bra att ha ett längre perspektiv, ett långsiktigt mål att sträva mot.
Upplever du att människor ofta har femårsplaner?
– Nej, snarare tvärtom. Det är ofta svårt nuförtiden – för många handlar tillvaron om att ta sig igenom dagen. Men för mig är de långsiktiga målen inte heller huggna i sten. I dag har jag ett mål för var jag ska vara om fem år, men om två veckor kanske det har ändrats till viss del. Målen utgör en riktning, och det kan givetvis ändras. Men målen ska driva dig framåt, och det är därför det är viktigt att ta tiden att reflektera, och att ha ett långsiktigt perspektiv.
Kan inte dagens teknik i sig själv utgöra ett stressmoment för många, eftersom vi alltid är uppkopplade och kan bli nådda?
– Jo absolut, och när jag pratar om att använda Iphone för att leva sina strategier så säger ibland människor att det blir för mycket teknologi. Jag tycker att teknik är ett verktyg – det kan användas för både bra och dåliga saker. Använt på rätt sätt kan det vara ett fantastiskt verktyg.
Jag tror starkt på att till exempel införa teknikfria dagar. På lördag kan du sätta telefonen i flygplansläge så att du inte kan bli nådd. Jag sätter ofta min egen telefon i tyst läge för att inte bli störd hela tiden. I öknen där vi brukar sitta finns det inte någon mottagning, vilket är väldigt praktiskt. Vi behöver lära oss att sätta gränser för tekniken i våra liv. Du bestämmer över din telefon, och inte tvärtom.
Vad är det största hindret för människor att må bra idag?
– Som jag ser det så finns all information som behövs för att skapa ett bra liv. Det gäller att hitta den och använda den. Det finns så många undersökningar och bra metoder som kan vara väldigt användbara redskap, som positiv psykologi och mental träning.
Jag tror att många människor befinner sig ett slags mellanläge där de går runt och är lite halvnöjda, och då inte motiverade att förändra något. Det sägs att förändring kommer antingen från inspiration eller desperation. Det kan alltså vara värt att fundera på hur vi kan bli mer inspirerade, eller lite mer desperata.
Träning är ett bra exempel där du faktiskt kan använda desperation som något nyttigt. Fundera över hur ditt liv kommer att se ut om fem år ifall du inte tar hand om din kropp. Det kan bli en stark drivkraft som får dig att handla.
Och slutligen, vad har du själv för tacksamhetsbilder i din telefon?
– Jag har mycket bilder på min familj och mina vänner. Men sedan jobbar jag också med någonting som jag kallar "magiska ögonblick". Varje månad försöker jag samla på något härligt som har hänt – kanske ett restaurangbesök eller vad som helst. Det tar jag en bild på och så samlar jag på mig fina minnen. Det blir nästan som en tävling till slut, att hitta ett enda ögonblick från varje månad.
Oskar Andermo bor i Dubai och har utvecklat metoden Smartphone Coaching. En gratis introduktion kan laddas hem från hans egen webbplats, och boken The Smartphone Coaching System går att köpa för 99 kronor.
99mac har också fått ett exemplar av boken som vi delar ut till en av våra läsare. Vill du ha den är det bara att skriva i kommentarerna – principen om först till kvarn tillämpas.