Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mitt liv med Apple Watch, del 3

Jakob fortsätter att bekanta sig med sin nya klocka, och upptäcker aktivitetsfunktioner, pulsmätare, fjärrkontroller och mycket annat.

Efter tio dagar med #Apple Watch har jag vant mig vid den lite märkliga känslan att ha bära ett armbandsur, och jag har kommit att förlita mig på Apple Watch vad gäller många aktiviteter. Framförallt har Apple Watch tagit över rollen från min Iphone att berätta vad som är nästa punkt i kalendern. Möten, påminnelser och tider att passa är helt enkelt mycket smidigare att hålla koll på när enheten kan knacka mig diskret på handleden.

En annan sak Apple Watch briljerar på är att hålla koll på min rörelse genom Aktivitetsappen. Det har snabbt blivit lite av en utmaning att varje dag fylla de tre ringarna som mäter rörelse, förbrända kalorier och att jag står upp en stund varje timme. De första dagarna störde påminnelsen att stå upp, eftersom jag upplevde att den ofta påminde tio minuter i varje hel timme, oavsett om jag redan stått upp för en liten stund sedan.

Jag vet inte om sensorn har kalibrerats sedan dess, eller om jag bara blivit bättre på att förstå hur Apple Watch arbetar, men jag upplever inte detta som ett problem längre. Apple Watch är inställd att påminna mig om att stå upp om jag suttit ner i 50 minuter. Jag har testat att stå upp en stund efter en halvtimme, och då är klockan nöjd resten av den timmen. Den som störs av dessa eviga påminnelser kan också stänga av funktionen helt och hållet, men för mig fungerar den precis som det är tänkt. Den ser till att jag inte fastnar i stolen framför skrivbordet och glömmer bort att röra mig lite med jämna mellanrum. Det räcker också med någon minuts bensträckare, så jag är snart tillbaka framför datorn igen.

Målet vad gäller antalet förbrända kalorier kräver däremot lite mer ansträngning för att nå. Målet som från början sätts utifrån data om användarens längd, vikt och ålder anpassar sig sedan utifrån resultaten från föregående vecka. Det går alltså att sakta men säkert öka sin kaloriförbränning utan att egentligen behöva ställa in någonting. Det går också manuellt att höja eller sänka målet så att det passar ens egna ambitioner.

Rörelsemålet är satt till rekommenderade 30 minuter per dag, och är inte ens för en soffpotatis som mig svårt att nå upp till. Tyvärr går det inte att ändra det målet, men självklart finns det ingenting som hindrar extra träning, och då med hjälp av den mer detaljerade Träningsappen. Det blir också lite av en nödvändighet för att nå upp till kalorimålet, eftersom bara 30 minuters rörelse per dag inte är tillräckligt, åtminstone inte för mig. Ofta har jag istället avslutat dagen med en rask promenad, där jag kan ställa in träningsappen utifrån ett mål antingen vad gäller antal förbrända kalorier, eller en sträcka eller en tid.

Alternativt kan jag ställa in appen att mäta min aktivitet utan ett specifikt mål. Det är skönt att promenera och nördigt roligt att hela tiden få återkoppling om hur långt jag gått, hur snabbt jag färdats och hur många kalorier jag förbränt. Kaloriförbränningen räknas ut genom att mäta min puls, så lite flås är nyttigt för att nå upp till dagens aktivitetsmål. Det finns också mer krävande aktiviteter i träningsappen som löpning utomhus eller inomhus, cykling och trappmaskin. Än så länge har jag inte provat något annat än utomhuspromenad.

Apple Watch bidrar också till att hålla motivationen uppe genom peppiga meddelanden när jag är nära att klara mina mål, och grafiska utmärkelser som delas ut för vissa prestationer, och samlas i en virtuell troféhylla i Aktivitetsappen på min Iphone. Där kan jag också se mer detaljerad historik över min träning än vad som kan visas på klockans lilla bildskärm. Överlag fungerar träningsfunktionerna i Apple Watch mycket bra!

Användartips:

Att trycka hårdare på skärmen för att använda den nya funktionen Force Touch öppnar nya möjligheter för att styra klockan. Till exempel används den för att byta och ställa in urverk. Ett annat bra tips är att med hjälp av Force Touch rensa bort alla notiser på en gång.

Vad är klockan?

