Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Woz: Vi blir husdjur åt maskiner

Idag lämnar Steve Wozniak Sverige, men igår höll han hov på Chinateatern och trollband publiken. 99mac var på plats och lyssnade på den ena underhållande anekdoten efter den andra.

Till tonerna av Van Halens Jump gjorde Steve Wozniak entré i Chinateatern på tisdagseftermiddagen. Han anlände till Sverige i lördags för att gästa konferensen From Business to Buttons.

Woz slog sig ned på scenen bredvid dagens moderator Jan Wifstrand som utrustad med Wozniaks biografi Iwoz försökte leda samtalet som kom att handla om Apple, utbildning och artificiell intelligens.

– Jag sköt upp att skriva den där boken i tjugo år och började på den först när mitt sista barn började på college och jag var ensam hemma. Det där är den verkliga historien om starten av Apple.

Den 29 juni 1975 är ett speciellt datum i Apples historia, det är dagen då Wozniak för första gången fick prototypen som skulle komma att bli Apple I att visa tecken på en monitor. Wifstrand säger att det i år är 40 år sedan och undrar om Woz kommer att fira.

– Vet du, jag lägger inte så mycket vikt vid konstgjorda artifakter, datum och sådana saker. Jag är förvisso en sifferkille, men varför har vi månader? Vi borde räkna vilken dag det är av året istället. Månader är bara något påhittat. Varför räknar vi upp till 30 bara för att börja om från 1 igen? Nonsens!

Varför var du och Jobs en sådan bra kombination?

– Jag var uppfinnaren som gjorde all hårdvara och mjukvara. Anledning till att vi var bra var att han ville ha ett företag. Under fem år före vi grundade Apple hade vi ett regelbundet mönster. Han kom till stan ungefär en gång om året och såg det senaste som jag skapat för kul och varje gång omvandlade han det till pengar som vi delade på. Han hade inga pengar och det är en bra poäng att komma ihåg. När du har begränsat med resurser tvingas du att tänka och komma på sätt att lyckas med det du har.

Motivation ibland bättre än kunskap

Wozniak hade ingen högre utbildning när Apple startades. Han lärde sig själv längs vägen och gav ett bra exempel om hur motivation ibland är bättre än kunskap.

Under ett möte på Apple i slutet av 1977 insåg Woz att om han kunde skapa en diskettstation som kunde köra ett program till Apple II skulle han få lov att åka till Las Vegas där enheten skulle demonstreras på den stora mässan CES.

Mike Markkula godkände projektet och utan att kunna just något om diskettstationer, men med en önskan om att få resa satte Woz igång och levererade på kort tid inte bara en diskettstation som gjorde det han utlovat, utan en som också var både bättre och billigare än vad konkurrenterna kunde erbjuda.

– Jag fick åka till Las Vegas , berättar Wozniak som ser ut att vara stolt över bedriften än idag.

Utbildning ligger honom varmt om hjärtat och han tog faktiskt paus från jobbet på Apple för att ta en examen vid Berkeley. För att slippa all uppmärksamhet valde han att studera med ett fejkat namn.

På examensbeviset står det inte Steve Wozniak, utan istället Rocky Clark. Förnamnet kommer från Woz hund Rocky Racoon och Clark är hans fru Candis efternamn. Fejkade namn har Woz använt vid fler tillfällen, exempelvis när spelet Tetris var nytt.

– Tidningen Nintendo Power publicerade en topplista över de bästa spelarna och jag toppade länge listan. Men rätt som det var sa de att jag inte skulle få vara med längre eftersom de ville se nya namn på listan. Jag skickade in mitt resultat ändå, men skrev mitt namn baklänges och skrev att jag kom från grannstaden Saratoga istället.

Mycket riktigt var hans förstaplats säkrad också i nästa nummer, problemet var bara att Woz själv glömt bort sitt tilltag och stirrade på topplistan och undrade vem Evets Kainzow från grannstaden kunde vara innan minnet kom ikapp honom.

Men tillbaka till utbildning. Wozniak har i hemlighet spenderat flera år som lärare åt yngre barn.

–Jag lyssnade uppmärksamt under psykologilektionerna i skolan om hur barns hjärnor utvecklas och tänkte: wow, det här är precis som en dator.

Wozniak hoppas ännu att datorer ska vara lösningen som gör att vi lämnar skolan smartare. Att de ska lära oss att tänka bättre, inte bara memorera saker.

