Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ersättning för Apple Music hänger i luften

Artisterna ska få betalt för de första tre månaderna, men hur mycket är fortfarande oklart när musiktjänsten Apple Music närmar sig lansering.

Apples nya musiktjänst #Apple Music lanseras den 30 juni, men fortfarande återstår en del frågetecken att reda ut vad gäller artisternas ersättning.

Nyligen gick Itunes-chefen Eddy Cue ut på Twitter med att Apple kommer att betala artister även under den tre månaders gratis provperioden. Detta kom som en reaktion på ett mycket uppmärksammat öppet brev från superstjärnan Taylor Swift där Apple kritiserades för inte betala ut ersättning de första tre månaderna.

Tidigare har avslöjats att Apples ersättningsnivå ligger något högre än konkurrenter som Spotify, och att ungefär 71,5 procent av intäkterna ska gå till artister och skivbolag (närmare 73 procent utanför USA). Ersättningen för de första tre månaderna har antagits vara på samma nivå, men det stämmer inte nödvändigtvis visar en rapport från Wall Street Journal (kräver inloggning).

Svårt beräkna royalty

Praxis för att räkna ut ersättning från strömmande tjänster är att addera intäkterna för varje månad, och därefter dra av delen som ska betalas ut i royalty, i Apples fall 71,5 procent. Därefter delas potten upp i det totala antalet lyssnade låtar under perioden för att få en ersättning "per lyssning". Slutligen multipliceras antalet spelningar varje artist fått med ersättningen per lyssning, och det beloppet betalas ut.

Praktiska problem återstår därmed att lösa. Även om Apple skulle betala ut full ersättning under den gratis provperioden finns inga prenumerationsintäkter som ersättningen kan baseras på. Även om Apple kan se hur många användare som använder tjänsten, och därmed beräkna vad intäkter borde ha varit, är frågan om artisterna kommer att få full ersättning under den första tiden. Då de tre månaderna är gratis är det rimligt att antalet användare är större än om de hade behövt betala för tjänsten.

Apple har inte avslöjat hur mycket de planerar att betala ut i royalty under provperioden, men uppger att ersättningen kommer att öka när kunder väl börjar betala för tjänsten. Som jämförelse brukar Spotify betala ut hälften av det normala arvodet under sin provperiod.

Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.