Apple Watch är konstruerad för att antingen ge användaren passiv information i form av en knackning på handleden, eller kräva kortvarig men fullständig uppmärksamhet om bildskärmen måste användas. Eftersom klockan sitter på ena armen krävs den andra för att trycka på skärmen och vrida på kronan, så där Iphone är möjlig att använda med en hand kräver Apple Watch båda. Du behöver också ha fullt fokus på klockan för att se vad du gör, eftersom skärmen är så liten.

Detta resulterar i att Apple Watch optimalt används i korta stunder, max 30–40 sekunder åt gången. Detta är tillräckligt för att snabbt läsa av inkomna notiser och meddelanden, navigera på en karta eller läsa av träningsstatistiken. Den är också alldeles utmärkt att använda för att kolla tiden. Jag har snabbt lärt mig hur bekvämt det är att faktiskt bara behöva vrida på handleden för att se vad klockan är. Du kommer däremot inte vilja göra saker som kräver längre tid än så, om inte annat så för att du snabbt blir trött i armen av att hålla upp klockan.

På en Iphone och Ipad upplever jag ofta att jag är mer fokuserad än på en vanlig dator, eftersom den bara visar en app åt gången och denna app alltid täcker hela skärmen. Apple Watch tar detta ett steg längre, där den lilla skärmen och det faktum att jag måste lyfta armen ytterligare uppmuntrar ett beteende att snabbt läsa av information och sedan flytta fokus till något annat, typ verkligheten.

Jag ser Apple Watch lite som en dörrvakt för all information som flödar in i min Iphone i fickan. Med Apple Watch kan jag snabbt spana igenom mail och meddelanden och avgöra vad som är viktigt nog för att lyfta fram telefonen. Däremot är Apple Watch inte någon ersättare till Iphone, om nu någon trott det. Det fungerar okej att bläddra igenom sitt Instagram-flöde på klockan, men är både enklare och en mer angenäm upplevelse på telefonen. Som jag skrivit tidigare fungerar det även tekniskt sett utmärkt att ge kortare svar på sms, antingen via förvalda fraser eller genom diktering. Annars fungerar klockan bäst när den visar mig information som jag inte behöver ge ögonblicklig respons på, utan bara kan trycka bort.

Jag har även provat att ta emot telefonsamtal med Apple Watch. Det går, och känns väldigt futuristiskt, men den inbyggda högtalaren är inte mycket att hänga i julgranen. Det är svårt att höra vad personen som ringer säger, och utan Bluetooth-hörlurar skickar jag nu oftast tillbaka samtalet till min Iphone.

En trevlig och användbar app är Apples egen Remote, som låter mig styra en Apple TV genom att svepa med fingret över klockan istället för att trycka på den vanliga fjärrkontrollen. Det här är ett av få användningsområden jag hittat där jag kan använda klockan utan att titta på den. Alla som använt Remote för Iphone vet hur det här funkar, men att använda en enhet som redan finns bokstavligt talat inom armlängds avstånd är bättre. Det är mycket möjligt att jag snart kommer att tappa bort min gamla IR-fjärrkontroll, och inte sakna den.

Sammanfattningsvis börjar jag verkligen gilla min Apple Watch. Det är inte på något sätt en ersättare till Iphone, eller till någonting annat, men den fyller helt klart många funktioner. En del är sådana jag tidigare kunde göra på min telefon men som fungerar smidigare på armen, som kalenderpåminnelser. Andra fungerar bara smidigare på Apple Watch i vissa situationer, som att skicka och ta emot sms. Slutligen finns det en del saker som visserligen går att göra på Apple Watch, men fortfarande är bättre och enklare att utföra på sin Iphone. Exempel är att bläddra igenom Instagram-flödet eller söka igenom Flipboard efter intressanta artiklar.

Men det finns också saker Apple Watch kan göra som en Iphone inte kan. Framförallt är den ett bättre träningsredskap tack vare att klockan alltid har kontakt med min hud, och kan mäta pulsen. Det är betydligt enklare att se hur långt jag sprungit genom att vrida på armen än om jag måste ta fram min Iphone, särskilt om den sitter inplastad i ett träningsfodral.

Jag har alltså redan idag användning för min nya klocka. Men framförallt ser jag fram emot vad Apple Watch kommer att kunna göra i framtiden. Inte bara när nästa modell kommer, vilket kanske blir redan nästa år, utan också när en ny version av mjukvaran släpps. En hel del spännande nyheter kommer säkert på WWDC, och det är inte omöjligt att min Apple Watch blir ännu mer användbar redan i höst.

Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.