Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mitt liv med Apple Watch, del 1

99mac har äntligen fått sin Apple Watch levererad, och i en serie artiklar kan ni läsa om hur klockan används i vardagslivet, och inte används. Gör Apples nya pryl verkligen livet lättare?

Nu har min #Apple Watch äntligen levererats. Till skillnad från de dyrare stål- och guldklockorna kommer Sport-modellen som jag köpt i en ganska platt förpackning, lite som ett pennskrin. Själva asken är i blankvit plast, och som vanligt när det gäller Apple är uppackningen något av en ritual och en ren njutning.

Laddaren som följer med Sport-varianten är också i vit plast, istället för i metall som de laddare som följer med med de dyrare varianterna. Jag vet inte om det är för att skära på kostnaden för den billigaste modellen, som rimligtvis är Apples mest säljande, eller för att utformningen bättre ska passa ihop med utseendet på klockan. Kanske är det lite av båda. Jag tycker hursomhelst inte att den vita plasten stör, utan jag gillar materialet. Den som däremot vill ha en laddare i metall får köpa en dyrare klocka, eller köpa en extra laddare separat.

I lådan följer det också med en större storlek av armbandet. Det är inte hela armbandet som byts, utan bara den nedre halvan med hål i. Även för mina egna inte särskilt tjocka handleder passar det större armbandet bra. Sportarmbandet är i ett material som kallas fluorelastomer och är en form av syntetiskt gummi som ska vara både stryktåligt och ha bra avstötning mot vatten och svett.

Sportarmbandet fästs på sedvanligt vis med en liten plugg genom ett hål, och jag har inledningsvis stora problem att spänna på mig klockan. Tre händer rekommenderas. När den väl sitter på plats är den dock riktigt bekväm, även om det känns ovant att ha något som trycker mot min handled. Det var ungefär tjugo år sedan jag hade klocka, men jag tror absolut att jag kommer att vänja mig vid att ha den. Frågan är om det kommer utvecklas till ett beroende, tack vare de funktioner en Apple Watch kan ge mig.

Som jag skrev redan när jag för första gången bekantat mig med en Apple Watch i butik tidigare i veckan är klockan mindre än vad jag befarat. Jag valde storleken på 38 millimeter, och den ser inte onaturligt stor ut på armen. Lite större än en "normal" klocka, men betydligt nättare än andra smarta klockor jag provat. Mitt klagomål gäller framförallt att den är ganska tjock. Båda skärmstorlekarna är lika tjocka på höjden, vilket gör att den mindre varianten känns mer oproportionerligt hög.

Ur ett ingenjörsperspektiv är dock Apple Watch en bedrift, och det är egentligen otroligt hur mycket Apple lyckats pressa in i det här lilla chassit. Det kittlar också fantasin att tänka på hur mycket tunnare (och snabbare) Apples smarta klockor kommer att vara om tre fyra år. Det här är uppenbarligen den första versionen, men som sådan en förvånansvärt "mogen" produkt.

Jag måste understryka att Apple Watch Sport i silvrigt aluminium inte alls känns plastig eller billig. Tidigare i veckan testade jag stål-varianten, och visst är den ännu snyggare men sport-varianten behöver inte skämmas för sig. Möjligen kommer jag att vilja komplettera det vita armbandet mot ett lite mer tjusigt. Enligt min nya kompis Mike i Apple-butiken på Grand Central kommer även armbanden till finare modeller att passa Sport-klockan så om jag blir bjuden på Nobel-festen i år lär jag införskaffa ett läderarmband med klassiskt spänne.

Parkoppling

Klockan kommer med förladdat batteri, men innan den går att använda krävs en parkoppling med moderskeppet – i det här fallet min Iphone. Inställningen är busenkel – det är bara att öppna Apple Watch-appen och hålla klockan framför telefonens kamera. Finns det appar i Iphone som uppdaterats med ett tillägg för Apple Watch kan dessa synkroniseras över automatiskt, och när jag för första gången ser klustret med appar på hemskärmen finns där både Wall Street Journal, Keynote, Twitter, Instapaper, Onedrive, 1password och Overcast. Trevligt!

Precis som på IOS går det enkelt att flytta runt apparnas ikoner genom att hålla nere fingret i någon sekund, och därefter dra vald ikon till önskvärd plats. Trots att bildskärmen är väldigt liten upplever jag inget större problem med att träffa de objekt som jag siktar på med mitt finger.

Det är en bra idé att sätta en fyrsiffrig lösenkod till Apple Watch. När klockan väl sitter på handleden behöver koden inte skrivas in igen, men varje gång den tagits av krävs det. För mig som är van vid enkelheten hos Touch ID känns det här med sifferkoder lite passé. Jag gillar därför att det går att låsa upp klockan automatiskt tillsammans med Iphone när denna är i närheten.

På tal om Iphone så finns samtliga inställningar till klockan också närvarande i Apple Watch-appen på den, inklusive layouten på hemskärmen. Som Itunes var för den första versionen av Iphone, så är dagens Iphone för Apple Watch.

Livet med Apple Watch börjar här

Den första timmen som Apple Watch-ägare har ägnats åt att lära mig navigera runt i klockans operativsystem, ladda hem appar och överhuvudtaget bli bekant med det lilla stycke teknik som nu pryder min vänsterarm. Ett ganska stort antal appar finns redan tillgängliga, inklusive mina välanvända Iphone-favoriter som Flipboard, Twitter, Instagram, Overcast och Instapaper. Kanske kommer min första aha-upplevelse med Apple Watch innefatta ett nytt smidigt sätt att hantera dessa appar, exempelvis att aldrig mer behöva fiska fram telefonen ur fickan för att slå på ett poddradio-avsnitt.

Jag hoppas också att Apple Watch ska göra det lättare för mig att börja träna, tack vare påminnelsefunktioner om att stå upp och den inbyggda träningsappen. Det finns motsvarande funktioner i andra prylar, men problemet har varit att min Iphone inte följer med mig när jag tränar, och att de särskilda träningsarmband jag provat blir liggande i en låda efter några veckor. Förhoppningsvis kommer de övriga funktionerna i Apple Watch att försäkra den en ständig plats på min handled, och därmed kunna ge mig en regelbunden och sammanfattande assistens i kampen om en bättre hälsa.

Det här är oprövad mark. Jag gillar redan Apple Watch för att det är en läcker och välgjord teknikpryl, men jag är fortfarande inte säker på om det kommer att bli en oumbärlig del av min vardag som Tim Cook menar att den kommer bli, och som Iphone har blivit. Därför kommer vi på 99mac att testa Apple Watch på ett lite speciellt sätt. Det kommer inte bli en enda heltäckande recension – en sådan skulle knappast göra produkten rättvisa. Istället kommer jag löpande att avlägga rapporter kring hur Apple Watch fungerar i mitt liv i den svenska vardagen. Jag hoppas att ni läsare vill följa med på den resan!

Kommentarer
42 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.