Res med Apple via Newark
99mac:s redaktör är på hemväg, och använder all modern utrustning för att göra vistelsen på flygplatsen så uthärdlig som möjligt.
– Är det där en Apple Watch?
frågar säkerhetsvakten som granskar mitt boardingkort, vilket ligger i appen Passbook på min nya Apple Watch. Jag nickar och sträcker fram QR-koden på klockan mot honom. Det är smidigt att inte behöva fiska fram min Iphone, eller rentav hantera en utskriven bit papper. Tyvärr är terminalen som läser av koden inte anpassad för klockor ännu, utan för pappersbiljetter och telefoner. För att den ska läsa av ordentligt måste jag vrida armleden i en ganska obekväm och löjeväckande vinkel. Snart blippar det grönt, och jag är godkänt för att passera in till nästa steg i säkerhetskontrollen på en typisk amerikansk flygplats. Innan jag gör det vill vakten dock hålla upp kön en stund genom att fråga om min nya klocka. Hur är batteritiden, vill han veta. Vilken modell är det? Är jag nöjd?
Jag svarar, och han säger att han nog kommer köpa en så småningom, när det går att bara kliva in i en butik och göra det. Jag säger hej då och han önskar mig en trevlig flygtur. Strax efteråt har jag blivit röntgad och invinkad förbi den sista säkerhetskontrollen, och med ungefär en timme kvar innan mitt flyg går bestämmer jag mig för att ta något att äta och dricka.
Förra året skrev 99mac om att flygplatsen Newark i New York skulle utrustas med 6 000 Ipad-enheter för att tjänstgöra resenärer. När jag nu är på hemväg via Newark vill jag givetvis testa hur det hela fungerar i praktiken. De planerade tjänsterna är inte helt utbyggda ännu, men restaurangen Caps har utrustat varje bord med en fjärde generationens Ipad och en fastmonterad kortläsare. Det är bara att slå sig ner på en ledig plats, och personalen vinkar välkomnande mot mig från deras plats borta i baren.
Systemet bygger på en Ipad i begränsat läge där några olika appar finns tillgängliga. Till att börja med går det att välja sin avgång på en lista så att du kan få aktuell information om resan på skärmen medan du äter och dricker. Det går också att skanna in sitt boardingkort för att få samma resultat. Därefter vill de flesta beställa mat eller dryck, och för det finns en särskild app som visar menyn.
De olika alternativen för mat och dryck finns sorterade utifrån kategori, och jag bläddrar snabbt igenom utbudet innan jag bestämmer mig för en aptitretare i form av Deviled Egg samt en öl för att släcka törsten och lugna nerverna. Jag väljer en flaska av favoriten Ballast Point Sculpin IPA. Därefter trycker jag på min egen nota, och kan välja mellan att betala med bonuspoäng eller med kort. Jag har inga poäng, så jag väljer kort, och kan lägga till dricks enligt en förvald tariff. Därefter drar jag bara mitt kort i läsaren, och om jag vill ha ett kvitto kan jag få det skickat till mig via e-post. Två minuter senare kommer min öl till bordet, och efter fem minuter min mat.
På varje Ipad ligger också appar för de olika flygbolag som opererar från Newark, exempelvis United Airlines, och några appar för att beställa hyrbilar och kolla väder. Av Apples inbyggda appar är det bara Kartor och Tidningskiosk som finns med. Via en speciell webbläsare går det också att komma åt internet och surfa fritt. Perfekt för den som vill komma ikapp nyhetsflödet i hemlandet, eller bara skicka en hälsning till vänner och familj innan bordning.
En sak som försvårar alltför mycket surfning är att varje Ipad är fastmonterad i stående läge på bordet, och därför inte optimal för att skriva in adresser på. Jag kollar ändå Dagens Nyheter och skummar igenom de senaste forumtrådarna på 99mac medan jag njuter av maten och min öl. Tiden går fort, och ganska snart är det dags för att gå bort till annonserad gate för att borda flygplanet som ska ta mig hem till svensk mark. Eftersom allting redan är betalat är det bara att resa sig och gå. Smidigt!