Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google optimerar med Android M

Google ger Android en energiboost med nya versionen Android M, som ger bland annat bättre behörighetskontroller för appar, längre standbytid och stöd för snabba USB type-C.

Under sin konferens Google I/O visar sökjätten upp nästa version av det mobila operativsystemet #Android. Uppföljaren till Lollipop kallas än så länge bara Android M och kommer att lanseras senare i år, men en betaversion finns tillgänglig nu.

Android 5.0 Lollipop som kom förra året gav en ny design i form av Googles formspråk "material design". Det hänger med även till Android M, som kommer att likna sin föregångare men erbjuda nya funktioner och bättre prestanda. Enligt Google-chefen Sundar Pichai går årets system tillbaka till rötterna, med fokus på att förbättra stabiliteten och användbarheten.

Bland förändringarna märks ett nytt system för appars behörighet, där användare själva ska kunna godkänna eller neka olika appar behörighet, så som kameran eller tillgång till platstjänster, från fall till fall. Detta liknar hur Apples system IOS fungerar, men skiljer sig från tidigare versioner av Android där användare får godkänna behörigheter när appar installeras.

Effektivare vila

Android M innehåller en ny funktion som kallas Doze, som ska sköta systemets bakgrundsuppgifter effektivare. En rörelsesensor ska kunna avgöra när telefonen inte används, och då stänga va batterikrävande funktioner. Enligt Googles tekniske chef David Burke förlänger detta standbytiden väsentligt, upp till dubbla tiden påjämfört med Android Lollipop på en surfplatta som Nexus 9.

Android M kommer också att innehålla det nya betalsystemet Android Pay, som ersätter tidigare Google Wallet. Utvecklare kommar att kunna bygga in stöd för Android Pay i sina egna appar. Android Pay kommer också ha inbyggt stöd för fingeravtrycksläsare på de enheter som har detta.

Slutligen får Android M inbyggt stöd för den nya anslutningen USB Type-C som bland annat dykt upp i Apples bärbara dator Macbook. Detta ska ge enheter snabbare laddning, och låter också en Android-mobil ladda en annan enhet genom porten.

Utvecklare kan redan nu ladda hem en betaversion av Android M som går att göra på modellerna Nexus 5, 6 och 9 samt Nexus Player. En skarp version ska släppas senare i år, men något datum är inte avslöjat.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.