EU avskaffar roamingavgifter
Europeiska kommissionen är överens om att roamingavgifter inom EU ska tas bort från mitten av 2017, och att nätneutralitet ska bli lag.
EU har tagit ännu ett viktigt steg mot ett avskaffande av roamingavgifter för sina medborgare. Europeiska Kommissionen har nu tillsammans med EU-parlamentet och Europeiska Rådet enats om att de dyra avgifterna för surf utomlands ska tas bort.
EU:s regelverk för telekommunikation kommer att omformas under 2016, och från och med 15 juni 2017 ska roamingavgifterna helt tas bort. Det betyder att mobilanvändare från ett EU-land ska kunna surfa i ett annat till samma kostnad som i hemlandet.
Beslutet är en del i EU:s strategi för att upprätta en digital inre marknad som ska underlätta tillväxt och handel med digitala varor inom EU-området. Förra sommaren begränsades avgifterna kraftigt, och tidigare förra året röstade EU-parlamentet för ett avskaffande.
Nätneutralitet blir lag
Att de dyra roamingavgifterna nu avskaffas betyder mycket för EU-medborgare på resa, men de tre instanserna har idag också enats om att principen om nätneutralitet ska lagstiftas. Det innebär att alla medborgare inom EU ska erhålla samma rätt till internetåtkomst, och få tillgång till valfritt innehåll utan att uppkopplingen saktas ned.
Internetleverantörer måste behandla all trafik lika, och får inte begränsa åtkomsten till vissa tjänster som exempelvis inte betalar extra avgifter. Vissa undantag kan förekomma när det ligger i allmänhetens intresse så som nätsäkerhet och kampen mot spridande av barnpornografi.
Parallellt med detta kommer leverantörer fortfarande att kunna erbjuda specialiserade tjänster så som internet-tv så länge som detta inte erbjuds på bekostnad av det vanliga nätets tillgänglighet. Beslutet innebär att EU får ett av de starkaste och mest omfattande regelverken för ett fritt och öppet internet i världen från och med 30 april 2016.
Texten ska nu formellt godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet, och sedan översättas till alla EU-länders respektive språk. Därefter kan den infogas i EU:s officiella lagtext och börja gälla.