– Jag gillar att tänka på vad som ännu inte finns för att komma på egna idéer och inte fastna i andras tankespår. Den enda idéen jag har kommit på så här långt på hur datorer skulle kunna hjälpa till i utbildningsvärlden är om de blir medvetna och blir studenternas bästa vän och kan tjäna som vägledare. Jag vet inte om det kommer att fungera, kanske kommer det att bli så en dag. Det finns dock andra problem med att datorer blir medvetna.

Artificiell intelligens

Mot slutet av intervjun berättar Wozniak att han oroar sig för framtiden. Han ville bli ingenjör för att skapa produkter som gör livet lättare för människor. Han tänkte sig att människor skulle få mer fritid och behöva arbeta mindre, men det har tvärtom gått i motsatt riktning, folk arbetar allt mer.

– Nu har vi de här otroligt kraftfulla mobila enheterna med oss var vi än går. Jag använder flera tredjepartsappar som gör livet lättare för mig, men det är läskigt. Vad skulle hända om de plötsligt slutade att fungera? Om någon sa nu blir det inget mer internet, inga mobiler.

Datorer kommer närmare och närmare att tänka på egen hand, Wozniak tar som exempel att han kan ställa frågor till tjänster som Siri, Google Now eller Cortana och få svaret han söker.

– Förut frågade vi en smart person med en hjärna efter svar, nu är det mer troligt att vi frågar någon vars namn börjar på G-O och det är inte gud [eng: god]. Redan nu kan maskiner på kort tid lära sig att spela ett datorspel bättre än människor. Tänk om de utvecklar känslor? Tänk om de kan tänka mycket bättre än oss, vad har vi då för användning av våra hjärnor?

Wozniak tror att det här kommer dröja ytterligare, men när det väl inträffar och datorerna kan ta hand om allt åt oss är vi helt plötsligt förminskade till "husdjur".

– Jag har börjat mata mina husdjur med lyxmat. Jag behandlar dem som jag kommer att vilja bli behandlad. Tack och lov tror jag inte att det här kommer att inträffa under min livstid. Det tar nog mellan 20 och 200 år.

Wozniak nämner termostaten Nest som ett exempel på en pryl som gör så att människor inte längre behöver tänka själva. Nest sköter automatiskt temperaturen hemma åt dem.

– Vi har aldrig gett upp en maskin som ersatt en människa. Vi kommer exempelvis inte att sluta använda maskinerna som ger oss billiga kläder. Jag är rädd för att maskinerna vann redan för 200 år sedan. Vi fortsätter att skapa dem för att vi tror att de hjälper oss, men till slut kan de gå om oss och det är en läskig tanke.

Självkörande bilar

Ett område som intresserar Wozniak är självkörande bilar. Det är något han skulle kunna tänka sig att arbeta med själv om han hade tid.

– Om 20 år tror jag inte att människor får lov att köra bilar längre. Om 10 år kommer vi att ha både självkörande bilar och människostyra bilar på våra vägar och statistiken kommer att visa att de självkörande bilarna orsakar färre olyckor och efter det följer ny lagstiftning.

Personer kommer fortfarande att äga fina bilar som de vill visa upp för sina vänner, men fordonen kommer inte att vara utrustade med en ratt.

– Först kommer mänskliga förare att förbjudas på vissa vägar, till slut kanske vi bara får köra på vissa vägar eller rent av bara på våra egna ägor. Det finns vissa sociala svårigheter med att få oss att ge upp saker vi blivit vana vid med tiden, men det tog exempelvis inte lång tid för oss att byta från filmkameror till digitalkameror. Många av oss har slutat med dagstidningar. Många unga idag har redan gett upp bilar och använder sina mobiler för att beställa en Uber när de ska någonstans.

Fortfarande anställd

Trots att Wozniak inte arbetat aktivt på Apple på många år är han den enda som fått lön varje vecka sedan Apple startades på 70-talet.

– Jag har inte så mycket kommunikation med dem, men jag blir inbjuden till evenemang och de glömmer mig inte. Det står internt att jag lyder under Steve Jobs så de inte kan sparka mig.

Till stående ovationer lämnade Wozniak scenen på Chinateatern. Medan jag försökte ta mig mot utgången gick jag förbi flera nöjda åskådare som pratade sinsemellan om hur inspirerande det var att höra Woz. Han fick till och med nya fans, "jag trodde bara att han var ett sådant där välkänt namn, men han var ju bra på riktigt".

Idag lämnar Woz Sverige för den här gången.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.