Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mitt liv med Apple Watch, del 4

Efter två månader med en Apple Watch knyter Jakob ihop säcken, och sammanfattar sina känslor inför Apples smarta klocka. Är det en leksak, en viktig pryl, en prototyp, eller lite av allt?

Nu har jag haft en #Apple Watch i två månader, och klockan har gått från att vara en ny och högintressant pryl på min handled till en helt naturlig del av min vardag, så till den grad att jag nästan glömmer bort att jag har den på mig. Det har blivit en invand handling för mig att flera gånger i timmen lyfta eller vrida armen en smula för att se viktig information som vad klockan är, vad som sker härnäst i kalendern eller temperaturen utomhus.

När jag köpte min Apple Watch hade jag en hel rad möjliga användningsområden i huvudet som jag trodde att jag skulle använda den till. I de flesta av dem spelade appar från tredje part en viktig del. I praktiken har det visat sig att jag till 99 procent använder några få appar, och samtliga av dem är inbggda i klockan från början. Tredjepartsapparna är helt enkelt för långsamma och begränsade för att vara något annat än ett irritationsmoment. Det kommer garanterat att förändras i framtiden, men just nu använder jag faktiskt Apple Watch endast för några få saker. Kontrollera min musik ibland, kolla notiser, och träna. Sätta alarmet när jag lagar mat i köket.

Men dessa saker gör Apple Watch mycket väl, och jag skulle verkligen sakna min klocka om den försvann från min arm. Den nya och intressanta vänskapen har därmed övergått i en glödande kärlek. Apple har återigen lyckats skapa en teknikpryl som lockar fram positiva känslor som få andra. Precis som för min Mac, Ipad och Iphone finns en känsla av att jag tycker om min Apple Watch. Absolut inte på samma nivå som jag tycker om en människa, eller en riktigt bra bok eller musikstycke. Men på ett betydligt djupare plan än jag tycker om min tv eller vattenkokare.

Tunnelbanetestet

Hur populär en pryl är går enkelt att mäta genom att se hur många människor i en typisk tunnelbanevagn som har den. När jag köpte min första Ipod 2003 var det en ovanlig pryl, och under resor i Stockholms kollektivtrafik stack de vita lurarna ut. Såg jag ibland en annan resenär med en Ipod var det nästan som att vi hörde ihop bara på grund av detta, så ovanligt var det. Några år senare såg jag alltid några stycken när jag åkte tunnelbana, tills de vita lurarna var mer regel än undantag.

Samma sak var det med Iphone – idag är det ovanligt att se fyra upptagna säten på tunnelbanan där inte åtminstone en av personerna sitter med en Iphone eller möjligtvis en Android-mobil. Kommer det bli likadant för de smarta klockorna?

Den 17 juli kommer Apple Watch till Sverige, och om andra länder är något att gå efter kommer klockan bli populär bland entusiaster, nördar och många andra som bara gillar prylar i allmänhet och Apple-prylar i synnerhet. Precis som med Ipod och Iphone tror jag att den skaran kommer växa för varje ny modell som kommer, tills det är helt naturligt att ha en liten enhet runt armen. Idag väcker min vita Apple Watch en del uppmärksamhet – folk frågar om den är så bra som de hört och frågar vad den kan göra. Inte alla, men väldigt många, uttrycker ett intresse av att själva skaffa en.

Vad händer härnäst?

Vi går mot en framtid där tekniken blir ännu mer personlig. Inte bara i betydelsen att alla har sin egen lilla enhet, utan också att den data som visas på skärmarna handlar mer och mer om oss själva. Våra egna meddelanden och bilder givetvis, men också vår egen puls, kaloriförbränning och rörelsedata. Inom några år kan vi säkert mäta blodsockret och automatiskt få hälsoriktiga lunchtips när tiden börjar närma sig matpaus. Är järnvärdet lågt rekommenderas vi hamburgare på stället runt hörnet. Blev intaget av kalorier för högt i helgen kanske Apple Watch kan föreslå en fräsch sallad idag?

I IOS 9 har Apple redan förhandsvisat hur Siri ska bli mer initiativtagande och lära av sin användares beteende. Räkna med att den trenden fortsätter, och att de olika sensorerna på Apple Watch blir en viktig del i det.

Redan i höst blir också användarupplevelsen ännu bättre när Watch OS 2 släpps, och appar från tredje part får en ärlig chans att ytterligare förlänga klockans kapacitet och möjligheter. Apple Watch idag är därför inte bara den mest Apple-aktiga produkten på länge, den är också början på något helt nytt. Kroppsburen teknologi är ännu i sin linda, men kommer växa och utvecklas snabbare än de flesta av oss inser. Apple har fattat det.

Kommentarer
25 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.