Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Få ordning på dina fönster med Moom

Det finns ett område där Windows är bättre än OS X och det är fönsterhantering. Som tur är finns det tredjepartsutvecklare som löser alla fönsterbekymmer Mac-användare kan tänkas ha. 99mac testar Moom.

Det finns få anledningar att snegla avundsjukt på #Windows-användare, men det finns en funktion som jag saknar nästan varje dag och det är den enkla fönsterhanteringen som låter Windows-användare dra ett fönster ut till en kant av skärmen för att få fönstret att ta upp halva skärmytan. På så vis är det lätt att få plats med två fönster bredvid varandra.

Det är faktiskt obegripligt varför Apple inte byggt in denna enkla, men smarta funktion i #OS X, men tack vare tredjepartsutvecklare går det att åstadkomma samma sak i en #Mac med hjälp av exempelvis programmet #Moom.

Fönsterhantering i OS X

I OS X finns det tre knappar uppe till vänster i varje fönster, en röd knapp som stänger det aktuella fönstret, en gul som minimierar fönstret och en grön som zoomar. I tidigare OS X-versioner har knappen anpassat fönsterbredden till innehållet, men i Yosemite fungerar det som en fullskärmsknapp istället som gör fönstret lika stort som skärmytan och gömmer menyraden.

Moom ger flera möjligheter

Moom finns i Mac App Store och efter installation får man direkt några grundfunktioner. Genom att hålla muspekaren över den gröna knappen dyker det upp en liten meny som gör det möjligt att placera fönstret över skärmens högra eller vänstra halva, alternativt den övre eller undre halvan. Bara här känns programmet väl värt 95 kronor, men så klart går det att göra ännu mer.

I programmets inställningar går det att aktivera så det räcker att dra ett fönster till ett hörn av skärmen för att ändra storleken, likt hur det fungerar i Windows.

Moom har också stöd för tangentbordskommandon. Genom att trycka in sitt kortkommando går det att med hjälp av piltangenterna på tangentbordet flytta sina fönster som man vill ha dem.

Flera skärmar

En av de bästa funktionerna finns för alla som då och då byter mellan att ha en skärm eller flera. Genom att lägga ut dina vanligaste fönster så som du vill ha dem och sedan spara en "Window Layout Snapshot" med Moom kan du få datorn att automatiskt justera dina fönster på olika sätt beroende på hur många skärmar du har.

Jag har en 13-tums Macbook Pro Retina och en 27-tums Thunderbolt Display på jobbet och med hjälp av Moom sparade jag två fönsteruppsättningar, en för när jag bara använder den inbyggda skärmen och en för när jag är på jobbet och har båda skärmarna.

Moom kommer ihåg vilket program jag vill ha på vilken skärm och i vilken storlek fönstret bör va och justerar allt automatiskt när jag drar i eller ur kabeln till den externa skärmen. Jag kan också sätta ett kortkommando för att tvinga fram rätt uppdelning om jag under dagen har flyttat runt på saker.

Summering och omdöme

Det här är kort och gott ett smart litet program för OS X som gör det lätt att hantera alla fönster som snabbt fyller upp skärmen efter en stunds användning. Med Moom har jag helt plötsligt ingen anledning att vara avundsjuk på mina kollegor med Windows.

Programmet kostar 95 kronor vilket känns som ett kap, men för den som känner sig osäker på hur användbart det här är går det att ladda ned en gratis testversion via utvecklarna Many Tricks webbplats.

Namn
Moom
Plattform
OS X
Utvecklare
Many Tricks
Version
3.2.1
Pris
95,00 kronor
Krav
OS X 10.7 eller senare
Språk
Engelska
Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.